Frank Dusseldorp (l) en Karel Bonsen op het prachtige terrein van de MACL in Lievelde.Foto: Kyra Broshuis
Frank Dusseldorp (l) en Karel Bonsen op het prachtige terrein van de MACL in Lievelde.Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe voorzitter Frank Dusseldorp wil investeren in de jeugd

MACL blij met enthousiaste groep vrijwilligers

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Met ruim 330 leden is de MACL (Motor en AutoClub Lichtenvoorde) een bloeiende vereniging en dat al sinds 1945. Tijdens de viering van 1000 jaar Lichtenvoorde werden er verschillende activiteiten georganiseerd door MAC én de MCL en dat was het begin van de MACL. De eerste motorcross werd in 1946 gehouden. De club viert in 2021 haar 75-jarig bestaan.

Bonsen geeft stokje over aan Dusseldorp
Aan het roer van deze club staat Frank Dusseldorp die in december vorig jaar het stokje overnam van Karel Bonsen. Bonsen moest, vanwege het aanvaarden van het wethouderschap, de functie neerleggen maar is nog steeds een enthousiast lid en elke zondagochtend op het terrein te vinden. “Ik ben met veel plezier voorzitter geweest. Mijn tweede periode was echter wel een stuk korter dan de eerste, toen was ik voorzitter van 1993 tot 2004. Het is mooi dat we in Frank een enthousiaste opvolger hebben gevonden”, zegt Bonsen.

Samen met de vrijwilligers
Voor Frank Dusseldorp (60) betekent het voorzitterschap veel meer dan alleen sturing geven aan de club. “Dit is gewoon echt een fantastische vereniging en dat wil ik graag, samen met de andere bestuursleden, verder uitbouwen. Onze leden en onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen waar we als vereniging ongelooflijk blij mee zijn.” Dusseldorp is zelf geen crosser, zo vertelt hij. “Ik vind auto- en motorsport machtig mooi en interessant maar ben inderdaad zelf niet actief.”

Strenge regels
Het bestuur van de MACL prijst zich gelukkig met het prachtige terrein. “Absoluut. Dit is een schitterende locatie in een mooie bosrijke omgeving. Maar juist die combinatie is soms lastig voor de buitenwacht. Wandelaars storen zich soms aan het geluid van de motoren, dat is heel begrijpelijk. We zien er dan ook altijd streng op toe dat onze leden niet buiten de crosstijden hier rijden. We hebben helaas geen grip op mensen die geen lid zijn van onze vereniging en dat is lastig. We houden ons strikt aan de tijden. Zo mag er zondags pas gestart worden om 09.45 uur en is het om 12.00 uur ook echt afgelopen.”

Jeugd van harte welkom
Dusseldorp is blij met de goede contacten in de buurt én ook met de samenwerking met de Zwarte Cross. “Natuurlijk, daar zijn we heel trots op maar we zijn en blijven een onafhankelijke vereniging. We hopen op meer jeugdige leden om onze vereniging levend en actief te houden. Gelukkig weten steeds meer jongeren, meestal vanaf een jaar of twaalf, onze club te vinden. We hebben hier natuurlijk een heel mooi circuit én een aparte jeugdbaan. Ons circuit staat bekend als uitdagend en zwaar; dat heeft te maken van de ondergrond van los zand. Wedstrijdrijders komen dan ook graag bij ons. Het is zwaar, maar wél veilig.”

Ook belangstelling voor de auto- en motorsport? Bezoekers zijn van harte welkom op het terrein van de MACL aan de Eikendijk 9 in Lievelde. Zelf crossen? Een dagkaart (voor niet-leden) kost 15 euro en een jeugdkaart 5 euro. Op de site www.macl.nl is heel eenvoudig te zien of de baan geopend. Dan staat het stoplicht op groen.

Frank Dusseldorp (l) heeft de voorzittershamer overgenomen van Karel Bonsen. Foto: Kyra Broshuis