Oudheidkundige Vereniging Harvelt vergadert

Oudheidkundige Vereniging Harvelt vergadert

HARREVELD - Dinsdag 19 maart heeft de Oudheidkundige Vereniging Harvelt haar jaarvergadering. Leden zijn van harte welkom om deze bij te wonen in dorpshuis 't Kempken. Aanvang 19.30 uur. Vervolgens is er vanaf 20.30 uur is er een presentatie over 'Onze jongens in Indië' door Henry Tankink.

Henry Tankink legt uit: "Toen ik nog een kind was hadden we thuis niet echt veel foto's. En de meeste daarvan waren gewone huis-, tuin- en keukenfoto's, zoals iedereen die wel heeft. Maar sommige waren anders: ome Tone in uniform met een aapje, met een tros bananen of met een geweer. Ja, dat was toen hij in Indië zat, zei mijn oma dan. Verdere uitleg kwam er gewoonlijk niet, maar die fotootjes hebben mij eigenlijk nooit meer losgelaten.

Ook lezing: 'Onze jongens in Indië' door Henry Tankink

Nu, zo'n kleine zestig jaar later, weet ik maar al te goed hoe het zat: waarom ome Tone - net als negen andere Harreveldse jongemannen - naar Indië was gestuurd, en waarom wij thuis die fotootjes hadden. Op 19 maart zal ik het verhaal vertellen van 'onze jongens in Indië' in de jaren 1945-1950. Daarbij zal het overigens niet alleen maar gaan over die tien jongens, die als soldaat in de Oost verbleven tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Ook andere Harrevelders, die al eerder of later om uiteenlopende redenen in Indië hebben gezeten, zullen ter sprake komen. De nadruk komt echter wel te liggen op de periode 1945-1950, de tijd waarin ome Tone die foto's naar mijn oma stuurde."
Dit gedeelte is openbaar, dus toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd is in de historie van Harreveld.