Laura van Kaam speelt ook eigen nummers tijdens de Passion Achterhoek. Foto: Patrick van Emst
Laura van Kaam speelt ook eigen nummers tijdens de Passion Achterhoek. Foto: Patrick van Emst

Laura van Kaam in Passion Achterhoek

LICHTENVOORDE - Op maandag 15 april vindt de Passion Achterhoek plaats in Lichtenvoorde. Hieraan werken veel muzikanten, zangers en toneelspelers mee die vaak regionale bekendheid genieten. Tussen al die lokale helden duikt ook een nationaal bekende naam op: de twintigjarige Laura van Kaam uit Dinxperlo won in 2013 de Voice-kids talentenjacht. Toch is het niet haar bekende werk waarvoor Laura gevraagd is om aan de uitvoering mee te werken. "Ik ben gevraagd om onder andere mijn eigen liedjes te zingen, nummers die aansluiten bij het verhaal. Heel tof dat de organisatie juist daar de nadruk op legt."

Door Annekée Cuppers

Nog niet eerder werkte Laura mee aan een uitvoering van het bekende paasverhaal. "Ik volg het ieder jaar op tv en het mooie eraan vind ik dat zo'n prachtig, oud verhaal iedere keer weer een iets andere draai krijgt. Heel gaaf dat er ook hier in de regio dit soort initiatieven zijn en dat ik daaraan mee mag werken. De Achterhoek, dat is toch mijn streek, hier kom ik vandaan. En de mensen hier hebben mij altijd gesteund. Ze leefden enorm met me mee toen ik met de Voice-kids meedeed maar ook later, toen ik door een hele zware periode in mijn leven ging. Ik voelde mij echt gedragen en vind het fijn dat ik op deze manier iets terug kan doen."

Ook Maria Magdalena die dit jaar voor het eerst haar opwachting maakt in het stuk, gaat door een donkere periode in haar leven. Laura heeft zelf veel steun aan haar muziek. "Muziek kun je gebruiken om iets duidelijk te maken, een verhaal te vertellen en het zegt soms meer dan 1000 woorden. Ik was mij er zelf nooit zo van bewust maar in mijn liedjes verwerk ik mijn gevoelens en de dingen die ik meemaak. Ik ben altijd een gevoelsmeisje geweest en wil juist de kleine gevoelige liedjes zingen."

Kerkkoor als basis
Als jong meisje startte Laura haar carrière bij kerkkoor Teenspirit bij de protestantse gemeente in Dinxperlo. "Eigenlijk was ik nog te jong maar ik was zo jaloers op mijn zussen die al wel bij het koor waren dat ik een brief schreef naar de kerk. Uiteindelijk kon ik toch instromen en het was een geweldige tijd. Met Teenspirit probeerden we de kerk wat hipper te maken. We zongen niet de geijkte kerkliederen maar wel liedjes waarvan de teksten passen bij de thema's die in de bijbel behandeld worden. We voerden enkele musicals op en herschreven zelfs het verhaal van Mozes naar een vrouwelijke versie. Ook kreeg een van mijn zussen orgelles van de koordirigente en dan ging ik die muziek naspelen. Zonder noten te kennen, puur op gehoor. Ik bleek gewoon een heel muzikaal meisje en zo kwam ik in aanraking met muziek."

Hoewel Laura een christelijke opvoeding kreeg, ziet ze zichzelf niet als een praktiserend gelovige. "In mijn puberteit ben ik over dat soort dingen gaan nadenken. Ik ben niet iemand die zegt ik geloof wel of ik geloof niet. Ik weet nog niet precies hoe het zit en waar ik achter wil staan maar ik sta er wel voor open en sluit niks uit. Geloof vind ik ook een heel interessant onderwerp waarover ik graag met anderen mag filosoferen, ook over de andere grote godsdiensten. Daarbij vind ik respect naar elkaar toe heel belangrijk. Ik zal de laatste zijn die zegt dat je iets moet geloven of juist niet. Uit iedere godsdienst haal ik vaak wel iets wat mij raakt en waar ik wat mee kan."

Succes is geen doel
Laura pakte begin dit jaar na een periode van afwezigheid de theatershow 'Less is more' weer op waarbij naast de bekende nummers ook al eigen liedjes te horen waren. Hoewel de professionals om haar heen anders voorspelden, bleken de shows een groot succes. "Ik wilde altijd al graag mijn eigen werk maken maar in de Voice-periode werd me dat afgeraden, het zou me onvoldoende bekendheid opleveren. Begrijp me niet verkeerd, de tijd bij de Voice was supergaaf en ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb geleerd. Soms moet je ook een tijdje iets doen wat je niet leuk vindt om erachter te komen waar je dan wel gelukkig van wordt. Maar na die donkere periode in mijn leven heb ik geleerd dat succes op zich geen doel is. Ik heb geleerd dat het niet belangrijk is om bekend te zijn, maar om gewoon te zijn en te doen waar je gelukkig van wordt."
Haar studie management media & entertainment heeft Laura voorlopig onderbroken om vol voor haar droom te gaan. "Studeren kan altijd nog maar voor nu ligt mijn toekomst in de muziek. Binnenkort ga ik de studio in om mijn eigen muziek uit te brengen, heel spannend allemaal. Ik wil doen wat mij gelukkig maakt. Ik heb ervaren dat de weg daar naar toe niet altijd in een kaarsrechte lijn verloopt. Ik hoop dat ik bij de Passion Achterhoek die boodschap aan de mensen over kan brengen."


Taste Live met LAW

GROENLO - Eén podium, drie kerels, effectpedalen en gas geven. Dat is op zaterdag 30 maart Taste Live met LAW. Aanvang 22.00 uur en entree vrij.

In 2015 formeerde zanger en gitarist Jeroen Foekens LAW samen met Patrick van Stuivenberg en Gert Hooning. Met zijn drieën zijn ze goed voor ruim dertig jaar podium- en bandervaring, onder andere in Schimanski, Deification, Harrows en Exposure. Hoog tijd om samen eigen werk te schrijven. Beïnvloed door allerhande stijlen produceert driemansformatie LAW nummers met een rauwe rand, dynamiek en drijvende gitaar-rifs zonder muzikaliteit en melodie uit het oog te verliezen. LAW staat voor energie en rock and roll.

In het voorprogramma: This Is My Happy Face, met pakkende punk- en rock 'n roll-songs, die op een 4-track EP uitgebracht worden. Ze zijn geïnspireerd door bands als Red Fang, The Living End, Thrice, Baroness en Frank Carter and the Rattlesnakes.