Waarom is er zo weinig vertrouwen in RMS?

Wij kregen een terechte opmerking dat we in ons vorige artikel een bestaande referentie van RMS niet vermeld zouden hebben. Het betreft een (klein) mestvergisterproject in Duitsland, in de buurt van Nieder-Klingen (Biogasanlage Otzberg). Deze referentie wordt inderdaad op de website van RMS vermeld als zijnde het enige tot nu toe gerealiseerde mestvergisterproject.

We hebben het verhaal achter het project Otzberg eens onder de loep genomen. Ook dit blijkt een verhaal van een slecht opgezet mestvergisterproject te zijn, waarbij alles vanaf dag één verkeerd is gelopen. Een veel te optimistische inschatting m.b.t. (energie)opbrengst, een slecht technisch uitgewerkt project, verkeerd gekozen hoofdaannemer en onderaannemers, vaag opgestelde contracten, snel afhakende financiers ... enz.
Om het verhaal kort te houden, vorig najaar is de boel failliet verklaard. Als een verkoop niet lukt, dan zit de lokale overheid met het mislukte project opgezadeld. Ook hier trekken we lering uit dat het ontwikkelen, bouwen en managen van een mestvergister meer is dan alleen maar subsidie vergaren. Op onze website hebben wij een link geplaatst met aanvullende achtergrondinformatie over dit faillissement.

En tot onze verbazing heeft RMS vorige maand een nieuw project aangekondigd. Het betreft een derde megamestvergister, nu gepland in Duitsland in de provincie Ostfriesland. Het lijkt erop dat RMS blijft volharden in luchtfietsen en niet het geduld kan opbrengen om eerst eens een project tot een goed einde te brengen.
De realiteit zegt dat er nog heel veel water door de Rijn zal moeten stromen voordat er überhaupt een RMS megamestvergister operationeel zal zijn. We spreken hier al gauw over een termijn van jaren gezien alle nog lopende (juridische) procedures. Zou het niet verstandig zijn als RMS zich daar nu volledig op zou focussen?

Parallel aan de aankondiging van het nieuwe project in Ostfriesland zijn ze onlangs ook gestart met een derde geldinzamelactie (crowdfunding). Dit was te verwachten, want het geld van de tweede geldinzamelingsactie zal t.z.t. terugbetaald moeten worden en daarvoor is er natuurlijk weer vers geld nodig, zo zijn de regels van het (pyramide?)spel nu eenmaal.
Er is wijselijk wel gekozen voor een ander internetplatform (www.investcrowd.de), een nieuw kanaal om geld op te halen door het aanspreken van andere mensen.
Het bedrag is alweer hoger en de looptijd langer maar de voorwaarden in de bijsluiter zijn nog steeds even beroerd, ondanks de op papier mooie rente (8%) die weer wordt voorgespiegeld.
Op dit moment is er zeer weinig concrete informatie over het plan in Ostfriesland beschikbaar. Zou het kunnen dat het project alleen op papier bestaat en uitsluitend bedoeld is om daar de nieuwe crowdfunding aan op te hangen?

Iedere ondernemer is verplicht een jaarrekening op te stellen, dat geldt ook voor RMS GmbH in Duitsland. Tot op heden is de jaarrekening over 2017 nog niet op de website van de Duitse overheid gepubliceerd (www.bundesanzeiger.de). Normaal gesproken had dit in het afgelopen najaar gebeurd moeten zijn.

Het is op zijn minst vreemd dat een bedrijf met zulke ambitieuze (investerings)plannen blijkbaar niet in staat is zijn eigen belastingaangifte op tijd in orde te hebben. Wij vragen ons af hoe potentiële investeerders hier naar kijken.

Op basis van alle zaken die we tot nu al boven water hebben gehaald, inclusief de nieuwe hierboven beschreven feiten, is er maar een conclusie mogelijk: RMS is geen betrouwbare ondernemer.


www.megamestvergistergroenlonee.nl