Een feestelijke ontvangst bij de deur. Foto: Hans Remeeus
Een feestelijke ontvangst bij de deur. Foto: Hans Remeeus Foto: Hans Remeeus

Vijftig jaar Zon in Zieuwent

ZIEUWENT - De Zieuwentse afdeling van de Zonnebloem vierde afgelopen zaterdag haar vijftigjarig bestaan met een feestelijke middag.

De vereniging werd destijds opgericht door wijkzuster Xaviera. Zij ging met pensioen en wilde haar bezoekwerk aan zieken en ouderen door laten gaan. Zodoende kwamen Willemien Kemkens, Ans Wopereis en Dinie Kolkman in beeld. In eerste instantie werkten zij voor de HaZiMa-parochies (Harreveld, Zieuwent en Mariënvelde). Naast het bezoekwerk werden er ontspanningsbijeenkomsten georganiseerd, later volgden de aangepaste vakanties en boottochten onder de vlag van de nationale Zonnebloem. Jaarlijks in september was er een ziekendag en in december de sinterklaasactie Zon in de Schoorsteen.

In de loop der jaren is er veel veranderd. Was de Zonnebloem er in de beginjaren voor de zieken en ouderen, nu is de doelgroep van de Zonnebloem iedereen met een fysieke beperking die daardoor eenzaam is of dreigt te worden. Men kan immers de ouderen van nu niet meer vergelijken met de ouderen van weleer. De huidige generatie ouderen zijn over het algemeen fitter, actiever, zelfredzamer en mobieler dan voorheen. Door deze maatschappelijke veranderingen is ook de Zonnebloem de laatste jaren veranderd in een organisatie die zich steeds meer inzet voor de individuele behoefte van de zonnebloemgast.

De jubileumdag werd gevierd met een feestelijke middag voor alle inwoners die tot deze doelgroep behoren en voor de (oud)vrijwilligers. Alle gasten werden feestelijk ontvangen en gedecoreerd bij zaal Het Witte Paard. Voor de gelegenheid was de locatie aangekleed in de kleuren van de Zonnebloem. Onder het genot van koffie/thee met gebak werd iedereen welkom geheten door de voorzitter die alle vrijwilligers en oud-vrijwilligers bedankte voor hun tomeloze inzet door de jaren heen. Een bijzonder woord van dank was er voor de Achterhoek Tour Rally en de Sponsorbundeling Zieuwent die deze middag mede mogelijk maakten. Vervolgens kreeg men een kort overzicht van de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar. Hierna vermaakte het cabaretduo Een en Ander de gasten met zang en sketches, veelal in het dialect. Er was een kleine expositie ingericht met materialen verzameld door de jaren heen. Uiteraard ontbraken een glaasje en een hapje niet bij deze feestelijkheden.

De middag werd afgesloten met koffie/thee en een broodje kroket. Ontroerend was het spontane dankwoord dat door een van de zonnebloemgasten werd uitgesproken. Organisatie en gasten kijken terug op een zeer geslaagde middag. Meer foto's: www.elna.nl.

Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus
Foto: Hans Remeeus