Preventieprogramma vastgesteld

OOST GELRE - "In het kader van positieve gezondheid gaan wij ons als gemeente de komende jaren nog sterker inzetten op het aspect preventie. De daarvoor noodzakelijke maatregelen zullen nog zwaarder worden ingezet. Voorkomen is beter dan genezen!" Dit zegt wethouder zorg en jeugd Jos Hoenderboom nadat het college van b&w het lokaal preventieprogramma 2018-2022 heeft vastgesteld.

Door Theo Huijskes

Het lokaal preventieprogramma is een uitwerking van de visies en ambities van het college van burgemeester en wethouders, die zijn beschreven in de beleidskaders Volksgezondheid, de beleidsplannen Wmo en Jeugdhulp, in de speerpuntennota Wmo, Jeugd, Participatie en Gezondheid, en in de gemeentelijke Sportvisie. "Ook is de regionale visie op het Sociaal Domein meegenomen", vertelt portefeuillehouder Hoenderboom. "In deze regionale uitwerking van het preventieprogramma ligt de focus op positieve gezondheid, terwijl in het lokaal preventieprogramma alles is afgestemd op de doelstelling van de beleidskaders Volksgezondheid, te weten het bevorderen en beschermen van de gezondheid van onze inwoners en vooral die van kwetsbare groepen. We vinden het belangrijk dat onze inwoners gezond zijn en zo lang mogelijk mee kunnen doen binnen de gemeenschap Oost Gelre."
In het preventieprogramma 2018-2022 van de gemeente Oost Gelre zijn een vijftal thema's uitgewerkt, waarbij ieder thema zijn eigen doelstelling heeft. De thema's zijn Middelengebruik, Eenzaamheid, Gezond Ouder Worden, Mentaal Welbevinden en Gezonde Jeugd. Jos Hoenderboom: "De verwachting is dat het regionale preventieprogramma pas halverwege 2018 wordt vastgesteld in de colleges van de acht Achterhoekse gemeenten. Met ons eigen lokale preventieprogramma lopen wij dan ook voor op het regionale preventieprogramma. Als Oost Gelre willen wij graag verder en starten wij dientengevolge alvast met de lokale uitvoering van de beschreven activiteiten. Daar waar wij regionaal kunnen optrekken, wordt dat gedaan met daarbij wel een lokale Oost Gelrese uitvoering."
Het lokale preventieprogramma gaat alvast ter informatie naar de raadscommissie, terwijl de nieuwe gemeenteraad zich in haar vergadering van 8 mei over het een en ander mag uitspreken. "Investering in preventie en leefstijl hebben vaak een langere tijd nodig. Wij nemen voor uitvoering van het programma vier jaar de tijd, waarin we tussentijds blijven monitoren en eventuele aanpassingen blijven doorvoeren. Na twee jaar zal er een tussentijdse evaluatie plaatsvinden", aldus wethouder Jos Hoenderboom.