De draaimolen waar het allemaal mee begon. Foto: archief speeltuin De Bleek
De draaimolen waar het allemaal mee begon. Foto: archief speeltuin De Bleek

Zestigjarig jubileum speeltuin
De Bleek wordt groots gevierd

LICHTENVOORDE - De komst van een draaimolen uit Zieuwent was in 1952 de start van speeltuin De Bleek. De draaimolen werd op het speelveld achter de huizen aan de Herman Harmsenstraat geplaatst en al gauw ontstond er een klein speeltuintje. In 1959 volgde een verhuizing naar de hoek Pastoor Sandersstraat/Drs. Van Krevelenstraat en kreeg de speeltuin een officiële status. Door de verdere uitbreiding aan de zuidkant van Lichtenvoorde werd de speeltuin zes jaar later opnieuw verplaatst naar de plek waar deze tot de dag van vandaag nog steeds is gevestigd; de oude pastoorsweide waar vroeger de huisvrouwen hun was lieten drogen; De Bleek. En de draaimolen? Die zorgt tot op de dag van vandaag nog steeds voor veel speelplezier.

Door Annekée Cuppers

Een speeltuin zestig jaar lang draaiende houden op enkel vrijwilligers. Best wel bijzonder en zeker een feestje waard, vinden bestuursleden Monique Willering en Patricia Winkels. "En daarom openen we het nieuwe speeltuinseizoen dit jaar op zondag 7 april van 14.00 tot 17.00 met een feestelijke middag waarbij er leuke sport- en spelmaterialen voor de kinderen aanwezig zullen zijn. Denk hierbij aan skelters, Oudhollandse spelen, skippyballen en natuurlijk een springkussen. Daarnaast zorgen we voor een hapje en een drankje en een gezellig muziekje. Iedereen, ook niet-leden, is daarbij van harte welkom", vertelt Patricia. Monique vult aan: "We hebben er enorm veel zin in en genieten nu al van de voorpret. Er komt een collage met foto's door de jaren heen. Twee dames uit de buurt gaan daarbij helpen want dat is nog een flinke klus."

Geld en vrijwilligers
Het bestuur van speeltuin De Bleek bestaat momenteel uit 8 enthousiaste leden. Patricia: "Twee leden zijn enorm creatief en bedenken iedere keer weer originele activiteiten voor de knutselmiddagen. Een ander is handig met de computer en zorgt ervoor dat de facebookpagina up-to-date blijft. Zo doet ieder wat ie leuk vindt. Het is wel fijn dat we nu met zoveel mensen zijn want hoe meer mensen mee doen, hoe minder ieder hoeft te doen." Monique vult aan: "De vrijwilligers, daar valt of staat alles mee want subsidies krijgen de speeltuinen niet meer. Dat houdt in dat als er een speeltoestel kapot is, het soms even duurt voordat het gerepareerd kan worden. We zijn dan ook heel blij met de vrijwillige klusjesmannen die naast het repareren van toestellen ook andere zaken voor hun rekening nemen, zoals het fatsoeneren van de bestrating, het bijwerken van het schilderwerk enzovoort. Daarnaast kunnen we een beroep doen op enkele enthousiaste leden en vrijwilligers, die op allerlei manieren bijspringen. Wel merken we dat het lastiger wordt om nieuwe vrijwilligers te werven, iets waar alle verenigingen tegenaan lopen. Wij proberen de contributie zo laag mogelijk te houden, zodat ook gezinnen met een kleine beurs van de speeltuin kunnen genieten. Gelukkig krijgen we soms hulp van sponsoren. Ook zijn wij erg blij met onze trouwe donateurs."

Wat maakt dat vrijwilligers hun spaarzame vrije uurtjes opofferen om De Bleek draaiende te houden? Monique: "De Bleek is veel meer dan alleen maar een speeltuin. Iedereen is heel betrokken en de speeltuin zorgt ook echt voor saamhorigheid. We hebben al zoveel leuke momenten met elkaar meegemaakt. De filmavondjes waarbij een zaal vol kinderen liggend op kussens en dekbedden van een mooie film genoot. De talloze keren dat we als grootste speeltuingroep meededen aan de avondvierdaagse en natuurlijk ieder jaar weer de opening van het nieuwe buitenspeelseizoen. Die blije gezichtjes, daar doe je het voor." Patrica: "En we hebben nog ideeën genoeg voor de komende jaren. Maar iedere keer is het weer zoeken naar manieren om geld te genereren om de plannen ook uit te voeren. Binnenkort zijn er gesprekken tussen de gemeente en de speeltuinen over de toekomst van speeltuinen in Oost Gelre."

Monique besluit: "Maar voor nu gaan we eerst een feestje vieren want 60 jaar De Bleek, dat laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. Alles is geregeld en we hebben er ontzettend veel zin in. Mooi weer met een zonnetje is eigenlijk het enige wat we nog nodig hebben."

Speeltuin De Bleek is van maandag tot en met zaterdag geopend voor leden. De speeltuin is ook af te huren (zowel voor leden als voor niet-leden). Voor verdere informatie zie de website.


www.speeltuindebleek.nl