Klankbeeld: Boer'n van Gister'n, alles geet veurbee. Foto: PR
Klankbeeld: Boer'n van Gister'n, alles geet veurbee. Foto: PR

Boer'n van Gister'n in beeld bij De Koppelpaarden

LICHTENVOORDE - Toen Vordenaren Henk Graaskamp en oud-Lichtenvoordenaar Fons Rouwhorst in 1994 het klankbeeld 'Boer'n van gister'n, alles geet veurbi'j' in elkaar zetten, konden ze niet vermoeden dat ze er na vijfentwintig jaar nog steeds mee rond zouden trekken. De sfeer van herkenning en nostalgie, ontroering maar soms ook van ontzetting over dat boerenleven blijkt na 25 jaar nog steeds aan te slaan. Op woensdagavond 27 maart is deze productie te zien in de grote zaal van De Koppelpaarden.

Het klankbeeld neemt u mee naar het leven in en om de boerderij en het werk op het land in een groot aantal facetten. We zien koeien die karren en ploegen trekken, kinderen die – in de touwen- eggen voortzeulen. In beeld komt de paastijd, die gevierd wordt met veel eieren. Eieren, die niet zoals tegenwoordig in de winkel voor het rapen liggen, maar die gedurende lange tijd moesten worden opgespaard. We zien ook spelende kinderen met tollen, ballen, krijt, knikkers en touw. De kindertijd duurde maar kort, vanaf je twaalfde werd je ingezet op de boerderij. Boer'n van Gister'n ' verhaalt ook over de belangrijke functie van de noabers en uiteraard is er plek voor geboorte, trouw en rouw.

Woensdagavond 27 maart is het klankbeeld te zien op uitnodiging van Oudheidkunde Lichtenvoorde in de grote zaal van De Koppelpaarden, ingang Bleekwal. De zaal gaat open om 20.15 uur en om 20.30 uur start de film. De entree is gratis, wel is er een collecte ter bestrijding van de kosten. Consumpties zijn voor eigen rekening. Zie ook de keitjes.


Basiscursus genealogie

DOETINCHEM - De Nederlandse Genealogische Vereniging verzorgt bij Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers een basiscursus genealogie, die start op 22 maart. Het betreft een cursus van vier vrijdagmiddagen vanaf 22 maart, van 13.30 tot 16.00 uur. De cursus is bij het ECAL, in de Brewinczaal op de eerste verdieping van 't Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem. De cursus kost 25 euro inclusief cursusmateriaal en koffie en thee, en 22,50 euro voor leden van de NGV. Aanmelden voor 20 maart via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078.

De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is alleen mogelijk na opgave. De opgave is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.


Matinee concert bij Erve Kots

VARSSEVELD - Het Varssevelds Mannenkoor brengt op zondagmiddag 7 bij Erve Kots in Lievelde een sfeervol matinee-concert. De aanvang is 15.00 uur.

Na het opheffen van het Lichtenvoords Mannenkoor in 2016 zijn er diverse zangers overgestapt naar het Varssevelds Mannenkoor. Om belangstellenden uit Oost Gelre kennis te laten maken met deze gemixte samenstelling, is dit jaar gekozen voor een concert bij Erve Kots in Lievelde. Behalve het Varssevelds Mannenkoor treden ook op de Mellow Brass uit Winterswijk. Het koor wordt begeleid door pianist Jorrick Simmes. Deze middag staat onder muzikale leiding van dirigent Wim Ruessink.

Het matinee is gratis bij te wonen, een een vrije gift is zeer welkom.


Afbeelding