Voorzitter Johnny Cuppers en Michiel Krabbenborg bij de nieuwe ingang van het complex van RKZVC. Foto: Henri Walterbos
Voorzitter Johnny Cuppers en Michiel Krabbenborg bij de nieuwe ingang van het complex van RKZVC. Foto: Henri Walterbos

Aanvoerder en voorzitter
RKZVC omarmen actie 'Ik Pas'

ZIEUWENT - "Ik werk als sportambtenaar voor de gemeente Oost Gelre. De wethouders en burgemeester doen mee aan 'Ik Pas,' zodoende werd ik ook uitgedaagd hieraan mee te doen. Alcoholpreventie staat op de agenda van de gemeente. Maandagavond 18 maart organiseren we als gemeente ook een bijeenkomst 'Alcoholpreventie bij sportverenigingen.' In dat kader vond ik het belangrijk zelf ook het goede voorbeeld te geven."

Door Henri Walterbos

Aan het woord is Michiel Krabbenborg, aanvoerder van RKZVC 1, medekoploper in de hoofdklasse, die ook zijn voorzitter vroeg deel te nemen. "Ik heb Johnny gebeld en die zei direct toe mee te doen. Als vereniging omarmen we deze actie. Ik wilde best wel meedoen, maar dan wel met een breder doel. Zo zet je RKZVC ook in een positief daglicht." Eén van Michiels persoonlijke beweegredenen om deel te nemen is om te kijken hoe het hem zelf gaat bevallen, na de wedstrijd van zijn team geen biertje te drinken maar iets fris. "Ook een stukje nieuwsgierigheid dus." Zijn omgeving reageerde positief op zijn voornemen, zo ook zijn teamgenoten, maar zij zagen het zelf niet zitten deel te nemen.

Bewustwording eigen alcoholgebruik
"'IkPas' gaat om de bewustwording van je eigen alcoholgebruik," gaat Michiel verder. "Dat is voor iedereen heel persoonlijk. Ik drink graag een biertje in het weekend. Ik ben heel benieuwd hoe mij het gaat bevallen 40 dagen geen alcohol te drinken," lacht Michiel. "Ik zie er niet tegenop. Het is gewoon een stukje mindset en keuzes maken. Dat hebben we met het voetbal ook moeten doen. In de vijfde klasse leef je anders naar een wedstrijd toe dan nu in de hoofdklasse. Na de wedstrijd is het natuurlijk wel lekker en gezellig, maar ja, het is zo makkelijk pakken. Dat is altijd de gewoonte geweest. Ik verwacht niet dat ik er na 40 dagen helemaal anders over ga denken, maar ik ben wel benieuwd of ik daarna misschien andere keuzes maak. Ik denk dat het een goede actie is om aandacht te vragen voor een alcoholmatigingsbeleid. Als vereniging heb je daar ook een voorbeeldfunctie in. Hier in de kantine krijg je onder de 18 jaar geen alcohol."

"Op zaterdag wordt er tijdens jeugdwedstrijden tot 16.00 uur helemaal geen alcohol geschonken," vult Johnny nog aan, die aangeeft dat hij niet na hoefde te denken over deelname aan 'Ik Pas'. "Ik had ervan gehoord omdat de wethouders meededen, maar had er niet bij stil gestaan zelf deel te nemen. In je leven komen soms rare dingen of kansen voorbij. Als je daar 'nee' tegen zegt dan maak je nooit iets mee. Ik ben wel benieuwd of ik dit kan. Ik lust best wel een biertje in het weekend. Door de week zal ik er niet zo'n moeite mee hebben. Thuis sowieso al niet, maar na een vergadering is het toch best wel lekker, maar moet dat altijd bier zijn? Ik weet het niet. Dat ga ik nu uitproberen. Ik kreeg wel de vraag of ik misschien niet goed in orde was of aan de tabletten", lacht Johnny.

Blaastest
Als club zijnde was RKZVC zo'n vier jaar geleden al eens landelijk nieuws toen men op een zondagmorgen een blaastest hield bij chauffeurs die met hun team naar uitwedstrijden gingen. "De aanleiding waren ouders die twijfels uitspraken over de toestand waarin sommige trainers en leiders zich 's morgens bevonden, die met hun kinderen op pad gingen. Je kunt dan iedereen bij elkaar halen en het in een vergadering een keer benoemen, maar dat zet niet veel zoden aan de dijk. Toen hebben we iets ludieks bedacht. Dat blijft beter hangen. Dat was de blaastest die zelfs landelijk nieuws werd. Gelukkig vielen de testen goed uit. We hebben er twaalf gedaan. De chauffeurs hadden er allemaal rekening mee gehouden. Daar waren we positief door verrast."

Verjaardagen
Beiden zien niet tegen de uitdaging op hoewel er in beider agenda's wel enkele activiteiten tot aan het paasweekend staan die normaliter gepaard gaan met een biertje. "Ik ben zelf 7 april jarig. Geen biertje deze keer dus en misschien creëer ik bewustwording bij anderen," zegt Michiel. "Het is zo gewoon hier in de Achterhoek. Gezelligheid, gemoedelijkheid, daar hoort bier bij hier. Zo gaat dat." "Er wordt gezegd dat je er ook van afvalt, dus ik ben benieuwd," lacht Johnny. "Ik heb nog twee verjaardagen, waaronder die van mijn vrouw."