De organisatie van de eerste Bevrijdingsvuurestafette in 2018. Foto: Theo Huijskes
De organisatie van de eerste Bevrijdingsvuurestafette in 2018. Foto: Theo Huijskes

Bevrijdingsvuurestafette Oost Gelre 2019 afgeblazen

Gevolg van tekort aan vrijwilligers in Groenlo

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Werd begin 2018, en dat met veel enthousiasme en zelfs vlagvertoon, aangekondigd dat ook de gemeente Oost Gelre en dat voor de eerste maal gaat meedoen aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette, een jaar later is de op zondag 5 mei 2019 geplande tweede editie van dit prachtige evenement afgeblazen. Oorzaak? Een tekort aan vrijwilligers heeft de organisatie doen besluiten om een streep te halen door de deze keer in Groenlo te organiseren finish van de door geheel Nederland omarmde, populaire estafette.

Volgens Maria Monasso, namens Groenlo vertegenwoordiger in het organisatiecomité, is het uiteindelijk de gemeente Oost Gelre geweest die heeft besloten om er dit jaar vanaf te zien. "Een en ander neemt niet weg dat de belangrijkste reden is dat wij in Groenlo geen vrijwilligers hebben kunnen charteren om ons bij de organisatie terzijde te staan. De Dodenherdenking op 4 mei is in Groenlo geen probleem. Daarvoor hebben wij als het bestaande 4 mei Comité voldoende mensen, maar Bevrijdingsdag leeft in Groenlo blijkbaar veel minder. In navolging van Lichtenvoorde in 2018, hadden wij in Groenlo graag dit jaar de organisatie voor onze rekening willen nemen. Maar ondanks al onze inspanningen, is het niet gelukt om daarvoor voldoende menskracht bij elkaar te krijgen. Jammer, erg jammer."

Niet bij de pakken neerzitten
Ondanks deze teleurstelling gaat Maria Monasso niet bij de pakken neerzitten. "Wij kijken nu vooruit naar het jubileumjaar 2020, waarin er in samenwerking met Lichtenvoorde een bijzonder programma zal worden opgesteld. Een en ander zal dan ook weer in Lichtenvoorde plaatsvinden met bepaalde onderdelen in Groenlo. Daarnaast staat de organisatie van de Dodenherdenking op 4 mei in Groenlo als een huis. Voor 2019, 4 mei valt dit jaar op een zaterdag, hebben wij met ons comité het programma al zo goed als rond."

Ook Walter Leemreize, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité in Lichtenvoorde, betreurt het dat de estafette na het grote succes in 2018 dit jaar geen vervolg krijgt. "Wij en in het bijzonder de mensen in Groenlo hoeven zichzelf niets te verwijten. Vanaf september vorig jaar tot nu is er alles aan gedaan om de organisatie rond te krijgen. Alle mogelijke netwerken zijn daarvoor benaderd, maar dit zonder resultaat. En iets dergelijks op poten zetten werkt niet wanneer je de mensen bij de haren moet trekken om mee te werken."

Ook Leemreize kijkt met betrekking tot de organisatie van de Nationale Bevrijdingsestafette al weer richting 2020. "Wat Lichtenvoorde zelf betreft, gaan wij als 4 en 5 mei Comité op de ingeslagen weg door. Over ondersteuning hebben wij hier niet te klagen. Zo wordt er voor dit jaar gewerkt aan een grote theaterproductie."