De Schoapenscheerders. Foto: PR
De Schoapenscheerders. Foto: PR

Instuif met De Schoapenscheerders

LICHTENVOORDE - Afwijkend van de traditie staat deze maand op de tweede zondag van de maand blaasorkest De Schoapenscheerders op de Instuif. Op 10 maart verzorgen deze muzikanten een middagvullend programma in het Grand Café van Antoniushove. De middag start om 14.30 uur en de toegang bedraagt vijf euro.

Blaasorkest De Schoapenscheerders is ontstaan uit de Lichtenvoordse Harmonie St. Caecilia. Op kermisdinsdag 1964 ging een aantal leden van de harmonie spontaan met hun instrumenten de straat op en speelden de sterren van de hemel. Immers, zonder muziek was het maar een dooie boel op straat. Een van die muzikanten had nog ergens een schapenvel thuis liggen. Dat werd op een stok gemonteerd en jarenlang als vaandel gebruikt. Het vaandel kwam terug in de naam. De officiële naam werd: 'Boerenkapel De Schoapenscheerders'.

Mannen van het eerste uur waren onder andere Gert Bluimink, Joop Kruip, Gert Verderbosch, Bennie Olijslager en Hemmie Doppen. Rond de eeuwwisseling veranderde de naam in Blaasorkest 'De Schoapenscheerders'. Tot 2015 bleef het orkest tijdens kermis op dinsdagmiddag optreden in het centrum van Lichtenvoorde. Veel kermisgangers lieten zich door de muziek vermaken.

Momenteel telt het orkest 16 leden dat zo'n 130 nummers waarvan verreweg de meeste Egerländer-muziek op zin repertoire heeft staan. Het orkest treedt elk jaar enkele keren op bij diverse gelegenheden en activiteiten. Op zondagmiddag 10 maart zullen de klanken van "De Schoapenscheerders' het Grand Café vullen. Zie ook de keitjes.