De auto van Team Kasper trekt veel aandacht, niet in de laatste plaats door de KanjerKetting. Foto: Henri Walterbos
De auto van Team Kasper trekt veel aandacht, niet in de laatste plaats door de KanjerKetting. Foto: Henri Walterbos

Herfststart Expeditie Noordkaap

LICHTENVOORDE - De thermometer boven de hal van Roemaat Transport geeft deze zondagmorgen 6 graden aan. Het miezert. Herfsttaferelen hartje winter in Nederland. Voor de 17 deelnemende teams zal het flink wennen worden zodra men de Noordkaap nadert, na slechts twee nachten lichte vorst. De teams hebben zich echter allen goed voorbereid op hun tocht naar een van de meest indrukwekkende plekjes 'op dees aard'.

Door Henri Walterbos

Voordat de teams echter worden 'weggeschoten' en uitgezwaaid door familie, vrienden en honderden bezoekers, is het gezellig in de hal. Van de start is een evenement gemaakt met tal van gratis activiteiten en traktaties voor jong en oud. Honderden toeschouwers zijn op de start met gratis koffie en rookworst afgekomen. Proberen op de kunststof schaatsbaan kinderen, veelal aan de hand van vader, voorzichtig en onwennig meters te maken op hoge ijzers, iets verderop jongeren op een scootmobiel die een parcours af leggen. Een van de jongeren wil graag de bril proberen die een zicht geeft als ware de drager flink aangeschoten van de alcohol. Als de jongen de bril opzet en begint te lopen waggelt hij al direct tegen een dranghek. Zijn vrienden lachen. Bij de zeventien glimmende bolides die de tocht moeten volbrengen gesprekjes met de rijders, en laatste knuffels en kussen van familieleden.

Voor het goede doel
Eén van de opvallendste wagens vooraf al is de wagen met startnummer 1908, Team Kasper met Marnix Landkroon en Jouk Snoek. Op de motorkap een indrukwekkende ketting met allerhande bonte kleurtjes, op de voorruit een spandoek van het goede doel waar beiden voor rijden en aandacht vragen; VOKK (Vereniging Ouders Kinderen en Kanker). "Op de motorkap ligt een zogenaamde Kanjerketting. De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker de KanjerKetting ontwikkeld. De KanjerKetting is een systeem dat bestaat uit kralen. Elke KanjerKraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care. Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal," weet een ingewijde bij het team. Op de bumper staat een busje waarin in geld gedoneerd kan worden. Het werkt. Een ander goed doel waar voor gereden wordt is Team Hercules (1903) dat rijdt voor Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker.

De Kanjerketting vertelt het verhaal van een kind met kanker

Coördinaten
Om klokslag 13.00 uur vertrekt het eerste team. Om de twee minuten. Bij de start krijgen de deelnemers van presentator Jorg Ebbers een enveloppe uitgereikt met hierin drie coördinaten van de eerste bestemming. Slechts één is de juiste. De tocht lijkt voor Team 1907 'Wittewel-Wittenie' een zware beproeving te worden als we de wagen een stukje volgen. Wordt er richting Groenlo op het allerlaatste moment voor de N18 gekozen in plaats van over Lievelde, bij Groenlo wordt zelfs de afslag naar de binnenstad genomen. Dan is de Noordkaap een heel eind weg. Er wordt echter al snel links omkeert gemaakt. Zondagavond 23.00 uur rijdt de bolide gewoon op schema, ter hoogte van Helsingborg (Zweden). Wellicht zijn de rijders aangetrokken door de op handen zijnde Grolse festiviteiten op de billboards bij de afslag naar het Vestingstadje.

De deelnemende teams komen uit geheel Nederland. Ook uit Lembeek België een team. De Achterhoek is sterk vertegenwoordigd op de deelnemerslijst. Uit Lichtenvoorde met startnummer 1901 Team Herwers (Ingmar Poelhuis & Rolf Wopereis), startnummer 1902 Team 1in1klik.nl met Jorg Ebbers, Marc Plaggenburg en Kevin Bouman en Team Plaggie, startnummer 1906, bestaande uit vader en zoon Plaggenburg, Rick en Walter. Uit Winterswijk afkomstig Team F1, Frank Massop en Hubert te Luke (1916), en nummer 1917, Team F2, Cornelis Gerrits en Piet Gerrits. Het enige damesduo is afkomstig uit Varsseveld, team Arctic adventure (1911), Lia Bulsink en Erni Wopereis. Uit Doetinchem French Gazelles 1910 Judith Laval & Marie-Alice Pissarro Bras.

Expeditie Noordkaap kan 24/7 gevolgd worden via de BackOffice, in Lichtenvoorde. Zondag 3 februari keren de deelnemende teams terug in Lichtenvoorde, bij HRZ 't Zwaantje in Lichtenvoorde.


www.expeditie-noordkaap.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding