Jette Peters (links) en Marijke Domhof. Foto: Krang Creaties
Jette Peters (links) en Marijke Domhof. Foto: Krang Creaties

Tof Zieuwents duo maakt eerste voorstelling voor volwassenen

ZIEUWENT – Wie kent ze niet, de dames van Peer Tof Theater uit het Eumkesdorp? Ooit begonnen als gelegenheidsact bij het Vertelfestival maar inmiddels uitgegroeid tot een bekend theaterduo dat diverse succesvolle kindervoorstellingen wist neer te zetten. Met 'Stinkende best' brengen Marijke Domhof en Jette Peters nu voor het eerst een voorstelling voor volwassenen waarbij ze in de huid kruipen van een rol die hen op het lijf is geschreven: 'moeder de vrouw'. Het thema sluit aan bij de Boekenweek 2019.

Door Annekée Cuppers

Twee dagen lang sloot het duo zich op in een bed-and-breakfast in Deventer om deze voorstelling uit te werken. Marijke vertelt: "We hebben allebei een gezin met jonge kinderen en een hele voorstelling uitwerken met alle liedjes, teksten en muziek is een flinke klus. Dan heb je echt fysiek die ruimte nodig. Al was het alleen maar omdat je flink meters kunt maken zonder dat je iedere keer onderbroken wordt om een ruzie te sussen of een pleister te plakken." Jette vult aan: "Dat is ook de reden dat we voor dit onderwerp gekozen hebben. We wilden al langer een voorstelling voor volwassenen maken, hadden ontzettend veel ideeën maar we wisten niet waar te beginnen. Omdat Maddy Hulshof ons in het verleden vaker heeft geholpen, met onder andere teksten, hebben we hierin ook haar advies gevraagd. De gouden tip was het advies om te beginnen met een onderwerp dat heel dicht bij ons lag en zo ontstond het idee voor 'Stinkende best'. Maddy voelde ons feilloos aan, kwam met bruikbare ideeën, duidelijke lijnen en ze heeft ons ook enorm geholpen bij de ontwikkeling van de voorstelling."

Godinnencursus
In de voorstelling 'Stinkende best' gaan Jette en Marijke op godinnencursus om zo een betere balans te vinden in het moeder-bestaan. In de cursus komen zes godinnen aan bod die ieder een ander type moeder uitbeelden. Naast hun eigen ervaringen als moeder putte het duo ook uit de ervaringen van andere moeders uit de kennissenkring. Jette: "We hebben een soort van brainstormavond gehouden waarbij hele verschillende moeders aan tafel zaten. Wat we vaak hoorden was dat voor velen het moederschap in de praktijk heel anders had uitgepakt dan dat ze zich van tevoren hadden voorgesteld. Dat je jezelf soms betrapt op zaken waarvan je altijd had gezegd 'dat zou ik nooit zo doen'. Of dat je af en toe geen idee hebt hoe je bepaalde situaties moet aanpakken, je doet maar wat. Soms pakt dat goed uit, soms ook niet. De successen plaatsen we op Facebook en Instagram, de blunders proberen we te verbloemen maar we balen er wel van. Want welk type we ook spraken, iedere moeder wilde het vooral graag goed doen voor haar kind." Marijke: "Bij ieder type zijn er goede eigenschappen aan te wijzen die een andere moeder niet heeft. Zo is een moeder die zakelijk overkomt misschien wel een mondig lid van de medezeggenschapsraad of steelt het kind van een chaotische moeder de show met een originele last minute-traktatie."

Jette: "De voorstelling zit dan ook vol zelfspot waarin iedere moeder wel dingen van zichzelf en haar leven herkent. Schipperend tussen gezonde maaltijden, sociaal netwerk, baan, gezin en natuurlijk de mannen. Het moederschap is niet altijd makkelijk en soms zelfs knap ingewikkeld. Maar een ding hebben we als moeders gemeen; we zijn goed zoals we zijn en we doen allemaal ons stinkende best om er het beste van te maken. Daarover gaat deze voorstelling."

De voorstellingen op 25 en 27 maart zijn inmiddels uitverkocht. Op donderdag 28 maart is er een extra voorstelling bij Het Witte Paard in Zieuwent. Kaarten: www.peertoftheater.nl.