Gespreksavond Lijdensweg of levensweg in de Johanneshof

LICHTENVOORDE - Op donderdagavond 7 maart om 20.00 uur is er in de Johanneshof aan de Rentenierstraat een gespreksavond met als thema 'Lijdensweg of levensweg'. Ds. Hans Hinkamp begeleidt op weg naar het paasfeest, aan het begin van de 40-dagentijd (ook wel lijdenstijd of vastentijd genoemd) deze avond om stil te staan bij de missie van Jezus. Het zal geen avond worden vol hoogdravende taal of theologie maar een avond die ruimte wil maken voor openhartige vragen.

Wat waren de dingen die hij belangrijk vond? Welk doel had hij voor ogen? Zelf zegt Jezus 'dat hij zal moeten lijden en sterven'. Maar waarom eigenlijk? Had dat niet anders gekund? Want er is toch al veel te veel lijden in de wereld. Was zijn missie om te lijden en te sterven óf speelden er andere dingen mee? Wat nu als Jezus gewoon zijn boodschap had kunnen blijven vertellen, tot op hoge leeftijd, en dan in vrede was ingeslapen? Zomaar een aantal vragen om samen over in gesprek te gaan.

Door de jaren heen is over het lijden van Jezus veel gezegd. Een rondgang door de tijd kan helderheid geven over de vraag: wat moet je, of kun je, met dat lijden van Jezus? Het antwoord zal voor iedereen weer anders zijn, omdat mensen nu eenmaal heel verschillend zijn. Daarom is respect voor elkaar een voorwaarde voor een goed gesprek.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis, voor koffie/thee wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor meer informatie: 0544-37 27 52 of mail: sjors.tamminga@kpnmail.nl.


Vrijheid van denken en doen:
het verhaal van ex-gijzelaar Arjan Erkel

BREDEVOORT - Arjan Erkel werd in 2002 ontvoerd door rebellen uit Dagestan. Pas twintig maanden later werd hij vrijgelaten. In 'Vrijheid van denken en doen' vertelt hij zijn ervaringen en belevingen van de heftigste periode van zijn leven. Zaterdag 16 maart om 20.00 uur treedt hij op in de Koppelkerk met Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp.

In 'Vrijheid van denken en doen' vertelt Erkel hoe hij onder de grond werd vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter, vol angst en onzekerheid over een goede afloop. Hij neemt het publiek mee naar de wanhopige situatie waarin hij verkeerde, waar verandering van gewoonten en verbinding maken met de nieuwe werkelijkheid noodzakelijk waren om te overleven. Contact leggen en samenwerken met zijn ontvoerders waren zeer belangrijke en moeilijke processen, maar het lukte Erkel langzamerhand zijn situatie te verbeteren, zonder zijn identiteit of idealen te verliezen.

Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek Erkel troost en steun. Het zingen en neuriën van liedjes die hem herinnerden aan vrolijke en vervelende gebeurtenissen uit zijn leven tot dan toe, gaf hem kracht en energie. In het bijzonder Oerend Hard van de band Normaal werd Erkels houvast. En verbond hem in zekere zin met zijn ontvoerders: op een bepaald moment zongen zij dit nummer fonetisch mee. Niet voor niets neemt Erkel voormalig gitarist van Normaal, Jan Wilm Tolkamp, mee op tournee. Het stond als een paal boven water dat Erkel na zijn gevangenschap weer oerend hard verder wilde leven.

De entree kost tien euro; reserveren is gewenst en kan via de website www.koppelkerk.nl.