Woningbouw en Rompa

De agenda van de raad was niet erg spannend. Niets nieuws, niets enerverends. Allemaal hamerstukken. Toch kwamen er nog een tweetal interessante onderwerpen aan de orde. Aangedragen door de fractie van OOG.

Ten eerste de woningbouw in de regio Achterhoek. Uit de krant vernam de raad van Oost Gelre dat er 1000 woningen meer gebouwd mogen worden in de Achterhoek. En dat er nieuwe berekeningen waren met betrekking tot de demografische ontwikkelingen in de verschillende Achterhoekse kernen. Al in het vorige college wees toenmalige OOG-wethouder Van Uem op de twijfelachtige berekeningen die in 2017 onder toezicht van de provincie gemaakt waren en die geen recht deden aan de werkelijke bevolkingsontwikkelingen in Oost Gelre, maar wel gunstig waren voor Doetinchem en Winterswijk. Dus nu nieuwe berekeningen door een andere organisatie. Maar ook nu blijkt de uitkomst niet in overeenstemming met de realiteit in Oost Gelre. Wel was de situatie voor Aalten positief bijgesteld.

Wethouder Porskamp antwoordde op vragen van OOG- raadslid Jansen dat het allemaal voorbarig was wat wethouder Kok van Aalten, voorzitter van de Achterhoekthematafel over woningbouw, via een memo aan zijn raad en in De Gelderlander had laten weten. Er is nog niets vastgesteld. Dus geen paniek. Het College komt met een visie op woningbouw in alle kernen.

De tweede OOG-vraag, van ons raadslid Hoijtink, betrof de toenemende stankproblematiek rond Rompa Tanneries in Lichtenvoorde. Uit de antwoorden van wethouder Porskamp bleek nu dat zijn opmerkingen in de raadscommissie van januari en in De Gelderlander allemaal niet op feiten waren gebaseerd. Het 'zwaar negatieve advies van de provincie' over een eventuele verplaatsing of een vertrek van het bedrijf uit Lichtenvoorde, bleek nu slechts een gesprek met een ambtenaar van de provincie over een eventuele verplaatsingssubsidie. De 'hoge kosten' voor een verplaatsing of vertrek lopen volgens hem in de miljoenen, alleen wist hij niet of dat kosten voor de gemeente zijn. En dat valt te betwijfelen. Want het besluit voor een vertrek laat hij bij de Belgische eigenaar van het bedrijf. Wethouder Porskamp verliest daarmee weliswaar de regie, maar de gemeente is dan zeker niet verantwoordelijk voor de kosten die met een verplaatsing gemoeid gaan. Positief is ook dat hij nu daadkracht toont en handelend gaat optreden. Rompa wordt per direct aangeschreven over alle niet-vergunde activiteiten en onregelmatigheden die uit de rapporten blijken. Deze moet ze vervolgens binnen enkele weken staken of oplossen op last van een dwangsommen. In een nieuwe vergunning, die er hoe dan ook moet komen, worden de zwaarst mogelijke maatregelen ten aanzien van geur opgenomen. Het begint er op te lijken dat het beleid van het vorige college, met een vertraging van een jaar nu toch nog uitgevoerd gaat worden. In de raad van mei zullen we de wethouder naar de voortgang vragen.

Fractie OOG
Jose Konings
Rene Hoijtink
Paul Wallerbos
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)


GSM!

De carnaval staat weer voor de deur, ook in Oost Gelde, behalve in Lichtenvoorde. Daar doen ze niet aan dit feestje. Vroeger wel! Met carnavalsverenigingen zoals de Keienslöppers en de Zoll'nlappers die verwezen naar het roemruchte leer-verleden van Lichtenvoorde. Er is nu nog één bedrijf over in Lichtenvoorde dat leer produceert: Rompa. En daar bij in de buurt wonen is inderdaad geen feestje!

In de milieuvergunning van Rompa staat duidelijk: 'i'j mag Geen Stank Maken!'
Maar daar trekt Rompa zich al jaren niets van aan. Ze hebben duidelijk lak aan de buurt en lak aan de gemeente. Van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en goed Noaberschap heeft Rompa kennelijk nog nooit gehoord. Toen kort geleden Rompa ook nog eens de aanvraag voor een nieuwe, strengere, milieuvergunning introk, was voor het CDA de maat meer dan he-le-maal vol. Ons commissielid Ard Schenk heeft hierover in de raadscommissie van 29 januari al pittige vragen gesteld richting de wethouder. De wethouder gaf aan dat de gemeente streng zal gaan handhaven. Dit college kennende, zal er nu stevig en daadkrachtig doorgepakt gaan worden richting Rompa. Met bestuursdwang en forse dwangsommen, zodat Rompa hopelijk eindelijk in gaat zien dat de productie van leer op deze locatie, midden in een woonwijk, geen optie is.

Helaas gaat dit allemaal niet van vandaag op morgen. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat dit voor de buurt erg vervelend en frustrerend is. Maar als gemeente heb je nu eenmaal te maken met juridische regels en procedures die de nodige tijd kosten, maar wat het CDA betreft, zo weinig mogelijk!

Bereikbaar
Bereik voor de mobiele telefoon, tablet en computer is er voor iedereen, althans, bijna iedereen. Mariënvelde kampt al jaren met een slecht GSM-bereik. Er kan niet of nauwelijks gebeld worden. Mariënvelders bellen met hun mobieltje massaal bij het woonkamerraam, om nog een beetje GSM-bereik te hebben. Ons raadslid uit Mariënvelde, Dennis van Loon, was hier he-le-maal klaar mee en heeft hierover in de raad van 12 februari vragen gesteld aan het college.

CDA-wethouder Marieke Frank erkende dat het GSM-bereik in Mariënvelde te wensen overlaat en dat het niet van deze tijd is dat er slecht bereik is in een woonkern zoals Mariënvelde. Ze heeft daarom de afgelopen tijd het een en ander daadkrachtig opgepakt. Ze gaf aan in goede samenwerking met Mariënvelds Belang hierover met KPN gesproken te hebben. Dit heeft uiteindelijk geleid tot goede afspraken en de toezegging van KPN dat binnenkort in Mariënvelde een GSM-zendmast wordt geplaatst. Zo kan in het vervolg de prins van de wedergeboren Mariënveldse carnavalsvereniging 'de Ketsmennekes' gewoon met zijn mobieltje de taxi bellen en de BMV dat hij er aan komt en dus de confettikanonnen af kunnen gaan en de Einmarsch ingezet kan worden! Een Gezellige Sfeer Maken!

Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335


Training Omgaan met mensen met dementie

ACHTERHOEK - In maart start de training 'Omgaan met mensen met dementie'. In vier bijeenkomsten krijgen deelnemers informatie, advies en tips aangereikt. Deze training geeft VIT-hulp bij mantelzorg in samenwerking met het Kennisnetwerk Kwetsbare Ouderen West Achterhoek en het Netwerk Dementie Oost Achterhoek. Deelname is gratis.

Dementie is een ziekte met grote gevolgen voor de omgeving. Naasten zien iemand op een onbegrijpelijke manier veranderen en steeds afhankelijker worden. Tijdens deze training krijgt men informatie over dementie, maar ook tips en adviezen om zo goed mogelijk om te gaan met de situatie. De trainingen vinden plaats op: vrijdag 15 maart, 5 en 19 april en 10 mei, bij De Roode Leeuw in Terborg; op dinsdag 19 maart, 2 en 23 april en 7 mei, bij de Mattelier in Groenlo; donderdag 21 maart, 4 en 18 april en 2 mei, bij de Zuwe in Doetinchem. De bijeenkomsten duren steeds van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur.

Aan het bijwonen van deze bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden. Aanmelden kan tot twee weken voorafgaand aan datum eerste bijeenkomst. Meer informatie en aanmelding kan telefonisch bij VIT, tel. (0544) 82 00 00 of via mail info@vithulpbijmantelzorg.nl. Vermeld bij aanmelding naam, adres en telefoonnummer en de gewenste locatie voor het volgen van de training.