Het team van de Nuna9 voor 2019. Foto: Emie Klein Holkenborg
Het team van de Nuna9 voor 2019. Foto: Emie Klein Holkenborg

Emie Klein Holkenborg met zonneauto naar Australië

ZIEUWENT - Emie Klein Holkenborg, geboren en getogen in Zieuwent, racet met haar team 3000 km door de outback van Australië. De vierdejaars studente maakt dit jaar deel uit van het Vattenfall-zonneraceteam en bouwt mee aan zonneauto 'NunaX', waar in oktober de race mee gereden zal worden. De lat ligt hoog voor Emie en haar splinternieuwe team, want al zeven keer heeft zonneauto 'Nuna' de wereldbeker in de wacht gesleept.

In de werkplaats van de Technische Universiteit in Delft werkt een team van zestien knappe koppen aan een nieuwe zonneauto. Het Vattenfallteam doet voor de tiende keer mee. Emie is één van die knappe koppen. Ze heeft haar studie Bouwkunde anderhalf jaar stopgezet om deze uitdaging aan te gaan. "Wat is er nou een grotere uitdaging dan te proberen wereldkampioen te worden met een zonneauto?" vertelt de goedlachse Emie. "Afgelopen zomer werd ik uitgenodigd voor een screening, dan gaan ze kijken of je goed in het team past, en dat was gelukkig zo." Sindsdien zijn de studenten 'vol gas' bezig met ontwerpen en ontwikkelen van een nieuwe hightech zonneauto. "Elke twee jaar wordt er van top tot teen nieuwe auto gebouwd. Dit doen we om te voorkomen dat andere teams onze auto gaan kopiëren. Ook word het reglement elke keer veranderd, zodoende worden de teams gestimuleerd steeds innovatief aan de gang te blijven. De eerste zonneauto's hadden bijvoorbeeld een oppervlakte van 10m², afgelopen jaar mocht dat nog maar 2,6 m² zijn." Elke nieuwgebouwde zonneauto krijgt een eigen naam. "Deze gaat NunaX heten. De X staat onder meer voor het doel dat we willen bereiken, fossielvrij in één generatie, het kruisje op de schatkaart zeg maar. Tegelijk is de X in de wiskunde ook de onbekende variabele."

Emie is voornamelijk verantwoordelijk voor het partnership en pr. Geen onbelangrijke taak want de auto wordt geheel gefinancierd door sponsoren. "Ik heb ontdekt dat ik nog veel meer leuk vindt dan alleen bouwkunde. Het is fantastisch om met allerlei partijen in contact te komen en het belang van duurzaam energie onder de aandacht te brengen en te laten zien dat je met niets anders dan de kracht van de zon gewoon kunt rijden. De oorsprong van de 'Bridgestone World Solar Challenge' in Australië ligt bij het bedrijfsleven. Grote automerken bouwden duurzame auto's die ze met deze race mooi konden promoten. Toen dachten de studenten, dan kunnen wij ook laten zien wat wij kunnen." En met succes, want inmiddels laten ze het bedrijfsleven ver achter zich. Wereldwijd doen er veertig teams mee aan de race, vier daarvan komen uit Nederland. "Wij hebben als enige Universiteit in Nederland lucht- en ruimtevaartstudenten, dat is ons grote voordeel," weet Emie. Met de deadline op hun hielen leggen ze de laatste hand aan NunaX's-computermodel, tot op de millimeter nauwkeurig. Op 18 maart moet het ontwerp klaar zijn, daarna beginnen ze met de daadwerkelijke productie van NunaX. Dat gebeurt in Zwolle, een ieder die wil zien wat het team doet kan dan nog komen kijken, daarna sluiten de deuren en beginnen de studenten aan hun geheime missie. Met een gemiddeld zestig-urige werkweek zetten de studenten alles op alles om hun wereldtitel te behouden.

Rond 22 mei wordt er middels testraces besloten welke vier teamleden coureur gaan worden. Emie zou het leuk vinden als ze achter het stuur zou mogen kruipen maar vindt alle andere functies ook leuk. "Alles wat eromheen gebeuren moet is ook heel erg leuk, dus het maakt me niet zoveel uit welke taak ik krijg." Het team reist in augustus af naar Australië. Voor Emie geen onbekend terrein want ze studeerde er al eens een half jaar aan de universiteit in Melbourne. "Het hele team reist mee met NunaX en met z'n allen stoppen we verplicht om 17.00 uur. Daar staan dan onze tentjes al opgezet door oud-Solarteamleden. We eten in de outback en slapen onder de sterrenhemel, wat wil je nog meer?"

Emie Klein Holkenborg. Foto: eigen foto
Nuna9  bij de start van racedag 2. Foto: Emie Klein Holkenborg