Her- en verbouw boerderij wordt eenvoudiger

OOST GELRE - Het her- of verbouwen van een boerderij in het buitengebied van Oost Gelre wordt, qua regelgeving, iets eenvoudiger. Dat vertelt wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre. “Het hergebruiken van bestaande boerderijen is nu vaak erg lastig. Er zijn vaak grote en ingrijpende verbouwingen nodig om van een voormalige boerderij een geschikt woonhuis te maken. We willen het beleid wijzigen zodat het eenvoudiger wordt.”

Door Kyra Broshuis

Op het oorspronkelijke bouwvlak
Zolang er geen sprake is van een monument is het mogelijk om de bestaande boerderij te slopen en een nieuwe woning op te richten. De inhoud van de woning mag op grond van het geldende bestemmingsplan dan echter maximaal 750 vierkante meter bedragen. Vaak is het echter de wens om een nieuwe woning te realiseren met het volume van de te slopen boerderij of om delen van de oorspronkelijke boerderij te vernieuwen. “We willen graag ruimere mogelijkheden, dat nodigt ook uit om boerderijen te herstellen en te behouden. En dat past mooi in het karakteristieke landschap van ons buitengebied. Als blijkt dat het behoud van de boerderij niet haalbaar is, kunnen we kijken of we nieuwbouw of herbouw op die plek mogelijk kunnen maken. De nieuwe woning moet dan wel precies op dezelfde plek worden gebouwd, dus op het oorspronkelijke bouwvlak. Ook moet de nieuwe woning landschappelijk inpasbaar zijn. Er liggen inmiddels al enkele aanvragen voor het nieuw- of herbouwen van boerderijen in ons buitengebied”, legt de wethouder uit.

Ruimere mogelijkheden
Een nieuwe functie van de boerderij stelt andere eisen aan de bebouwing. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in het gewenste wooncomfort en de wens om energiekosten te beperken. Daarnaast is de toetreding van daglicht een belangrijk aandachtspunt en bestaan er meestal wensen om de indeling aan te passen. Vaak zijn aanzienlijke bouwkundige ingrepen noodzakelijk om de oorspronkelijke boerderij in gebruik te kunnen nemen en/of te houden als woning. Deze ingrepen kunnen ertoe leiden dat delen van de bestaande schil van de boerderij moeten worden vervangen of aangepast. “Ruimere mogelijkheden om de boerderij te verbouwen kunnen dan een uitkomst bieden”, besluit Frank.


Subsidiepot voor verduurzamen woningen al leeg

OOST GELRE - De subsidie voor het verduurzamen van woningen die de gemeente Oost Gelre had vastgesteld voor 2019, is al op. Op 14 januari was de openstelling en binnen een paar dagen hadden al ruim 150 woningeigenaren een aanvraag voor subsidie ingediend. Het heeft nu al geen zin meer om nog een aanvraag in te dienen. De subsidie voor het het verduurzamen van woningen loopt sinds 2016 en is bijzonder in trek. In 2016 en 2017 hebben 483 mensen gebruik gemaakt van deze regeling, er was toen een subsidiepot van 300.000 euro. In 2018 was er een subsidiepot van 75.000 euro en waren er 133 deelnemers. Voor dit lopende jaar is er een pot van 75.000 euro en zijn er 141 goedgekeurde aanvragen, waarmee het bedrag op is. Voor 2020 en 2021 staat ook weer 75.000 op de voorlopige begrotingen.

Door Kyra Broshuis

80% naar zonnepanelen
De verdeling is elk jaar ongeveer 80% voor de subsidie voor zonnepanelen en 20% voor isolerende maatregelen. Wethouder Bart Porskamp vertelt dat het totale subsidiebedrag van 75.000 euro voor 2019 voornamelijk opgaat aan subsidie voor zonnepanelen. "We overwegen om met deze subsidiemogelijkheid te stoppen en ons meer te richten op de subsidie voor het isoleren van woningen. Het is zo dat zonnepanelen zichzelf binnen een paar jaar terugverdienen, daarop subsidie geven is dus eigenlijk dubbelop. We willen onze inwoners wel blijven stimuleren om hun woning te verduurzamen en zullen ons dan ook meer richten op isolatiemogelijkheden. Natuurlijk is het altijd zinvol en rendabel om, ook zonder subsidie, duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Los van de subsidie kunnen wij inwoners ook financieel ondersteunen met onze duurzaamheidslening. Particuliere woningeigenaren kunnen een lening aanvragen waarmee ze energiebesparende en duurzame maatregelen in de eigen woning financieren. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft hiervoor 1.000.000 euro beschikbaar gesteld. Dit geld is gestort in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Meer informatie daarover is te vinden op www.verduursaamenergieloket.nl."


Rondje wandelen 'Om de bulte'

VRAGENDER - Zondag 17 februari organiseert het IVN een wandeling van circa vijf kilometer rondom Vragender onder begeleiding van IVN- gidsen. Door een ronde te wandelen om de bult waar Vragender op gebouwd is, verandert iedere keer het zicht op de kerk en het dorp. Door dit vast te leggen op foto ontstaat er een verrassende fotoreeks met een wisselend zicht op het dorp.

Onderweg zijn er naar verwachting veel vogels en eerstelingen in de natuur te vinden, zoals de bloeiende hazelaar, de wilg en meer van dit moois. Meewandelen is gratis, maar een gift is altijd welkom. Onderweg is er een koffiepauze, consumptie voor eigen rekening.

Inlichtingen via André Hendriks, tel: 0544-352 043 of e-mail: wopereismirjam223@gmail.com.