Foto: archief
Foto: archief Foto:

De Eerste Lichtenvoordse Speeltuinvereniging (ELS) viert 60-jarig bestaan

'We hebben plannen, maar zijn wel realistisch'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE- Lichtenvoorde kent vier speeltuinen en is daarin vrij uniek in de regio. Een van die speeltuinen is De Els. ELS staat voor Eerste Lichtenvoordse Speeltuinvereniging. Dit jaar viert ze haar 60-jarige bestaan, tijd om eens stil te staan bij de vereniging die bij velen leuke jeugdherinneringen oproept. Op zondag 7 april is er een feestelijke opening om het speeltuinseizoen in te luiden met een dj, schminkgelegenheid voor kinderen, een loterij, een kleurplatenwedstrijd en nog veel meer. Iedereen is welkom!

Veel activiteiten en speeltoestellen
Voorzitter Rob Wolterink is in de wijk Veld-West opgegroeid waar de speeltuin staat. Hij kwam als kind ook regelmatig in de speeltuin. De vaste oppas woonde in de straat. Rob: "Er was toen, net als nu, veel te doen zoals: playbackshows, speurtochten, filmavonden, paaseieren zoeken en nog veel meer. De activiteiten hebben we in stand gehouden. Die zorgen voor binding met de wijk.

'Hebben de speeltuinen anno 2019 nog bestaansrecht? En hoe gaan we dat voor de toekomst invullen?'

Dit jaar hebben we met z'n allen wederom carnaval gevierd. Daarvoor hebben we een gedeelte van de Hamalandhal afgehuurd. Op 30 en 31 mei, met Hemelvaart, houdt de speeltuin een heus Timmerdorp Battle. Hiervoor zijn alle leden uitgenodigd. Als er ruimte over is, worden er ook niet-leden uitgenodigd. Kinderen kunnen dan naar hartenlust hun eigen huis bouwen. Het hout en de materialen zijn al geregeld. Er komt veel kijken bij zo'n evenement in het kader van veiligheid en EHBO, maar we zijn enthousiast bezig met de voorbereidingen. We zijn dit jaar ook van plan om een buurtbarbecue te organiseren, om de buurt meer bij de speeltuin te betrekken."

Beleving
Rob:"We doen er alles aan om de speeltuin attractief te houden. We organiseren activiteiten en waar mogelijk schaffen we andere toestellen aan. Een aantal jaar geleden konden we van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een aantal toestellen overnemen. Het is altijd volle bak als er activiteiten zijn. De speeltuin verbindt de kinderen. Op een mooie lente- of zomerdag gaan ze naar de speeltuin om te spelen en treffen daar hun vriendjes. Er kunnen dan wel veertig of vijftig kinderen zijn. Het is voor hen een uitdaging om spelletjes te doen en zich te ontplooien. Het gaat om de beleving in een veilige omgeving. Sinds kort kun je bijvoorbeeld 'lasergame materialen' huren en zelf spelen in de speeltuin. Ook is er nu een vuurplaats waarbij kinderen tijdens feestjes of activiteiten georganiseerd door de speeltuin in het donker broodjes of marshmallows kunnen roosteren."

Ontwikkelingen
De speeltuin is opgericht in de tijd dat de wijk is ontstaan en is met de wijk meegegroeid. Zestig jaar geleden waren de gezinnen veel groter. Vaak kenden ze wel tien kinderen. Er staan twee jaartallen in de archieven van speeltuin De Els: 15-06-1959 en 17-11-1959. Het is voorzitter Rob Wolterink niet geheel duidelijk welke van deze twee de oprichtingsdatum is. Het ledenaantal is in de loop van de tijd afgenomen, maar de laatste jaren is het vrij stabiel. In de wijk wonen mensen van het eerste uur. Een enkel gezin is in al die jaren zelfs lid gebleven. Nu genieten zij met de kleinkinderen van de speeltuin. De vereniging kent ongeveer 100 leden, waarbij 1 lid een heel gezin vertegenwoordigt.

De rondwoning die in de speeltuin staat is afkomstig van de Lievelderweg waar zo'n twintig jaar geleden asielzoekers in woonden. Deze woning heeft de speeltuin veel gebracht. Er worden feestjes in gegeven en activiteiten in georganiseerd. Ook werd hij in het verleden regelmatig verhuurd voor verjaardagen en familie- of vriendendagen, tegenwoordig mag dat niet meer.

In de toekomst een wijkfunctie?
Binnenkort gaan alle speeltuinen met de gemeente om tafel zitten. De gemeente is bezig haar visie op speeltuinen opnieuw te formuleren. Er wordt samen met de andere speeltuinen gekeken naar nieuwe intenties en impulsen. Tot zo'n zes jaar geleden kregen ze subsidie van de gemeente voor onderhoud en het vervangen van materialen. Nu moeten ze hun eigen broek ophouden. Dat is soms best lastig. Ook komen ze soms handen te kort. De speeltuin valt en staat met vrijwilligers. Rob:" We zijn nog op zoek naar een vaste oppas die een aantal uurtjes per week dienst wil doen. We zijn op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag open. Voor die dagen maken wij nu een rooster waarin ouders oppassen. Buiten de openingstijden kunnen ouders de sleutel ophalen."

Rob besluit: "Als speeltuin hebben we plannen, maar we zijn wel realistisch. Wat voor bestaansrecht hebben speeltuinen tegenwoordig nog? Ook hebben we beperkte financiƫle middelen. Wellicht dat het overleg met de gemeente en de veranderende functie iets oplevert."