Een scène uit Jesus Christ Superstar door MPG. Foto: Rob Houdkamp
Een scène uit Jesus Christ Superstar door MPG. Foto: Rob Houdkamp

Jesus Christ Superstar in
Concert in De Mattelier

GROENLO - In de week voorafgaande aan Pasen, de lijdensweek, wordt op meerdere plaatsen in het land een eigen versie van The Passion uitgevoerd. Dit in navolging van het grote succes van de jaarlijkse televisie-uitvoering van de Evangelische Omroep. Een vertelling van het lijdensverhaal en de laatste uren van Jezus Christus. De eerste officiële weergave van het verhaal is echter de wereldberoemde, legendarische rockopera Jesus Christ Superstar, van Sir Andrew Lloyd Webber en Sir Tim Rice, over de laatste dagen van het leven van Jezus Christus. Musical Producties Gaanderen (MPG), met spelers, muzikanten en medewerkers uit de gehele Achterhoek, voert de rockopera in de aanloop naar Pasen op in verschillende Achterhoekse kerken en in De Mattelier in Groenlo, op donderdag 29 maart.

Door Henri Walterbos

Het stuk behandelt, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas, de laatste week uit het leven van Jezus en de manier waarop Judas afstand neemt van Jezus. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat. Uiteindelijk vinden de hogepriesters en Judas elkaar en wordt Jezus verraden, waarna Judas uit wroeging zelfmoord pleegt. De lokale Joodse heerser Herodes, aan wie Jezus wordt voorgeleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar en stuurt hem, als Jezus niet aan zijn verzoeken voldoet, teleurgesteld door naar Pontius Pilatus. Deze Romeinse gouverneur van Judea, die zelf geen kwaad in Jezus ziet, ziet zich door de druk van het volk, gecombineerd met Jezus' halsstarrige houding, gedwongen Jezus te laten kruisigen.

Lof
Het is niet de eerste keer dat MPG de rockopera opvoert. Al in 2001 werd reeds lof geoogst met een eigentijdse vertolking van de rockopera. In 2003 en 2013 volgden opvoeringen in schouwburg Amphion in Doetinchem met avond aan avond uitverkochte zalen. De cast bestaat uit circa 45 spelers en tientallen vrijwilligers. Per voorstelling eveneens tien kinderen van het kinderkoor van de MPG. René Kuipers uit Groenlo, vicevoorzitter en de verantwoordelijk technische man van de MPG, is trots dat de rockopera in zijn woonplaats opgevoerd wordt, ook nog eens in De Mattelier, de plek waar hij het aanspreekpunt is voor licht, geluid en beeld. "Ik kwam met de MPG in contact toen zij bij The Wall in het Steengroeve theater in Winterswijk waren betrokken. Vrienden van ons uit Groenlo maken deel uit van MPG, net als mensen uit Lichtenvoorde en Winterswijk. Ik wilde graag iets met techniek doen bij zo'n productie. Toen ben ik gevraagd een keer naar een repetitie in Gaanderen te komen kijken, en sindsdien ben ik blijven plakken," lacht René. "Mijn eerste productie was Aïda. Elke anderhalf jaar doen we een grote productie in het Amphion. Daar omheen doen we allerhande losse dingen zoals een eigen productie tijdens de kerst in de kerk van Gaanderen. En nu weer Jesus Christ Superstar. We zijn blij dat we de rechten weer hebben gekregen." Uit Groenlo doet Dominique Laarveld mee en Emile Laarveld in het combo, bestaande uit zes muzikanten. Uit Lichtenvoorde Mirella te Brake, uit Winterswijk Gerald Borkent-Dekker. Muzikaal leider is Gerben Kruisselbrink uit Barlo. "Het is een volledig gezongen stuk. In het Engels, modern aangekleed, maar wel het klassieke verhaal. We doen de voorstelling normaliter in kerken maar ik wilde het graag hier doen omdat hier in de Mattelier de faciliteiten zo ontzettend goed zijn." René is verheugd en trots op zowel MPG als De Mattelier. "Naast het verhaal over de laatste week van Jezus is het een verhaal over vriendschap, liefde en innerlijke strijd. Het MPG is een mooi gezelschap, met mooie stemmen, mooie mensen, die al meerdere keren zijn genomineerd voor amateurmusicalawards. Het is een zeer serieuze club mensen. We hebben een wachtlijst van mensen die er graag bij willen. Je komt er alleen maar bij door middel van audities." De voorstelling begint 19.30 uur. Kaarten zijn voor 15 euro per stuk verkrijgbaar via de website van De Mattelier.


www.demattelier.nl


Afgedankte verlichting ook welkom bij Stichting Aktief Groenlo

GROENLO - Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan de kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat binnenkort ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling.

De kringloopwinkels zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. In de kringloopwinkels krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Wecycle-directeur Jan Vlak over de kringloopwinkel als inleverpunt: "Wij willen het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om in te leveren. De kringloop is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De winkels ontvangen miljoenen bezoekers, zowel kopers als mensen die spullen komen doneren en zijn daarmee een logisch inleverpunt. De doelen van beide organisaties liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten." Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels, waaronder Stichting Aktief Groenlo.

Door de samenwerking tussen Wecycle en de kringloopwinkels ontstaat een win-win-situatie die bijdraagt aan de circulaire economie. Van alles dat bij een kringloopwinkel binnenkomt, wordt 40 tot 50 procent opnieuw verkocht. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en de armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Door recycling blijven bovendien milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu.