De vitrinekasten met oude gebruiksvoorwerpen. Foto: PR
De vitrinekasten met oude gebruiksvoorwerpen. Foto: PR Foto:

Bewoners van De Molenberg roepen herinneringen op met spullen van vroeger

GROENLO - Herinneringen ophalen aan vroegere tijden aan de hand van spullen en foto's. Medewerkers en vrijwilligers doen dit sinds kort met bewoners van De Molenberg. Een vitrinekast gevuld met spullen van vroeger ondersteund door foto's brengen het gesprek op gang.

Hoe speelden we vroeger? Met dit thema is een vitrinekast gevuld. Een dambord, het spelletje 'quartet', schaatsen (ook wel houtjes of botjes), de voorloper van Meccano en een springtouw. Oude foto's op een bord naast de vitrinekast tonen hoe deze vroegere taferelen eruit zagen.
Bij de vitrinekast hoort een herinneringskoffer die de afdelingen van De Molenberg rondgaat. Een letterbord, het leesboek 'spelletjes van toen', gezelschapsspellen en schaatsen sieren de inhoud van de koffer. "Als de bandjes van de schaatsen kapot gingen, gebruikten we altijd strotouw", herinnert Carla Adema, medewerker van het dagcentrum, zich bij het tonen van de koffer. "Wij noemden ze botjes." Zo roept ieder item van de koffer een herinnering op waarover in gesprek kan worden gegaan.
De Molenberg doet mee aan een roulatiesysteem dat al jaren draait in de locaties van Marga Klompé in Winterswijk. Daar zorgt Vereniging Het Museum ervoor dat de vitrinekasten met ondersteunende foto's en de koffer gevuld zijn met herkenbare spullen van vroeger. In Groenlo verzorgt Ben Bonenkamp van het Stadsmuseum Groenlo dit. Het streven is om vier keer per jaar de spullen te wisselen.
De vitrinekast en het bord voor de foto's zijn mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Molenberg.


Weer bijdrage aan Scholder an Scholder

ACHTERHOEK - De acht Achterhoekse gemeenten hebben ingestemd met het leveren van een financiële bijdrage aan Scholder an Scholder 2.0. Na het succes van Scholder an Scholder 1.0 - waarmee bestuurders, leden en betrokkenen van sportverenigingen bewust gemaakt werden van de rol van sport en clubs in de Achterhoek - gaat Scholder an Scholder 2.0 verder met het maken van slimme verbindingen. Slimme verbindingen tussen sport, gezondheid én het sociaal domein. Met als doel een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige verenigingen en vitale sportparken die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en wijken. Sporten bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jeugd, volwassenen en ouderen. Het werkt daardoor preventief en voorkomt de gang naar (zwaardere) zorg. Daarom willen de gemeenten actief inzetten op sport en beweging. De acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) dragen financieel bij aan Scholder an Scholder 2.0. Daarnaast draagt de provincie Gelderland vanuit de gebiedsopgaaf financieel bij. Ook de KNVB levert een financiële bijdrage.