Miranda Sevenich in de hal van het zwembad Meekenesch. Foto: Theo Huijskes
Miranda Sevenich in de hal van het zwembad Meekenesch. Foto: Theo Huijskes

'De meeste energie haal je uit een positieve instelling!'

Miranda Sevenich

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Ze is niet alleen een enthousiast ambassadeur van het zwembad Meekenesch, ze is ook de verbindende factor tussen bestuur en leden, vrijwilligers en bezoekers van het overdekte bassin in Lichtenvoorde. Een altijd vrolijke gastvrouw en daarnaast ook nog eens het uithangbord van zowel de Stichting Meekenesch als de Zwem- en Polo Club Livo. Miranda Sevenich (56) is in al deze rollen nog steeds een belangrijke schakel, die altijd uitgaat van haar eigen positieve instelling, waar zij de meeste energie uithaalt. Dit alles vanuit een drietal basisprincipes: plezier, prestatie en binding.

Een interview met een vrouw die het enthousiasme over haar vrijwilligerswerk niet onder stoelen of banken steekt. In het kantoor annex de vergaderruimte van Meekensch praat Miranda Sevenich-Busch niet alleen honderduit over haar eerste liefde -echtgenoot Leo en de drie dochters Elsemiek, Vivian en Jorieke-, maar doet dat ook over haar tweede liefde -de zwem- en waterpolosport in haar eigen woonplaats Lichtenvoorde. Een vrouw die terecht apetrots is op het inmiddels 45 jaar oude zwembad Meekenesch, dat vanuit alle hoeken in dit land wordt gezien als een voorbeeld van een uitstekend onderhouden bad. Dezelfde trots is wat haar betreft van toepassing op ZPC Livo. Een vereniging, die ondanks de op waterpologebied niet meer bij deze tijd passende accommodatie wordt gedragen door talrijke vrijwilligers en wat het sportieve gedeelte betreft reeds geruime tijd op een hoog niveau weet te acteren.

Een pure clubbestuurder
In de circa 30 jaar dat zij zich als vrijwillig bestuurder heeft geprofileerd, kan Miranda Sevenich gekenmerkt worden als een plichtgetrouwe, ambitieuze, maar bovenal pure clubbestuurder. "Bij Livo heb ik circa 10 jaar in het bestuur gefunctioneerd en daarnaast het nodige werk verricht op redactioneel en recreatief gebied", vertelt Miranda. "Mijn man Leo heb ik leren kennen bij Livo. Beiden hebben wij bij Livo op het hoogste niveau waterpolo gespeeld. Toen wij onze kinderen kregen, groeiden die vervolgens niet alleen thuis maar ook bij Livo op. Na het behalen van het zwemdiploma hebben wij hen in feite verplicht om zich minimaal één jaar bij Livo aan te sluiten om op die manier het zwemmen nog beter onder de knie te krijgen. Dat onze dochter Vivian op dit moment haar favoriete sport bedrijft in Hongarije bij USVE Boedapest en onderdeel uitmaakt van het Nederlands team dat in 2018 Europees kampioen werd, is natuurlijk geweldig. Maar onze dochters zijn voor Leo en mij gelijk. Daarom is het soms best lastig dat één van hen zoveel aandacht krijgt. Of ik trots ben op Vivian? Vanzelfsprekend, maar ik zie liever vermeld dat ik enorm blij ben voor haarzelf."

Stichting Exploitatie Meekenesch
Trots is Miranda Sevenich ook op het bestuur van de Stichting Exploitatie Meekenesch, waarbinnen zij al weer zeven jaar de functie van secretaris uitoefent. "Niet alleen gedurende de periode dat de plannen werden gesmeed om het zwembad over te nemen van de gemeente, maar ook vanaf de overnamedatum vormen wij een hecht team, waarbij wij gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Dat ik mij helemaal thuis voel in het bestuur en zoveel plezier aan dit werk beleef, heeft vooral te maken met dat wij als bestuursleden veel respect voor en veel vertrouwen in elkaar hebben. Maar wij zouden ons werk absoluut niet kunnen doen zonder de geweldige inzet van al die circa 50 vrijwilligers, waaronder de zogenoemde klussengroep, die structureel diensten draaien en het succes van het zwembad bepalen. Zonder hen kunnen wij niets beginnen. Maar ook hier bestaat de kracht van het totale team uit de prettige wijze waarop men met elkaar omgaat en het plezier dat iedereen uitstraalt. Echt top!"

Speciale zwemprojecten
Dat de medewerkers van Meekenesch ook oog hebben voor mensen met een lichamelijke of andere beperking, wordt bewezen door de inzet voor de projecten move2Bfit en move2Bfitkids. Miranda Sevenich daarover: "Beide in samenwerking met het Centrum in Beweging uit te voeren programma's, krijgen belangstellenden van alle leeftijden die te kampen hebben met chronische aandoeningen dan wel motorische, gewricht- of andere problemen, de kans om fitter te worden en de conditie te verbeteren, zodat men beter in het vel komt te zitten."

Wanneer tenslotte de destijds veel in het nieuws zijnde Sportboulevard ter sprake komt, blijft Miranda Sevenich de haar kenmerkende positiviteit uitstralen. "Het huidige contract loopt nog vier jaar. Ondanks dat wij ons nu bezighouden met renovatiezaken, zoals vervangingen in de machinekamer, bereiden wij ons ook voor op de toekomst. Een nieuw zwembad blijft ons doel!"