Erix zit in de hoek waar de klappen vallen

LICHTENVOORDE - Nadat de competitie twee weken stil had gelegen wegens de voorjaarsvakantie, werd afgelopen zaterdag die competitie hervat met een thuiswedstrijd voor Erix tegen Cometas uit Leeuwarden. Erix bivakkeert op dit moment op de achtste plek op de ranglijst en is nog steeds niet zeker van klassebehoud in deze krankzinnige competitie met elke week weer vreemde uitslagen waarbij iedereen van iedereen kan winnen en er bijna elke week een nieuwe koploper is. Hoewel Erix vooraf slechts drie punten achter stond op de nummer 4 van de ranglijst waren de voortekenen niet erg gunstig.

Dirk Berentsen, één van de beste spelers van Erix, was namelijk afgelopen dinsdag tijdens de training met een knieblessure uitgevallen en is waarschijnlijk de rest van het seizoen uitgeschakeld, een flinke aderlating voor de ploeg van coach John Heinen. Want hoewel Marco Rötter weer bijna fit is, na bijna een heel seizoen afwezigheid door blessures en weer plaats nam op de bank, was het nog onverantwoord om hem nu al in te zetten met het oog op volgend seizoen. Erix begon daarom met maar één wisselspeler aan de wedstrijd en dat is de ploeg dit jaar al vaker opgebroken, de kleine selectie blijkt een groot probleem te zijn op dit niveau.

Hoewel Erix in de eerste helft niet groots speelde, bleef men goed in het spoor van Cometas en ging de stand gelijk op. Het eerste kwart van de wedstrijd had Erix nog moeite met de gasten uit Leeuwarden maar na een kleine aanpassing in de verdediging kreeg men steeds meer grip op het aanvalsspel van Cometas. De wedstrijd bleef daardoor gelijk op gaan en kende dan ook een ruststand van 11-12 in het voordeel van Cometas.

De eerste twintig minuten van de tweede helft kende eigenlijk hetzelfde beeld als de eerste helft. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en ook de stand bleef gelijk op gaan.
Waar Erix in de eerste helft vaak net aan de verkeerde kant van de score zat, werd in die tweede helft af en toe zelfs een voorsprong genomen al werd het verschil nooit groter dan één punt. Met nog ongeveer vijf minuten op de klok en een voorsprong van 21-20 in het voordeel van Erix kantelde de wedstrijd. Door de weinige wisselspelers vloeiden de krachten weg uit het team en begon men onnauwkeurig te worden en wist niet meer te scoren. Cometas daarentegen ging wel door met scoren en liep uit naar een voorsprong van vier punten.

Even kwam Erix nog terug naar een verschil van twee doelpunten maar de tijd was te kort om de twee punten in eigen huis te houden. Door deze nederlaag wordt het gat met een degradatie plek nog maar twee punten. Voor rechtstreekse degradatie komt Erix niet meer in aanmerking maar men vecht met nog drie andere teams om te voorkomen dat men PD-wedstrijden moet spelen. Erix speelt nog tegen twee van deze naaste concurrenten en heeft dus alles nog in eigen hand maar weet dat het nog wel vol aan de bak moet, zeker gezien de kleine selectie.

Volgende week zondag speelt Erix de loodzware uitwedstrijd in Emmer-Compascuum tegen de nieuwe koploper HVC die de koppositie weer heeft overgenomen van UDI.


Litac verliest ongeslagen status

LICHTENVOORDE - Het ongeslagen Litac mocht voorzichtig omhoog kijken. Weliswaar waren er nog maar drie wedstrijden gespeeld, maar er waren al een paar stevige hordes genomen. De afstand tot de nummer een bedroeg slechts twee punten. Dit weekend werd een mogelijk kantelpunt.

Een verrassende ontwikkeling. Niemand had durven voorspellen dat het laaggeplaatste VTV uit Nieuwegein maar liefst zeven punten uit de Zandschoppe zou meenemen. Een veeg teken was het ontbreken wegens ziekte van Aaron Albeck, toch een solide kracht in dit team. Jarno de Kruijff stond voor de ondankbare taak hem te vervangen. Hij moest genoegen nemen met drie nederlagen.

Deze tegenslag ging gepaard met een enorme off-day van Sander Spijkers. Tot nu toe incasseerde hij in de competitie drie nederlagen. Dat aantal werd deze avond verdubbeld. Grote man van de avond (ook letterlijk) was Pim Kuipers die er zowaar in slaagde al zijn tegenstanders het nakijken te geven. Misschien had het dubbel een vierde punt op kunnen leveren, maar na vijf spannende sets moest het dubbel Pim/Sander uiteindelijk buigen. De afstand tot de beide koplopers bedraagt nu vier punten, maar VTV – nog steeds voorlaatste- is tot op twee punten genaderd. Komende zaterdag wordt een bezoek gebracht aan mede-koploper Red Stars in Venray.


Livo verliest en wint

LICHTENVOORDE - De dames van ZPC Livo hebben afgelopen zaterdag de verre uitwedstrijd verloren van koploper ZV de Ham uit Krommenie. De eerste twee periodes werd er sterk gespeeld en was de ploeg in staat om goed weerstand te bieden tegen de koploper. In de derde en vierde periode moesten er een aantal tegendoelpunten worden geïncasseerd. Aanvallend gezien hadden de dames moeite met het afmaken van de kansen waardoor er uiteindelijk werd verloren met 12-6. Doelpunten makers aan ZPC Livo zijde waren: Leonie Otten 1x, Carmen Nijenhuis 1x en Elsemiek Sevenich 4x.

Een overwinning was er wel voor heren 4. Voor de tweede keer reisde het team dit seizoen af naar Lochem. De nummer 4 van de ranglijst bleek geen probleem te zijn voor de heren van ZPC Livo. Er werd met 5-11 gewonnen. Na de eerste periode wat moeilijk op gang te zijn gekomen werd het verschil gemaakt in de tweede periode. Een aantal scherpe aanvallen werden prima afgerond. Hierdoor liep de voorsprong op tot 2-5. Helaas wist de ploeg deze scherpte in de derde periode niet vast te houden. Er werden wat foutjes in de organisatie gemaakt waardoor de tegenstander drie keer het net wist te vinden. Gelukkig was de scherpte de laatste periode weer terug in de ploeg en werd er uiteindelijk gewonnen met 5-11.

Door deze overwinning hebben de heren van ZPC Livo volgende week zaterdag genoeg aan een punt om het kampioenschap binnen te halen. Op zaterdag 16 maart zal de kampioenswedstrijd gespeeld worden op 't Walfort in Aalten. Aanvang van de wedstrijd is 16:15 uur.


Geef reuma een tikkie

OOST GELRE - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek. Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft.

Tikkie aan de deur
Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker.

Wilt u helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@reumanederland.nl of bellen met Ineke Kuenen via telefoonnummer 0544-373509.