Het passie-verhaal in de muziek

LICHTENVOORDE - In de aanloop naar Pasen verzorgt dirigent Emile Engel aan de hand van een beeldpresentatie een algehele inleiding over het ontstaan van passiemuziek en over de Matthäus Passion in het bijzonder. Hij zal ingaan op het verschil tussen de Johannes Passion en de Matthäus Passion. Bij de presentatie komen het gebruik van de recitatieven, aria's, koralen en koorwerken aan de orde, met gebruikmaking van pianospel. Op donderdag 28 maart van 20.00 tot 22.00 zijn geïnteresseerden van harte welkom in de Johanneshof aan de Rentenierstraat.

Wat maakt de Matthäus Passion zo bijzonder voor de toehoorder en waarom raakt juist de Matthäus Passion de gevoelige snaar bij het publiek? Met muziekvoorbeelden is er aandacht voor symboliek en getallenleer, zo vaak voorkomend bij Bach. Deze voorbeelden helpen om meer begrip te ervaren voor wat Bach in zijn compositie bedoelde, zowel religieus als muzikaal. Ook wordt er gekeken naar de 'kruisvorm', die onderliggend door Bach als uitgangspunt is genomen voor het schrijven van dit monumentale werk.

Op toegankelijke wijze zal Emile Engel deze avond, zowel kenners als 'onbekend-met-Bach', meer inzicht geven in dit schitterende meesterwerk van Bach. Bezoekers mogen zelf meedoen door een kort gedeelte te zingen. Voorkennis is hierbij niet noodzakelijk. Heeft u kaarten voor de Matthäus Passion in Zieuwent? Dan mag u deze presentatie zeker niet missen.

Sinds 2007 dirigeert Emile Engel in samenwerking met Vocaalensemble Ex Arte en barokorkest Concerto Barocco jaarlijks op Goede Vrijdag de Matthäus Passion van J.S Bach in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent. De toegang is gratis, voor koffie/thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.


Programmering ZSOM

De uitzending van 22 maart in de Antoniushove.

Toneelvereniging Tof Volk speelt 'De Pette an de pillen' door Tof Volk uit Vragender. Vandaag het tweede bedrijf.
ZSOM Regiojournaal
Marianum LIVE 2017: Vandaag kunt u kijken en luisteren naar uitvoering van Smooth Criminal, Nina, Hello en God Only Knows.

Kijk ook op www.zsom.nl en youtube voor verschillende reportages en natuurlijk het regiojournaal.


Alzheimer Café voor Oost-Achterhoek

REGIO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café voor de Oost-Achterhoek op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan. Het eerstvolgende Alzheimer Café is op woensdag 27 maart van 20.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van Careaz Antoniushove aan de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Het thema is dit keer: Goed voor jezelf zorgen als mantelzorger voor iemand met dementie

Wanneer de partner of ouder dementie heeft, verandert de rol van 'echtgenoot van' of 'kind van' naar de belangrijkste steun en toeverlaat. Men wordt tegen wil en dank mantelzorger, iets waar je niet voor kiest, maar wat je 'gewoon' en met liefde op je neemt. De mantelzorger wil er altijd voor de partner zijn, of zorgt ervoor er altijd meteen te zijn voor vader of moeder als het nodig is.De mantelzorger staat even op de tweede plaats. Tot het niet meer gaat.