De vervallen boerderij aan de Pastoor Deperinkweg 41 in Mariënvelde wordt aangemeld als gemeentelijke monument. Foto: Kyra Broshuis
De vervallen boerderij aan de Pastoor Deperinkweg 41 in Mariënvelde wordt aangemeld als gemeentelijke monument. Foto: Kyra Broshuis

Oude boerderij wordt gemeentelijk monument

MARIËNVELDE- De oude boerderij aan de Pastoor Deperinkweg 41 in Mariënvelde wordt een gemeentelijk monument. Dat vertelt wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre. De boerderij is niet meer als boerderij in gebruik en de eigenaar heeft een verzoek ingediend om de boerderij weer als woning te mogen gebruiken én om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Door Kyra Broshuis

Karakteristiek en cultuurhistorisch
Op het perceel is de woning Pastoor Deperinkweg 41 te Mariënvelde aanwezig met bijbehorende bouwwerken. Een van de bijbehorende bouwwerken is de voormalige boerderij die, door bouw van de nieuwe woning, niet meer als woning in gebruik is geweest en dienst heeft gedaan als bijbehorend bouwwerk bij deze woning. Wethouder Marieke Frank vertelt waarom de gemeente mee wil werken aan het verzoek van de eigenaar: “De aanwezige voormalige boerderij met bijbehorend bouwwerk is karakteristiek en cultuurhistorisch waardevol. Daarnaast is ook het ensemble in bebouwing cultuurhistorisch waardevol. Om deze te behouden wordt geadviseerd de bebouwing als gemeentelijk monument aan te wijzen. Hiermee wordt voorkomen dat de bebouwing wordt gesloopt of dermate verbouwd dat de cultuurhistorische waarde zal verdwijnen.De onderhoudstoestand van de objecten, met name de voormalige boerderij, gaat achteruit en het bouwwerk is aan het vervallen, doordat kosten voor onderhoud of renovatie niet opwegen tegen het gebruik als schuur (bijbehorend bouwwerk bij de woning). Door mee te werken aan het verzoek zal de boerderij worden gerestaureerd zodat het ensemble zijn cultuurhistorische waarde behoudt. Zo blijft een unieke boerderij in het buitengebied van Mariënvelde behouden.”

Maatwerk
Het is echter wel zo dat het verzoek niet past in de regels van het bestemmingsplan. “Daarom gaan we nu maatwerk toepassen. Bij maatwerk wordt teruggevallen op het in het bestemmingsplan opgenomen ‘Functieverandering naar wonen’. In dit beleid is aangegeven dat ‘het plan per saldo een positief effect heeft op de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied en de omgeving’. Dit wordt in eerste instantie bereikt door sloop van aanwezige bebouwing. Nu is sloop op dit perceel geen optie omdat de mogelijk te slopen bouwwerken juist cultuurhistorisch waardevol zijn.”


Nieuwe invulling kavels Lindebrook

LICHTENVOORDE- Het bedrijventerrein Lindebrook in Lichtenvoorde was in eerste instantie bestemd voor lokale en relatief kleine bedrijven. Inmiddels zijn de zichtlocaties aan de N18 nagenoeg allemaal verkocht. In het binnengebied gaat de verkoop minder voorspoedig. Met name in de omgeving van de Lievelderweg zijn nog veel kavels beschikbaar. De gemeente Oost Gelre wil de verkaveling nu aanpassen.

Door Kyra Broshuis

Kavels voor reguliere woningen
Het voorstel van het college is als volgt: De woonwerkkavels tussen de Zilverlinde en de Lievelderweg worden opgeheven. De kavels aan de zijde van de Zilverlinde worden ontwikkeld als kleinere kavels voor bedrijven van milieucategorie 2 die een relatief eenvoudige hal nodig hebben. De kavels aan de Lievelderweg kunnen dan ontwikkeld worden voor reguliere woningen. "Dat past ook prima als je kijkt naar de ligging aan een straat met overwegend reguliere woningen", zegt wethouder Marieke Frank. "Richting Paashuisdijkje zijn twee iets grotere kavels gepland. Aan de zijde van de Lievelderweg willen we de bedrijfskavels verkleinen. Hier is ruimte voor hoogwaardige zichtlocaties. Aan de zijde van de Koningslinde is juist ruimte voor 1 of 2 grotere bedrijven, tot 7500 m2, als dit past qua maat en schaal en het gaat om een lokaal bedrijf." Daarnaast wil het college de beide kavels aan de noordzijde van de Marconistraat/Koningslinde direct aangrenzend aan de Lievelderweg verhogen van milieucategorie 2 naar milieucategorie 3.1. Het is de verwachting dat het terrein aantrekkelijker wordt voor bedrijven om zich te vestigen.

Milieuonderzoek
In de vergadering van 24 januari heeft de Raad van Bestuur Lindebrook ingestemd met het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen. Afgesproken is dat alle kosten voortvloeiend uit de wijziging ten laste worden gebracht van de exploitatie Lindebrook. De grondprijzen voor het hele terrein zijn per 24 januari 2019 met instemming van de Raad van Bestuur geïndexeerd c.q. aangepast. "Wel moeten relevante milieuaspecten nog nader worden onderzocht", legt de wethouder uit. "En uiteraard gaan we de buurt nader informeren over de voorgenomen wijzigingen."