Bij Dusseldorp ISM gaat de schop de grond in voor 3 klimaatbomen. Vlnr: Karin Rog en rentmeester Maurice Beijk van Dusseldorp ISM, Henk Adema van de Bomenwacht Oost Gelre en wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre.
Bij Dusseldorp ISM gaat de schop de grond in voor 3 klimaatbomen. Vlnr: Karin Rog en rentmeester Maurice Beijk van Dusseldorp ISM, Henk Adema van de Bomenwacht Oost Gelre en wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre.

Drie klimaatbomen bij Dusseldorp

LICHTENVOORDE - Drie rode beuken zijn er geplant bij de entree van Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek aan de Albert Schweitzerstraat in Lichtenvoorde. Drie bomen, klimaatbomen, die moeten bijdragen aan het vergroenen van bedrijventerrein De Kamp. Henk Adema van de Bomenwacht Oost Gelre is blij dat Dusseldorp grond beschikbaar stelt voor de plant van deze bomen. “Wij willen er als Bomenwacht nog veel meer planten, vooral op de nu nog grijze bedrijventerreinen in onze gemeenten. Daarmee strijden we tegen de effecten van de klimaatverandering. We zetten ons in voor het leefklimaat en de biodiversiteit in onze omgeving.”

Door Kyra Broshuis

80.000 liter water per jaar
De drie rode beuken nemen samen zo’n 80.000 liter water per jaar. “En dat geven zo door verdamping ook weer af. Bovendien zorgen de bomen voor een natuurlijke verkoeling waarbij één boom gelijkstaat aan 10 airco’s.” De Bomenwacht bestaat sinds 2013 en wil ‘de betrokkenheid van de inwoners van Oost Gelre bij het openbaar groen in het algemeen en bomen in het bijzonder verhogen’. De organisatie roept bedrijven op De Kamp en Lindebrook op om klimaatbomen te planten. “Op bedrijventerreinen zien we vaak veel bebouwing en verharding. Dat zorgt ervoor dat we daar eerder te maken krijgen met wateroverlast en hittestress. Dat moet veranderen nu er door klimaatverandering steeds vaker zware piekbuien vallen. Ook stijgt de temperatuur en komen zeer warme periodes steeds vaker voor en duren ze lang. Meer groen en water is de oplossing.” De Bomenwacht werkt in dit project samen met Klimaat Klaor (zie kader). Als bedrijven een plek beschikbaar stellen, zorgt de gemeente ervoor dat er een boom komt.

Dusseldorp neemt het voortouw
Wethouder Bart Porskamp is blij met de aanplant van de bomen bij Dusseldorp. “Het is goed om te zien dat Dusseldorp ISM hierin het voortouw neemt. Dusseldorp is een innovatief bedrijf en altijd bezig met de toekomst. Het is mooi dat ze dat nu ook aan de buitenkant laten zien. We gaan steeds verder in de klimaatadaptatie en we willen vooral ook de industrieterrein meenemen in ons antwoord. Dat zie je ook bij de retentievijvers die hier zijn aangelegd. Chapeau namens de gemeente Oost Gelre voor deze actie van Dusseldorp!”

Onderdeel van onze bedrijfsfilosofie
Voor regiodirecteur Bram Baakman van Dusseldorp is de medewerking vanzelfsprekend: “Wij zetten ons met ons bedrijf op veel verschillende manieren in voor een toekomstbestendig klimaat. Niet voor niets zijn de ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ van de Verenigde Naties onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. We hopen van harte dat andere bedrijven in de gemeente Oost Gelre ons gaan volgen.”


Klimaat Klaor wil ondernemers op weg helpen

OOST GELRE- De plaatsing van de zogenaamde klimaatbomen in Oost Gelre is een samenwerking van de Bomenwacht Oost Gelre en van Klimaat Klaor. Klimaat Klaor is een pilot van de gemeente Oost Gelre en in het leven geroepen om het gebied rond Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Door Kyra Broshuis

Lichtenvoorde staat bekend om de wateroverlast tijdens hevige buiten vanwege het verschil in hoogteligging met Vragender. De laatste extreme wateroverlast, in 2010, was aanleiding voor de gemeente én het waterschap Rijn en IJssel om structurele maatregelen te nemen.

Initiatiefnemers op weg helpen
Eén van de eerste zaken die werd aangepakt was het rioleringssysteem en het aanleggen van retentievijvers en bypasses. Er werd samenwerking gezocht met de provincie en met LTO en zo is de gezamenlijke pilot Klimaat Klaor ontstaan, met Richard Trenning als gebiedsmakelaar. Trenning helpt initiatiefnemers op weg. "We gaan ons nu meer op ondernemers focussen en gaan bijvoorbeeld boeren individueel benaderen om te vragen of ze mee willen doen aan waterplannen binnen het bedrijf. Daarnaast willen we schoolpleinen en voortuinen gaan vergroenen. Ik zou graag met meer ondernemers in gesprek gaan wat hun ideeën en behoeften zijn om meer te vergroenen in de toekomst." Richard Trenning is onder andere te bereiken via r.trenning@klimaatklaor.nl.