De sterrenhemel. Foto: PR
De sterrenhemel. Foto: PR

Sterrenkijken in Lichtenvoorde

OOST GELRE - Onder het motto 'De hemel is van iedereen' organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar landelijke sterrenkijkdagen van 15 tot en met 17 maart. Bij een heldere hemel is men in Lichtenvoorde op 15 en 16 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur van harte welkom bij de sterrenwacht Lihdanfurt van Joop Hubers aan de Bernard van Meursstraat 25 (tel. 06 47317448 , e-mail: joophubers50@gmail.com).

Wat is er te zien?
Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. Ook is duidelijk waarneembaar dat zij zich in de opvolgende nachten boven het sterrenbeeld Orion langs naar het oosten beweegt. Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). In het 'Zwaard' van Orion is in de telescoop een vaag oplichtende wolk te zien, waarvan we door professioneel onderzoek weten dat erin zich duizenden sterren aan het vormen zijn: het een ware 'kraamkamer' van sterren.

De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich 'verstopt' in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtendhemel te zien. De uitzondering is de planeet Mars, die vroeg in de avond in het westen te vinden is.


Muziekuitvoering Antoniusschool Lievelde

LIEVELDE - Op woensdag 27 maart zullen de kinderen van basisschool Antonius in Lievelde samen met de muziekschool Boogiewoogie, drumband de Schanskloppers en de harmonie St. Willibrord het muzikale verhaal 'Feest' ten gehore brengen. Er is voor dit thema gekozen omdat de drumband dit jaar 50 jaar bestaat en de fanfare 85 jaar! Reden voor een feestje dus.

Deze samenwerking kwam tot stand dankzij de muziekimpuls-subsidie die de school heeft gekregen. De uitvoering zal plaatsvinden in de Christus-Koningkerk in Lievelde en begint om 18.30 uur. Het geheel zal ongeveer een uurtje duren. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

De bloedmaan. Foto: Joop Hubers