Laten wij de beerput eens open trekken

Update - Megamestervergister

Hoe komt het toch dat de veeteelt in ons land zo uit de hand is gelopen? Hoe komt het dat het mestoverschotprobleem zich zodanig heeft opgestapeld dat er nu zelfs naar een oplossing wordt gezocht bij mestcowboys van het type RMS?

Om die vraag te beantwoorden geven wij u eerst een aantal cijfers. De varkenshouderij is een van de grootste veroorzakers van het mestoverschot. In ons land worden er momenteel circa 12,5 miljoen varkens gehouden. Als we dit vergelijken met Duitsland, waar er circa 27 miljoen varkens worden gehouden, dan valt meteen op hoe scheef deze verhouding is (bron: www.pigbusiness.nl).
Een ander interessant getal is het aantal biggetjes dat hier jaarlijks geboren wordt, dat zijn er circa 30 miljoen. Deze biggen worden voor een deel geëxporteerd naar landen als Duitsland, België, Spanje en zelfs naar Polen. De vraag stelt zich waarom deze landen niet zelf varkens gaan fokken want de aanvoer over dit soort afstanden is duur en dieronvriendelijk? Het antwoord is eenvoudig. In Nederland zijn de biggen zo goedkoop dat zelfs als het transport en de relatief grote uitval (= sterfte van biggen onderweg) wordt meegerekend, men voor deze (dump?)prijs lokaal niet kan fokken (bron: www.ftm.nl). Dat is natuurlijk te bizar voor woorden!

Ook al worden de biggen naar het buitenland geëxporteerd, wij blijven hier zitten met de mest. De totale veeteeltsector produceert momenteel circa 76 miljard kg mest per jaar, dat is omgerekend 4500 kg per inwoner. Nederland heeft in vergelijking met andere landen de ruimste uitzondering op de officiële EU-regels gekregen voor het uitrijden van mest. Wij mogen, althans voorlopig nog, ongeveer 10 miljard kg méér mest uitrijden dan de EU-milieurichtlijnen aangeven. Ook is het bekend dat er vandaag de dag veelvuldig wordt gerommeld met de mestboekhouding. Er wordt beweerd dat zeker 25 % van de geproduceerde mest ergens onderweg 'zoek raakt' of in andere woorden, waarschijnlijk illegaal wordt uitgereden.

Als we bovenstaande informatie op ons in laten werken dan vragen we ons vertwijfeld af waarom de overheid niet ingrijpt en met een verantwoorde en structurele aanpak komt voor het mestoverschot. De meest voor de hand liggende oplossing is het terugschroeven van de veestapel. Maar nee, onze overheid zoekt het antwoord niet aan het begin maar aan het einde van de keten en komt dan uit op onzinnige, kortetermijnoplossingen zoals megamestvergisters.

Zonder een fundamentele aanpassing van het huidige landbouwbeleid zullen we nooit in staat zijn het mestoverschot onder controle te krijgen. De oplossing moet gezocht worden in kringloop en grondgebonden landbouw. Als er nu niet wordt ingegrepen, dan zullen er in de nabije toekomst alleen maar megaboerderijen overblijven met duizenden beesten en een groeiend mestprobleem. Is dit waar wij in Nederland naartoe willen, geen boerderijen meer maar wel veeteeltfabrieken en stinkende megamestvergisters? Helaas is de landbouwsector zelf niet bereid om het probleem structureel aan te pakken.

Wij zien eerder het tegenovergestelde, men zoekt nog steeds naar wegen om de veestapel te laten groeien. Niet voor niets dat de grote meerderheid van deze sector zo'n grote voorstander is van idiote plannen als megamestverwerkingsfabrieken, type RMS.

Als wij ons gezond verstand gebruiken dan is het toch duidelijk dat dit soort kortetermijnprojecten alleen maar bedoeld zijn om het huidige, foute landbouwbeleid langer in stand te houden en de echte oplossing door te schuiven naar de volgende generatie(s).

Gelukkig zijn er vandaag meer en meer (bio)boeren die ook inzien dat het zo niet verder kan. Maar helaas is hun aantal nog niet groot genoeg om samen een vuist te kunnen maken naar de beleidsmakers. Ook wordt het tijd dat de grote supermarktketens en wij als consumenten een steentje gaan bijdragen om boeren een faire prijs te betalen voor hun werk. Wij zijn niet optimistisch dat het roer op korte termijn zal worden omgegooid. Daarom zijn acties zoals wij die tegen de RMS megamestvergister voeren nodig om flink tegengas te blijven geven aan het huidige falende beleid van het openbaar bestuur.

www.megamestvergistergroenlonee.nl


Karaokemiddag bij Taste

GROENLO - De eerste karaokemiddag in december bij Taste bleek enorm gezellig en een groot succes. Tijd voor een tweede editie op zondag 27 januari. De middag start om 16:00 uur en zoals gebruikelijk is de entree vrij.

Karaoke! Hou je van zingen en heb je je altijd al Bon Jovi, Axel Rose, Herman Brood, Frank Boeijen,Mariah Carey, Janis Joplin, Corry Konings of Bennie Jolink willen voelen? Kom gezellig langs en doe mee! Jij vraagt aan wat je wilt zingen, bij Taste zorgen ze voor het podium, podiumlicht, de tekst die voor je op een scherm verschijnt, altijd enthousiast publiek en een middag vol lol. Gezelligheid voor iedereen van 20 tot 80! En je mag en kunt je verkleden! Van brillen tot schoenen en van jurken en jasjes tot pruiken en sieraden.