De achtkoppige organisatieteam van het Internationaal Marveldtoernooi met de poule-indeling voor de editie 2019. Foto: Theo Huijskes
De achtkoppige organisatieteam van het Internationaal Marveldtoernooi met de poule-indeling voor de editie 2019. Foto: Theo Huijskes Foto:

Deelnemers Marveldtoernooi bekend

GROENLO - Het begon allemaal in 1990 met toen nog alleen Nederlandse deelnemers. Tien in totaal met de jeugd van De Graafschap uit Doetinchem als belangrijkste publiekstrekker en vanuit de destijds nog in wording zijnde gemeente Oost Gelre Longa '30 en Grol. In 1995 werden voor de eerste maal clubs begroet van buiten de landsgrenzen. Inmiddels anno 2019 werd afgelopen zaterdagmiddag in het Sportcafé op het sportpark Den Elshof een internationaal, bijzonder sterk deelnemersveld gepresenteerd ten behoeve van de 30ste editie van dit langzamerhand in diverse werelddelen bekende en erg populaire jeugdtoernooi. Dit jaar vindt dit sportieve evenement plaats in het weekend van vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni.

Door Theo Huijskes

Namens de Stichting Internationaal Marveldtoernooi met voorop het uit acht Grolvrijwilligers bestaande organisatieteam, was het voorzitter Marco Frank die nog even terugblikte op het 29ste toernooi van 2018 en daarbij in het bijzonder op de spectaculaire finale tussen FC Barcelona en Ajax, door de Amsterdammers met 3-1 gewonnen. Frank, die als voorzitter van dit onder de paraplu van de sportvereniging Grol georganiseerde voetbalspektakel zijn vijfde toernooi beleeft, gaf tevens uitleg waarom het toernooi dit jaar zo extreem laat in het seizoen plaatsvindt. "Dit komt omdat de reguliere voetbalcompetities dit jaar doorlopen tot ver in de maand mei. Daarnaast hebben wij daarbij ook nog eens te maken met de feesten Hemelvaart en Pinksteren, die in 2019 op latere data plaatsvinden. Dit alles heeft tot gevolg dat wij deze keer geen Duitse en Belgische jeugdploegen mogen verwelkomen. Maar desalniettemin een deelnemersveld, dat onder andere bestaat uit twee teams die voor de eerste keer hun opwachting maken in Groenlo en zes andere teams dan vorig jaar."

Clubs uit Hongarije en Turkije
Een schitterende videoclip, gemaakt door Grollenaar Jeroen Sprenkeler, toonde vervolgens de twaalf teams voor dit jaar, waaronder een tweetal nieuwkomers: Puskás Akadémia uit Hongarije en Altinordu uit Turkije. Terug van weggeweest zijn AZ uit Nederland (laatste deelname 2006), Paris Saint-Germain uit Frankrijk (laatste deelname 2015), Manchester City uit Engeland (laatste deelname 2008) en Chivas Guadalajara uit Mexico (laatste deelname 2014). De Nederlandse deelname bestaat uit S.V. Grol (30ste keer, hoogste klassering 8ste plaats in 1992), Ajax (23ste keer, winnaar in 1998, 2003, 2004 en 2018), PSV (22ste keer, winnaar in 2001, 2007 en 2014), Feyenoord (26ste keer, winnaar in 1993, 1995 en 1997) en AZ (2de keer, hoogste klassering 11e plaats in 2006). De buitenlandse deelname bestaat uit: FC Barcelona uit Spanje (7de keer, winnaar in 2005), Atlético Madrid uit Spanje (2de keer, 5de plaats in 2018), Altinordu uit Turkije (1ste keer), Chivas Guadalajara uit Mexico (2de keer, 7de plaats in 2014), Manchester City uit Engeland (2de keer, 7de plaats in 2008), Paris Saint-Germain uit Frankrijk (4de keer, 2de plaats in 2013) en Puskás Akadémia uit Hongarije (1ste keer).
De loting voor de poule-indeling werd verricht door de jeugdspelers Cas Wellink en Badr Faris van S.V. Grol onder 17, hetgeen onder andere een interessante poule-indeling opleverde voor de Groljeugd.

De leiding van alle wedstrijden zal weer in handen zijn van een aantal bekende scheidsrechters. Onder hen de dit jaar in de Eredivisie veel furore makende Dennis Higler. Maar daarnaast ook scheidsrechters als Kevin Blom en uit deze regio Rob Dieperink. Voor het eerst zal ook een vrouwelijke scheidsrechter van de partij zijn. Het gaat hier om Lizzy van der Helm, die al een FIFA-badge in haar bezit heeft. Zij leidt reeds wedstrijden op Europees niveau en was in dat verband onder andere actief op het EK Voetbal voor vrouwen in 2017. Daarnaast zullen ook twee buitenlandse scheidsrechters in Groenlo van de partij zijn, te weten Nico Fuchs uit Duitsland en Milan Vyhnanovsky uit Tsjechië.