Het filiaal aan de Nieuwmarkt sluit medio mei haar deuren. Foto: Annekée Cuppers
Het filiaal aan de Nieuwmarkt sluit medio mei haar deuren. Foto: Annekée Cuppers

Intertoys sluit

LICHTENVOORDE - Kleurige posters sieren de voorgevel maar toch is er van vrolijkheid weinig sprake in de winkel aan de Nieuwmarkt in het centrum van Lichtenvoorde. Het filiaal van Intertoys zal medio mei haar deuren sluiten. De failliete speelgoedketen maakt een doorstart en sluit 90 winkels waaronder die in Lichtenvoorde. Klanten vinden het erg jammer en het personeel wacht een onzekere tijd.

Door Annekée Cuppers

Een medewerkster die liever niet met haar naam in de krant komt, vertelt: "We zagen al langere tijd een terugloop in de verkoop. Vroeger stonden we in de sinterklaastijd met zes mensen achter de kassa, afgelopen december nog maar met twee. Dat ging natuurlijk niet van de een op andere dag maar je zag wel dat de verkoop gestaag terugliep. We hadden in februari al te horen gekregen dat de huur van ons pand niet werd verlengd, de winkel was te groot voor een plaats als Lichtenvoorde. Maar nu de hele keten failliet is, gaat het ineens wel heel erg snel. We kregen gistermiddag pas te horen met hoeveel korting we de voorraad af moeten prijzen en dat de uitverkoop direct van start ging. We weten niet hoe het nu verder gaat."

De medewerkster hoopt dat ze in een van de andere filialen in de omgeving weer aan het werk kan. "Werken in een speelgoedwinkel is toch een vak apart. De gezelligheid in de winkel, het inpakken van de cadeautjes, de blije gezichtjes van de kinderen als ze met hun opa of oma komen en iets uit mogen zoeken. Dat is toch een hele andere beleving dan in een supermarkt."

Of een herplaatsing in een ander filiaal gaat lukken, is nog maar de vraag. Ook de winkel in Eibergen en een van de filialen in Doetinchem gaat sluiten. De franchise-winkels zoals die in Aalten, voeren hun eigen inkoopbeleid en hebben niet direct last van het faillissement. De medewerkster vervolgt: "Veel klanten hadden het niet verwacht en vinden het erg jammer dat we dicht gaan. Maar het ergste vind ik het nog voor de kinderen, zij zijn straks hun winkel kwijt. Op woensdagmiddag even lekker rondneuzen in de schappen, is er dan niet meer bij."