Een beeld van deelnemende jeugd aan de Grolse carnavalsoptocht in voorbije jaren. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van deelnemende jeugd aan de Grolse carnavalsoptocht in voorbije jaren. Foto: Theo Huijskes

Lichtenvoords Corso reikt De Knunnekes een helpende hand

Meer jeugd in Grolse carnavalsoptocht

Door Theo Huijskes

GROENLO - Terwijl er in de carnavalsveste Grolle nog wordt nagepraat over de zes succesvol verlopen pronkzittingen, worden er ook al weer de nodige voorbereidingen getroffen voor de zogenoemde drie of in veel gevallen vijf dolle dagen in het eerste weekend van maart. De aandacht richt zich daarbij met name op de carnavalsoptocht op de zondagmiddag, 3 maart. Een eveneens behoorlijk spectaculair onderdeel van de campagne 2018-2019, waarbij de organisatie, in dit geval de optochtcommissie, evenals de organisatie van de pronkzittingen soms maar één doel voor ogen lijkt te hebben en dat is het breken van records.

De binnen de Groenlose carnavalsclub uit 'elf' leden bestaande optochtcommissie is enorm blij en trots met de '1.111' deelnemers aan de optocht, maar wil meer, veel meer. Hanterende het motto 'Carnaval vier je met elkaar en dat van jong tot oud' is de commissie van mening dat met name de jeugd onderdeel moet uitmaken van het kleurrijke lint dat door de Grolse binnenstad trekt in plaats van aan de zijlijn toe te kijken. Woordvoerder Mario Nieuwenhuis vindt dat het grote succes van de buutavonden voor ouders en begeleiders een overduidelijke inspiratie moet zijn om hun eigen kinderen te laten genieten van het hoofdgerecht op carnavalszondag. "Er lopen jaarlijks reeds circa 200 kinderen mee in de bonte stoet. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. Echter in de meeste gevallen maken deze kinderen deel uit van een familie-, vrienden- of buurtgroep, waar ook hun ouders deel van uitmaken. Onze insteek als organisatie is er nu op gericht om in de optocht specifieke, alleen uit kinderen bestaande groepen te laten meelopen dan wel mee te laten rijden."

Trekkarretjes uit Lichtenvoorde
Onder het alom omarmde motto 'De jeugd heeft de toekomst' probeert CV De Knunnekes in het algemeen en de optochtcommissie in het bijzonder de jeugd, en dit ongeacht de leeftijd, bij het feest voorafgaande aan Aswoensdag te betrekken. Te denken valt daarbij aan de in het afgelopen jaar voor de eerste maal georganiseerde teenage carnavalsparty, die een daverend succes werd en dit jaar nog uitgebreider zal worden geprolongeerd. "Niet alleen jeugd in deze leeftijdsklasse, maar ook kinderen in de leeftijd tot 12 jaar zijn welkom in de optocht. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde", geeft Mario Nieuwenhuis aan. Ook deze doelgroep willen met wij met ruimte, middelen en faciliteiten ondersteunen door middel van de onlangs beschikbaar gekomen hal van Schutten in de Groeneweg. Immers: zien bouwen, doet bouwen!"
Nieuwenhuis geeft verder aan dat ook de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde medewerking heeft toegezegd om hun trekkarretjes voor de Grolse optocht beschikbaar te stellen. "Dankzij deze handreiking wordt de jeugd in Groenlo in de gelegenheid gesteld om op een eenvoudige wijze geheel eigen carnavaleske creaties te bedenken, uit te voeren en in de optocht mee te trekken. Op deze wijze hopen wij meerdere kinder- en jeugdgroepen te mogen verwelkomen in onze 56ste carnavalsoptocht 2019.

Belangstellenden worden verwezen naar de website www.knunnekes.nl/optocht. Hierop is alle informatie te vinden. Ook kan er contact worden opgenomen met de leden van de optochtcommissie. Zij helpen mensen graag op weg.