Vlnr: Rob te Walvaart, Tjerk Spexschoor, Walter Hanselman, Richard Berendsen en Bas Visser. Foto: Tessa Hanselman
Vlnr: Rob te Walvaart, Tjerk Spexschoor, Walter Hanselman, Richard Berendsen en Bas Visser. Foto: Tessa Hanselman

Team Wallie wil kanker de wereld uit fietsen

LICHTENVOORDE – 'Pijn is voor even, afstappen is voor eeuwig', schreef een neef van Walter op de donatiepagina van team Wallie. En zo voelt het ook voor de 58-jarige Walter Hanselman uit Lichtenvoorde. Tot driemaal moest hij behandeld worden aan blaaskanker en nu werkt hij nog dagelijks aan de opbouw van zijn conditie. Gestaag komt de energie weer terug. Die zal hij hard nodig hebben want in juni fietst Walter met vier collega's de Alpe d'HuZes. Om de benodigde 15.000 euro bijeen te brengen is het team nog op zoek naar sponsors.

"Eigenlijk is het met een geintje begonnen", vertelt Walter. "Tijdens mijn revalidatieperiode trainde ik dagelijks op een hometrainer en mijn conditie ging met sprongen vooruit. Dat gaf mij een enorme stimulans en voor de gein zei ik, 'ik kan de Alpe d'HuZes wel fietsen', zo goed voelde ik me. Maar toen bedacht ik me, waarom zou ik dat niet echt doen? Ik had het erover met mijn collega Thomas Kruip, een echte wielerfanaat en hij wilde mij wel helpen. Ook collega Tjerk Spexgoor sloot zich spontaan bij ons aan en zo is het plan eigenlijk ontstaan."

Nieuwjaarsreceptie
Tijdens de nieuwjaarsreceptie bij Walters werkgever Aloys Roemaat Transport hadden Tjerk en Thomas een verrassing voor hem in petto. Ze deden een schrijven rond waarin de aanwezigen werden opgeroepen om te doneren of om mee te fietsen. Dat leverde al een mooi bedrag én drie deelnemers op; Rob te Walvaart, Bas Visser en Richard Berendsen gaan samen met Walter en Tjerk de uitdaging aan. Thomas Kruip zal als teamcaptain de renners coachen en begeleiden. Uiteraard laat ook de werkgever zelf zich niet onbetuigd. "Mijn werkgever staat volledig achter de actie en ondersteunt ons."

Deelname aan de Alpe d'HuZes kost 2.500 euro per persoon. Een flink bedrag, maar Walter snapt wel waarom er zoveel geld nodig is. "De onderzoeken naar kanker kosten bakken met geld. Bij de Alpe d'HuZes kunnen maximaal 5000 deelnemers meedoen. Dat levert het KWF dik twaalf miljoen euro op. Kijk, dat zet tenminste zoden aan de dijk. Ik geloof echt in een wereld zonder kanker en die onderzoeken zijn daarbij broodnodig. Alle zes hebben we, direct of indirect, met kanker te maken gehad. Die rotziekte moet de wereld uit, daar fietsen we voor. Opgeven is echt geen optie."

Thuisfront
Inmiddels zijn de fietsen uitgezocht en kan het echte trainingswerk beginnen. "In de week van 3 tot 7 juni zijn we daar om ter plekke te trainen zodat we op de dag zelf, 6 juni, ook echt de berg op komen. Het wordt een geweldige week want mijn hele gezin gaat mee. Ze zijn allemaal supertrots op me." Walter heeft er alle vertrouwen in dat het hem gaat lukken. "Die bult, die fiets ik wel op. Sterker nog, ik laat ze allemaal achter me! Daar ben ik eigenwijs genoeg voor."

Ook doneren? Www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/teamwallie. In maart staat er bij Jumbo Bennink een bus omstatiegeldbonnen te doneren.