PvdA'er Peter Baks wil meer aandacht voor de Achterhoek. Foto: Kyra Broshuis
PvdA'er Peter Baks wil meer aandacht voor de Achterhoek. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

'Stem op 20 maart in elk geval op een Achterhoeker!'

Peter Baks enige kandidaat uit Oost Gelre op verkiesbare plek Provinciale Staten

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Voor Lichtenvoordenaar Peter Baks (57) was 2018 een bijzonder jaar in zijn politieke carrière. In 2010 kwam hij op de lijst voor de PvdA in Oost Gelre na een aantal jaren op de achtergrond te hebben gewerkt. In 2010 werd Baks raadslid, in 2014 werd hij herkozen en in 2018 besliste het lot dat niet hij, maar collega Annelies Donderwinkel in de raad kwam. “Na hertelling van de stemmen in 2018 bleek dat ik gelijk stond met Annelies. Volgens de regels moest er toen geloot worden en ik trok aan het kortste eind. Natuurlijk was dat heel teleurstellend maar Annelies doet het heel goed en daarom kan ik er vrede mee hebben.” Baks kwam niet in de raad maar, optimistisch als hij is, maakt hij nu gebruik van een andere mogelijkheid om zijn stem te laten horen: “Het maakt voor mij wel de weg vrij voor de Provinciale Staten. Als er ergens een deur sluit, gaat er elders een deur open. Ik ben, na de gemeenteraadsverkiezing van 2018, wel actief gebleven voor de partij en heb een cursus gevolgd voor statenlid.”

Vizier op arbeidsmarkt en onderwijs
Baks is niet alleen één van de weinige kandidaten uit de Achterhoek, hij is ook ook de enige van alle partijen die uit Oost Gelre komt. Hij staat op de zevende, en dus een verkiesbare, plaats voor de PvdA en kan dus maar zo dé representant van de Achterhoek worden in de Provinciale Staten van Gelderland. En hij weet ook al wat zijn speerpunten worden: “Een samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt, daar ga ik mij voor inzetten. In mijn werk zie ik dat werkgevers niet altijd een juist beeld hebben van het onderwijs en vice versa. Onderwijs en arbeidsmarkt sluiten wat mij betreft niet voldoende aan, ondanks tal van goede initiatieven om dit te verbeteren, zoals bijvoorbeeld Doetinchem on Stage en de Techniekdag. De twee partijen moeten elkaar vaker en intensiever ontmoeten. Als provincie hebben we sec niets over het onderwijs te vertellen maar we kunnen wel degelijk de samenwerking bevorderen. Daar ga ik voor. Ook wil ik meer aandacht voor de ‘arme werkenden’, die groep wordt steeds groter. Mensen moeten soms meerdere banen hebben om het hoofd boven water te houden. Daar moet echt wat aan gedaan worden.”

Het gaat om belangrijke zaken
Over het algemeen is de opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten laag, erkent ook Baks.

'De provincie gaat over belangrijke zaken zoals bereikbaarheid en industrie. Maak daarom gebruik van je stemrecht'

“Het is heel jammer dat mensen geen gebruik maken van hun stemrecht. We proberen dat wel te stimuleren en de publiciteit te zoeken. Met de combinatie met de Waterschapsverkiezingen hoop ik dat meer mensen gaan stemmen. De provincie staat wat verder van de burger af, maar het gaat wel om belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld de dubbele spoorverbinding tussen Arnhem en Winterswijk. De provincie oefent ook invloed uit op de woningbouw, industrieterreinen en vergunningen rondom de afvalverwerking. Dat zijn zaken die de gemeentegrens overstijgen en daar gaat de provincie over. Maak daarom gebruik van je recht!”

Kansen
Baks staat nummer 7 op de lijst en verwacht dat hij er in komt. De PvdA heeft nu 6 zetels en één gedeputeerde. “Als partij hebben we nu kansen; er is landelijk veel kritiek op de huidige regering, dat biedt kansen voor ons. Men is wel klaar met Rutte. Mensen zien steeds meer in dat wij hen willen helpen. Mensen die het niet zelf kunnen, die willen wij graag de helpende hand bieden. Dat doe ik in mijn werk ook. Ja, ik denk dat ik er wel in kom, 7 is mijn geluksnummer. En als het niet lukt? Dan blijf ik in elk geval politiek actief. Misschien word ik fractievolger, dat kan ik combineren met mijn commissielidmaatschap bij de gemeente Oost Gelre.” Baks vindt het vooral belangrijk dat Achterhoekers gaan stemmen. “We zijn als Achterhoek slecht vertegenwoordigd in de Staten. We zijn nog steeds te bescheiden; als we ons niet laten horen, worden we ook niet gehoord. Als mensen niet op mij stemmen, hoop ik dat ze in elk geval op een Achterhoeker stemmen. De Achterhoek verdient het om gehoord te worden.”

Informatie
Peter Baks staat op nummer 7 van de lijst van de PvdA voor de Provinciale Staten. Baks woont in Lichtenvoorde, is getrouwd en vader van drie kinderen. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij het Graafschap College waar hij voorzitter is van de OR, en werkzoekenden en werkhebbenden adviseert bij het Leerwerkloket Achterhoek. Ook is hij voor tien uur gedetacheerd bij de Algemene Onderwijsbond, waar hij zich bezighoudt met ledenwerving en -binding voor alle zes Gelderse ROC’s. Baks is, sinds 1970, lid van de Harmonie St. Cecilia.

Op 20 maart aanstaande kan er gestemd worden voor de Provinciale Staten én voor het Waterschap.