Rembrandt - Een vrouw badend in een stroom (Hendrickje Stoffels). Foto: PR
Rembrandt - Een vrouw badend in een stroom (Hendrickje Stoffels). Foto: PR Foto:

Kunstlezing over Hendrickje en Rembrandt

BREDEVOORT - Hendrickje Stoffels werd geboren in de garnizoensstad Bredevoort, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Haar leven zou mogelijk onopgemerkt voorbij zijn gegaan, ware het niet dat zij in 1647 naar Amsterdam vertrok en dienstbode werd in het huishouden van Rembrandt van Rijn aan de Breestraat. Op vrijdag 22 maart heeft Maria Driessen een lezing over Hendrickje en Rembrandt in de Koppelkerk.

Hendrickje Stoffels zou zestien jaar lang deel uit maken van het leven van Rembrandt en een cruciale rol spelen in de voortgang van zijn carrière als schilder. Hendrickje zorgde voor een stabiele thuisbasis en leidde de huishouding met zorgvuldigheid en inzicht. De opvoeding van Rembrandts zoon Titus was bij haar in goede handen en de geboorte van Cornelia maakte het geluk compleet.

Lezing door Maria Driessen op 22 maart

Samen met Titus voerde Hendrickje een kunsthandel nadat Rembrandt financieel ten onder was gegaan. Om herhaling te voorkomen werd een vennootschap opgericht met Rembrandt als enige en onbetaalde werknemer. Hij kon zo zijn werk voortzetten zonder financiële risico's te lopen. Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar geeft kunsthistorica Maria Driessen op vrijdag 22 maart een lezing over deze belangrijke muze van Rembrandt.

De lezing in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort is op vrijdag 22 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. De entree is tien euro en reserveren is gewenst en kan via www.koppelkerk.nl.