Deze spectaculaire motorsport 'ontdekken' kan al in aanloop naar het WK dat in juni in Zelhem wordt gehouden. Foto: Karel Branten
Deze spectaculaire motorsport 'ontdekken' kan al in aanloop naar het WK dat in juni in Zelhem wordt gehouden. Foto: Karel Branten

Voorbereidingen WK trial Zelhem laatste fase in

Organisatie bedwingt hindernis na noodgedwongen switch van promotor behendig

ZELHEM - Toen medio december de Engelse promotor van de WK trial cyclus 2019 besloot om de handdoek in de ring te gooien was er even lichte paniek, maar vrij snel kwam het besef dat in de commerciële sportwereld ook andere belangen spelen dan alleen het sportieve.

De geroutineerde ZAMC-organisatie moest vervolgens afwachten welke oplossing er uit de hoge hoed getoverd werd. Het antwoord kwam snel: de FIM (de wereld motorsportbond) had duidelijk voorkennis en besloot vrijwel direct zich te ontfermen over de aanstaande competitie. Sterker nog, de ZAMC kreeg van de FIM een prima pakket met plannen en ideeën aangereikt. "Samengevat: we waren al tevreden met het eerste voorstel, maar nu kunnen we zelfs met een nog beter wedstrijdpakket aan de bak. We weten het zeker: dit wordt een geweldig evenement", verwacht Dick Bulten van de organisatie.

In de maanden december, januari en februari was het akelig stil op de Langenberg, het strijdtoneel van de Nederlandse ronde voor het wereldkampioenschap trial, officieel TrialGP Netherlands geheten. Doordat het te nat was op de 'hoogste berg van Bronckhorst' moesten de werkzaamheden aan de hindernissen worden opgeschort. "Achter de schermen gingen de voorbereidingen voluit verder, al had het uitstappen van de promotor even voor onduidelijkheid gezorgd. Inmiddels zijn de nieuwe overeenkomsten voorzien van de benodigde handtekeningen en kunnen we vol gas richting 22 en 23 juni. Dan komen alle wereldtoppers naar Zelhem voor de derde wedstrijd van het WK trial 2019."

Tijdens Motorbeurs Utrecht, half februari, was de ZAMC met een prachtige promotiestand aanwezig. De reacties waren hartverwarmend, de posters en stickers vlogen de deur uit, maar ook kwamen er veel enthousiaste reacties. Van begin maart tot eind juni gaat een vrachtauto van sponsor Gesink Transportbedrijf – Zelhem als een rijdende reclamedoek door heel Nederland toeren. Ruim 13 meter promotie. Subaru Nederland heeft een auto met wervende reclame aan de organisatie beschikbaar gesteld, eveneens bedoeld om zoveel mogelijk publiciteit te genereren.

Tijdens de Open Dag van Motoport Zelhem, op 7 april, geven trial-leden van de ZAMC een demonstratie. Daar komen elk jaar héél véél motorrijders op af. Een week later, op 14 april wordt door de ZAMC de ONK trial georganiseerd, gecombineerd met het NK jeugd en als klap op de vuurpijl een wedstrijd voor het Belgisch Kampioenschap. Dat wordt dus een échte try-out voor het WK. Regio 8 heeft een film gemaakt over de stand van zaken. Deze is onder meer via Facebook te bekijken, maar ook op de GP-site.

Om van alle ontwikkelingen op de hoogte te blijven kan men het best de website van de organisatie raadplegen. Op www.trialgp2019.nl staat alle relevante informatie en... er zijn dagelijks updates. Vanuit de hele wereld wordt volop geïnformeerd naar mogelijkheden voor overnachtingen, entreeprijzen, bijprogramma eet cetera. "Dit geeft alleen maar aan dat er dit jaar op 22 en 23 juni wat staat te gebeuren en dat men buiten onze landsgrenzen ook wakker is geschud."