De initiatiefnemers bij het matrixbord dat zijn werking meteen laat zien. Foto: Leander Grooten
De initiatiefnemers bij het matrixbord dat zijn werking meteen laat zien. Foto: Leander Grooten

Matrixbord buitengebied maakt bewust van snelheid

VRAGENDER/CORLE – Het overtreden van de snelheid in het buitengebied is een bron van ergernis voor buurtbewoners. Het leidt met enige regelmaat tot ongelukken, sommigen zeer ernstig. Zo ook op de verbindingsweg tussen Lichtenvoorde en Winterswijk waar 60 de limiet is, maar waar de weg zich leent om harder te rijden. De werkgroep Verkeer en Veiligheid buitengebied Winterswijk nam het initiatief tot het aanschaffen van een snelheidssignaleringssysteem om automobilisten bewust te maken van hun snelheid. Afgelopen zaterdag werd dit systeem in gebruik genomen op de Corleseweg.

Door Leander Grooten

Sinds 2017 zijn er gesprekken gaan tussen de belangenvereniging van Vragender en Corle met de gemeente Oost-Gelre en Winterswijk en de politie over de veiligheid van de Corleseweg en Oude-Winterswijkseweg. Johan Damkot van Corles Belang en Bob Lageschaar van Vragender Belang: "Niet alleen wordt er hard gereden, de weg wordt door vrachtverkeer gebruikt als sluiproute. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, helemaal op plekken waar ook fietsers op de rijbaan zijn en woonerven direct op de weg aansluiten." Desondanks is er geen oplossing door de overheid voor handen.

Eigen initiatief
De buurtschappen van Winterswijk zijn verenigd in de Stichting Buurtschappenvisie. De werkgroep Verkeer en Veiligheid buitengebied Winterswijk is hier onderdeel van. Zij constateren tenminste vijftien plekken waar de snelheidslimiet niet heilig is voor automobilisten. Voorzitter Bert Nijman van de werkgroep: "Dit kaartten wij aan bij de verkeersdeskundige van de gemeente Winterswijk." Hoewel de bereidwilligheid van de gemeente er is, blijft besluitvorming en budget uit om een oplossing te realiseren. "Zet maar op de wachtlijst, zo was het antwoord. Maar voor ons was dat de reden om zelf actie te ondernemen en niet af te wachten."

Rood = boos
De werkgroep heeft een matrixbord aangeschaft. Dit bord toont de snelheid waarmee een auto langs het bord raast. Te hard is rood, met een boos gezichtje, groen staat voor keurig, met een blij gezicht. Na drie weken wordt het bord verplaatst naar een ander 'knelpunt', vijftien in totaal.

Een mooi staaltje burgerinitiatief

Geld voor vijftien borden was er niet zomaar. Bert Nijman: "Het kost zo'n 3000 euro. Dat geld hebben bewoners van het buitengebied bij elkaar gebracht, naast een bedrag dat we via de gemeente Winterswijk hebben gekregen middels het indienen van aanvraag voor een burgercheque." Johan Damkot: "Dit initiatief past heel goed bij de zorgen die Corle en Vragender hebben en de gesprekken hierover." Het bord wordt dan ook als eerste geplaatst op de Corleseweg.

Geen bekeuringen
Het systeem is handzaam en makkelijk verplaatsbaar. De ingebouwde accu werkt voldoende om drie weken te registreren. Het doel van het bord is automobilisten bewust te maken van hun snelheid, er is geen systeem van flitsen en bekeuren aan gekoppeld. "Wel lezen we de gemeten snelheden uit. Die gegevens gebruiken we in gesprek met gemeente en politie. Daar kan vervolgens actie op gezet worden, bijvoorbeeld door op bepaalde tijden te flitsen," aldus Nijman.

In gebruikname
De samenwerking tussen Corles Belang, Vragender Belang (ondersteund door de OCV) en de werkgroep Verkeer en Veiligheid buitengebied Winterswijk werd afgelopen zaterdag feitelijk bij de ingebruikname van het matrixbord op de Corleseweg. De komende drie weken zal het 24 uur per dag automobilisten die van Winterswijk naar Lichtenvoorde attenderen op de gereden snelheid. Daarna duikt het bord elders in het buitengebied op.

Een mooi staaltje eigen initiatief van burgers ten bate van buurtschappen en weggebruikers.