Het roze kastje in de BIJwei. Foto: Mark Ebbers
Het roze kastje in de BIJwei. Foto: Mark Ebbers

Muzikale meewerkdag op de BIJwei

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 16 maart staat de BIJwei tijdens NL Doet in het teken van muziek. Initiatiefneemster Ellen Bakker roept het publiek op te komen helpen bij het zomerklaar maken van de ontmoetingstuin. De meewerkdag is van 09.00 tot 16.00 uur.

Ellen: "Er zullen een flink aantal bes-dragende struiken en bomen de grond in moeten om nestgelegenheid en voedsel te bieden aan de zangvogels. De bijen vliegen dan al af en aan op de fruitbomen, de wilgen en de eerste lentebloemen. Ook gaan we het onkruid te lijf en is het hoog tijd om te mesten. Rondom de pas aangelegde pomp en naast de moestuinen aan de straatkant maken we zitgelegenheid voor muziek, spel en lezen. Zo maken we het het terrein klaar om er tijdens de zonnige dagen van te genieten. We hopen op een grote opkomst want wat extra handjes kunnen we goed gebruiken."

Voor bezoekers en vrijwilligers ligt een folder klaar over de achtergronden van deze BIJwei waarmee Ellen taalvaardigheid en ontmoeting wil stimuleren. Voor de liefhebbers is er een boek cadeau met gedichten en foto's van amateur schrijvers uit de omgeving. Rond het middaguur is er nog een muzikale verrassing.

De BIJwei is gelegen aan de Martin Leliveltstraat 82. Wie wil helpen kan zich opgeven via www.nldoet.nl of middels een briefje in het roze boekenkastje op de BIJwei.


Reismaatjes gezocht voor leerlingen in Oost Gelre

OOST GELRE - MEE Oost is op zoek naar vrijwilligers die Reismaatjes willen zijn voor leerlingen uit Oost Gelre die deelnemen aan MEE op Weg. Dit project leert de leerlingen die nu gebruik maken van speciaal of aangepast vervoer, zelfstandiger te reizen. Bijvoorbeeld met de fiets, het openbaar vervoer of te voet. Dit leertraject wordt begeleid door een zogenaamd Reismaatje.

Een Reismaatje coacht deelnemers (mensen met een beperking) die zelfstandig willen reizen naar een werkplek of dagbesteding. Een deelnemer bepaalt welke route hij wil oefenen en wat hij wil leren. Het Reismaatje stimuleert de deelnemer om zelf de zoektocht en het avontuur aan te gaan. Het Reismaatje gaat dus letterlijk en figuurlijk met de deelnemer mee op weg, waardoor de stap naar zelfstandig reizen verkleind wordt.

Veel voldoening
Eén van de vrijwilligers van het project MEE op Weg vertelt: "Het niet zelfstandig kunnen reizen gaf de deelneemster die ik mocht helpen steeds het gevoel dat ze afhankelijk van anderen was. Dan wordt het reizen ineens een heel groot ding.

Zelfstandig kunnen reizen geeft zelfvertrouwen

Ik heb gemerkt dat ze met mijn tijdelijke hulp veel meer kon dan ze zelf dacht. Dat is mooi om te zien. Ze was ontzettend trots toen ze na afloop van het traject een heel stuk zelfstandiger kon reizen via de routes die we geoefend hadden. Het zelfvertrouwen dat ze daarvan kreeg, straalde ook meteen af op haar dagelijks leven. Het is bijzonder om dat voor iemand te kunnen doen. Ik ben nu een vast reismaatje binnen MEE op Weg en moedig iedereen aan om dat ook te doen. Je haalt er zo veel voldoening uit."

Ook Reismaatje worden?
De organisatie zoekt enthousiaste, betrokken vrijwilligers van minimaal 18 jaar oud die met deelnemers het avontuur van zelfstandig leren reizen willen aangaan. Een consulent van MEE ondersteunt het Reismaatje en de deelnemer tijdens het oefentraject en zorgt voor de kennismaking, ondersteunt bij het maken van het reisplan en beantwoordt alle vragen. Neem voor meer informatie of aanmelden als Reismaatje contact op met Sabine Hollak via 06 30 99 83 55 of per mail s.hollak@meeijsseloevers.nl.