Prins Bram (r) en adjudant Pieter van De Jonge Nölepeters bunt neet te stoppen. Foto: Kyra Broshuis
Prins Bram (r) en adjudant Pieter van De Jonge Nölepeters bunt neet te stoppen. Foto: Kyra Broshuis

Jonge Nölepeters voorop in Lieveldse polonaise

Carnavals-programma vol georganiseerde en ongeorganiseerde chaos

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE - De carnavalskostuums kunnen weer uit de kast, het dorp is versierd en De Jonge Nölepeters zijn er helemaal klaar voor. PR-man Cas Ekelhof van de Lieveldse carnavalsvereniging vertelt over het programma voor de drie dolle dagen. Vol hoogtepunten met georganiseerde én ongeorganiseerde chaos.

“Wij starten ons carnavalsprogramma bij de basisschool in Lievelde", zegt Cas Ekelhof. "Wij gaan hier met Prins Bram I, Adjudant Pieter, President Robbert en de dansmarietjes naartoe om de jaarlijkse playbackshow te bekijken met als één van de hoogtepunten de onthulling van de nieuwe Prins van de Mini Nölepeters. ’s Avonds wordt er in samenwerking met stichting KK-Soos en de Vénesikke uit Vragender gezorgd voor een fantastische avond voor de mensen met een beperking uit Lichtenvoorde en omgeving. Een onvergetelijke avond waar wij altijd met plezier naartoe gaan.” De Lieveldse carnavalisten gaan die avond ook naar het Eumkesbal in Zieuwent. “Een goede afsluiting van de vrijdag omdat het daar altijd weer een mooie ongeorganiseerde chaos is. Precies zoals je het bij de Eumkes verwacht”, lacht Ekelhof.

Ouderen en zieken
De zaterdag begint vroeg voor De Jonge Nölepeters met het bezoeken van de 80-plussers en de zieken. “Wij verblijden ze dan met een mooie bos bloemen en is er altijd tijd voor een praatje. Een gezellige en gewaardeerde dag voor iedereen. Wanneer de middag is afgerond staat ons Carnavalsbal op het programma. Om stipt 20:11 uur betreden Prins Bram I en Adjudant Pieter en hun gevolg het Nölershol. Dé avond waar iedereen voor het eerst zijn of haar nieuwe carnavalspak showt aan de anderen. De avond begint met een woordje en wat anekdotes van de president, de Prins en zijn Adjudant. Vervolgens wordt de spanning opgebouwd omdat deze avond ook de kameraden van het Prinsenpaar hen met platte humor en op een ludieke wijze terechtwijzen. Aansluitend komt dj WeDamnz de avond muzikaal opvullen.”

Naar de buren
Zondag is er opnieuw een vol programma, vertelt Ekelhof verder. Dan brengen twee bussen vol Lieveldse carnavalisten een bezoek aan de Maispotters in Voor-Beltrum. “Altijd mooi om te zien dat zo veel brakke carnavalisten toch weer behoefte hebben aan een drankje en een feestje. De middag staat in het teken van de jeugd van Lievelde, de Mini Nölepeters. Het begint met een kleine optocht waarin de wagen van de Mini Nölepeters voorop zal gaan. Na de optocht vervolgen we onze tocht richting het Nölershol waar de Mini’s deze middag de leiding hebben. Aansluitend is het Spätshoppen. Deze avond wordt steeds meer een succes. En dat is ook niet zo gek met nog zoveel animo voor een afzakkertje en een paar dansjes. Een avond waar het programma een verrassende wending krijgt."
"Dan begint de maandag, de dag waarop het Nölershol de grote trekpleister is van carnaval vierend Oost-Gelre. In een bomvol Nölershol worden alle buurtverenigingen naar voren gehaald en krijgen ze hier er daar een mooie steek onder water. Als we nog aan het bijkomen zijn van de drukbezochte ochtend staat de maandagavond in het teken van Rosenmontag. Deze avond is voor de Nölepeters (de iets oudere Lieveldenaren). Een avond met de onthulling van de nieuwe Prins, waar ook de President van de Nölepeters, Erik te Poele, weer mooi van het woord kan”, vertelt Ekelhof enthousiast.
Dinsdagmiddag bezoeken de Jonge Nölepeters Groenlo om te dweilen en ‘s avonds is het tijd voor de Vastenoavend: de afsluitende avond voor de senioren en alleenstaanden. “Altijd een gezellige avond. En wanneer de klok 00.00 uur slaat wordt 'Am Aschermittwoch' ingezet en is alles 'vorbei'. Het carnavalsjaar zit erop en wat rest is onder het genot van een haring nog even napraten over het afgelopen seizoen. En dat alles doen we dit jaar onder het motto van prins Bram I en Adjudant Pieter: “Wi’j bunt neet te stoppen!”
Het volledige programma staat ook op de website.

www.djnlievelde.nl