De leerlingen in de klas bij een van de vier wanden waarop ze hun kunstwerken exposeren. Foto: Henri Walterbos
De leerlingen in de klas bij een van de vier wanden waarop ze hun kunstwerken exposeren. Foto: Henri Walterbos

Leerlingen Marianum exposeren in gemeentehuis

LICHTENVOORDE - In haar klaslokaal vier grote bewerkte houten panelen, met aan iedere kant vier zijden die dienen als presentatiewanden voor een heuse expositie. Hierop werkjes van leerlingen handvaardigheid, waaraan ze in vier groepen werkten van september tot en met december. "Het laatste deel van de opdracht is je werk laten zien in een expositie. Laat maar zien dat het mooi is," verklaart docente handvaardigheid Heleen Rooks de hoge kleurrijke wanden in haar klas, waarop haar leerlingen hun werkjes mogen exposeren.

Door Henri Walterbos

De plek waar de expositie opgesteld staat, is nabij de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Aan tafel in de klas, een dag voor de verhuizing van de expositie naar het gemeentehuis, een deel van de groep van 22 leerlingen die hun 'kunstwerken' tentoonstellen.

'Hier leer je veel van'

Als eerste vertelt Puk over het paneel waarop werkjes komen met daarin de opdracht 'een overgang van 2D naar 3D' zichtbaar maken. "We moesten op blokken van 2D naar 3D gaan. Iedereen mocht zelf zijn onderwerp kiezen. Ik ben begonnen met onderaan bloemen te schilderen en bovenin met bloemen in 3D te eindigen," laat ze haar fleurige werkje zien." "Bloemen zijn uitermate geschikt om van 2D naar ruimtelijk 3D te gaan," vertelt Heleen goedkeurend. Tim maakte met dezelfde opdracht een radarwerk met tandwielen. Hij is er niet helemaal tevreden over, bekent hij. "Ik moest er gaten in boren en dat ging niet zo goed, dus moest ik opnieuw beginnen," vertelt hij. "De opdracht was wel heel leuk." "Het is altijd belangrijk dat jij bij zo'n opdracht een thema pakt dat bij je past," vult Heleen hem aan.

Kameleons
Een andere opdracht die een groep kreeg was het verwerken van een kameleon in het eigen kunstwerk. Op een zodanige manier dat de kameleon niet opvalt. Het leverde zeer bijzondere eindresultaten op, zo blijkt als enkele resultaten op tafel komen. "Van de ene kant moet het dier niet opvallen, van de andere kant wel weer juist, want het moet in 3D," wijst Heleen een verborgen kameleon aan. De derde van de vier opdrachten wordt uitgelegd door Maud. "Onze opdracht was dat we op een map waar we onze spullen in bewaren, dat we daarop gingen handletteren. Dan moest je eerst op een A4 een ontwerp maken met daarop een quote. Ieder mocht zijn eigen tekst maken mits er maar iets over kunst en creativiteit in voor kwam. De tekst moest je dan tevens beeldend weergeven." De laatste van de vier opdrachten door een groep was het maken van een maquette voor een corsowagen. "Maar dan op wel op een iets kleinere schaal dan normaal," vertelt Sven, staand voor de corsowand. "We hebben alles in het thema van het corso gehouden; wit en geel, met rooie en zwarte letters. In een deel van de wand laten we de dahlia's terugkomen."

Werkjes beoordelen
De expositie in het gemeentehuis werd donderdagavond 21 maart geopend door wethouder Jos Hoenderboom. De expositie duurt twee weken en is dagelijks tijdens openingsuren van het gemeentehuis vrij te bezichtigen. De bezoekers worden tevens verzocht de kunstwerken te beoordelen aan de hand van een beoordelingspapier. Wethouder Hoenderboom maakte deze avond tevens bekend dat Puk de Heer, Lotte Meekes en Babet klein Goldewijk mogen deelnemen aan the Art battle, in de Wheemhof.

Creatieve opleiding
Heleen kijkt zichtbaar trots. "Het is leuk dat Puk, Sven, Babet, Chris en Lotte al zijn toegelaten tot een creatieve opleiding, na het Marianum. Extra leuk is het dat Chris dit jaar voor het eerst een maquette mag ontwerpen voor een grote corsowagen." "Dat gebeurde op inschrijving. Het is voor de Zieuwentseweg," vertelt hij. Enkel de titel wil hij verraden; Rioolrat. De leerlingen zien uit naar de expositie en de reacties van de bezoekers. Heleen evenzo. "Het is best wel spannend maar ik hoop dat er veel positieve reacties zijn. En of je als leerling nu wel of minder tevreden bent over je werk, het is wel belangrijk voor de toekomst. Dat wat je maakt dat je dat wilt laten zien. Hier leer je veel van."