De wieg van meer dan honderd jaar oud. Foto: Theo Huijskes
De wieg van meer dan honderd jaar oud. Foto: Theo Huijskes

Oude rieten wieg roept herinneringen op

GROENLO - Naast het gegeven dat de expositie van Nancy Corts-Stunnenberg in Stadsboerderij Grolle veel bekijks krijgt, roept de bijzondere verzameling van inmiddels eeuwenoude babykleding ook vele herinneringen op bij bezoekers. Zoals bij Grollenaar Ankie Nales, onlangs gestopt met haar bij vele dames favoriete en gezellige kledingboutique en thans wonende in een appartement aan de Beltrumsestraat in Groenlo.

Door Theo Huijskes

"Het is een prachtige expositie en dat vooral voor de echte liefhebbers van babykleding, zoals die in vroegere jaren werd gemaakt en gedragen", vertelt Ankie. "Voor mij draagt de expositie ook nog eens een bijzonder karakter omdat de wieg, waarin ik als baby heb gelegen, alsmede een wandelwagen tentoongesteld worden. Met name de rieten wieg is een bijzonder exemplaar. Een bedje voor een pasgeboren kind dat meer dan honderd jaar oud is. Niet alleen ik, maar ook mijn broer Teddy en mijn jongere zus Elly hebben in deze wieg geslapen. Later hebben ook mijn beide dochters Nicole en Patricia er hun slaapje in gedaan."

Van dokter Oosterholt
Ze vervolgt: "Extra bijzonder is het verhaal hoe mijn ouders (Theetje en Jannie Nales, later de uitbaters van Bar De Lange Gang, ThH) aan de wieg zijn gekomen. Het is meer dan zeventig jaar geleden dat beiden aanwezig waren bij een georganiseerde fancy fair in de Oude Pelikaan aan de Nieuwestraat en daar toen met één van de hoofdprijzen, te weten deze wieg, aan de haal gingen. Een en ander zorgde destijds voor de nodige hilariteit omdat beiden net verloofd waren. Daarnaast bijzonder, omdat het hier gaat om een prijs, die beschikbaar was gesteld door de bekende huisarts Oosterholt, woonachtig aan de Lievelderstraat in Groenlo. Wie er van die familie allemaal een plekje hebben gehad in de wieg, is mij niet bekend."