Burgemeester Bronsvoort steekt samen met Walter Leemreize het bevrijdingsvuur aan, 5 mei 2018, op de Markt in Lichtenvoorde. Foto: PR
Burgemeester Bronsvoort steekt samen met Walter Leemreize het bevrijdingsvuur aan, 5 mei 2018, op de Markt in Lichtenvoorde. Foto: PR

Acteurs, zangers, dansers, muzikanten gezocht

Oost Gelre viert 'Nederland 75 jaar vrij' met grote theaterproductie

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De '4 en 5 mei vieringen' zijn ieder jaar weer beladen en gedenkwaardige dagen. Jaarlijks wordt op 4 mei stilgestaan bij alle gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en andere gevallenen tijdens oorlogen en strijd om vrijheid, waar ook ter wereld. Het 4 en 5 mei-comité Lichtenvoorde en het comité 4 mei Groenlo richten zich, naast herdenkingen en activiteiten in de eigen plaats dit jaar, gezamenlijk ook al op een grootse viering in 2020, het jaar dat Nederland op 5 mei 75 jaar bevrijding viert. Kartrekker hierin is het 4 en 5 mei comité Lichtenvoorde, dat deze dag samen met de inwoners van geheel Oost Gelre wil vieren.

Achter de schermen is het comité, samen met het Groenlose comité en de dorpsbelangenorganisaties in de andere kernen al drukdoende met het organiseren en vormgeven van een aantal activiteiten voor deze dag. "Een van die activiteiten is een theater- en muziekvoorstelling op 5 mei 2020, in Lichtenvoorde, waarin aandacht zal zijn voor de bevrijding toen en de vrijheidsbeleving nu. Het wordt totaaltheater met toneel, muziek, dans, zang en beeldmateriaal", vertelt Theo Leemreize van het 4 en 5 mei-comité Lichtenvoorde. "Binnenkort wordt begonnen met het schrijven van deze productie. We zijn nu al op zoek naar acteurs, zangers, dansers en muzikanten (m/v) uit de gemeente die hieraan mee willen werken. Het is een eenmalig project waaraan geen kosten zijn verbonden."

Nu al aanmelden wordt op prijs gesteld

Aanmelden
Ben je woonachtig in Oost Gelre en heb je zin om deel te nemen aan deze productie, meld je aan door middel van een mail aan 4en5meicomitelichtenvoorde@gmail.com. "Laat de mensen die zich aanmelden wel aangeven wat men graag zou willen doen, zoals bijvoorbeeld acteren, zingen, dansen, een instrument spelen of misschien wel iets anders. Vermeld hierbij ook even hoe oud je bent. Het zou mooi zijn dat mensen zich ook nog eens snel aanmelden," lacht Theo. "De schrijver wil namelijk graag aan de slag. Dan kan deze hierin rekening mee houden in zijn verhaal. We hopen op veel aanmeldingen, want vrijheid vier je samen! Ook in Oost Gelre. We hebben zo ontzettend veel muzikaal-, dans-, toneel-, en organisatietalent in de gemeente. Zou mooi zijn dat dit samenkomt deze dag." Facebook: 4 en 5 mei comité Lichtenvoorde.

Theo Leemreize (links) en Walter Leemreize bij het oorlogsmonument in Lichtenvoorde. Foto: PR