Lonneke van der Weerd in Dekoor. Foto: Nathan Reinds
Lonneke van der Weerd in Dekoor. Foto: Nathan Reinds Foto:

Dekoor Close Harmony in
De Mattelier

Viervoudig Wereldkampioen Jazz en Pop

Door Henri Walterbos

GROENLO - Zaterdag 25 mei presenteert De Mattelier met trots Dekoor Close Harmony. Dekoor, inmiddels viervoudig wereldkampioen jazz en pop, bestaat uit 30 jonge, muzikale (oud-)studenten uit Utrecht en heeft al de nodige grote optredens op het CV staan, zoals met Direct (in DWDD) en The Rolling Stones (op Pinkpop 2014).

Een van de leden van het koor is de uit Lichtenvoorde afkomstige Lonneke van der Weerd. Ze ziet enorm uit naar het optreden in Groenlo, waar ze op het Marianum zat. "Er was altijd veel aandacht voor podiumkunsten, zoals Marianum Live, schooltoneel en het schoolkoor. Ik genoot daar erg van en vulde alle vrije ruimte die ik kreeg met deze activiteiten. Ik merk dat meer oud-Marianumleerlingen dit zo hebben ervaren. Het was ondenkbaar om na het behalen van mijn vwo-diploma niets meer met muziek te doen. Daarom ben ik eerst in Londen gaan zingen en een jaar later had ik het geluk te worden toegelaten bij Dekoor."
Ze kwam met het koor in aanraking door een vriend op het Marianum, Joost Teunissen. "We zongen veel samen en speelden toneel op Marianum. Hij ging studeren in Utrecht en werd lid bij Dekoor. Ik woonde toen een jaar in Londen en Joost kwam me opzoeken. Ik zong toen bij London Youth Choir. Joost was zo enthousiast over Dekoor dat hij me overtuigde het volgende jaar naar Utrecht te komen en auditie te doen. Ik ben hem daarvoor heel dankbaar. Ik heb vijf jaar samen met Joost bij Dekoor gezongen. Afgelopen september verliet hij de groep."

Veelzijdig koor
Haar koor omschrijft ze als veelzijdig, verrassend, extatisch, energiek, maar ook ingetogen en kwetsbaar. "We zingen voornamelijk jazz en pop, maar maken ook uitstapjes naar gospel, klassiek en wereldmuziek, afgewisseld met a capella of onder begeleiding van een combo. Dat maakt dat een optreden van Dekoor blijft prikkelen. We staan nooit statisch op het podium. De nummers wordt kracht bijgezet door onze regisseuse. De kracht van de groep is de hechtheid. Ondanks het feit dat er elk seizoen leden komen en leden gaan is de band onderling heel sterk. Dit maakt dat we samen tot een heel hoog niveau kunnen komen. De drijvende kracht hierachter is onze dirigent en artistiek leider Christoph Mac-Carty, een muzikaal genie. Hij is ontzettend ambitieus, een tomeloze bron van energie, op muzikaal en sociaal niveau en daardoor krijgt hij het elk jaar weer voor elkaar om Dekoor naar een hoger plan te tillen. Door het jonge en frisse karakter van de groep, vernieuwen we ons steeds weer op muzikaal gebied, maar ook op het gebied van podiumpresentatie. We maken muziektheater met zowel onderlinge interactie als ook met het publiek. Dit seizoen is het thema van onze theatershow 'De Groep'. Wat betekent het om een groep te zijn, wat zijn de krachten, maar ook de valkuilen van de groep, en wat als je niet bij de groep hoort?"

Kaarten
Met een kersverse samenstelling komt Dekoor in de nieuwe show met een mix van nieuwe muziekstukken en bekende nummers waar nog geen afscheid van kon worden genomen. Voor scholieren geldt een kortingsactie. "Op de website kunnen zij voor slechts 11,50 euro een kaartje kopen. Ze moeten dan hun schoolpas meenemen op 25 mei. Voor koren geldt eveneens een lucratieve actie. Als men met vijf personen naar deze voorstelling komt, krijgt men voor één persoon de entreeprijs van 15,00 euro retour bij de entree." Het optreden begint 20.15 uur.


www.demattelier.nl
www.dekoor.nl


Hobby- en kaartenbeurs bij Radstake

HEELWEG - Op zondag 31 maart wordt er voor de eerste keer een grote hobby- en kaartenbeurs gehouden in zaal de Graanschuur van café-restaurant De Radstake aan de Twenteroute 8, Heelweg. Dertig hobbyisten uit de Achterhoek demonstreren graag hun hobby of verzorgen een workshop. Op deze beurs komen veel hobbyisten uit de regio zoals mevrouw Wisselink uit Varsseveld met kussens, Jacqueline Hengefeld maakt kaarten en demonstreert diverse technieken en Geralda van Zoelen verzorgt demonstratie en workshop 'stampin up'.

Andere hobby's zijn sieraden, zijde geborduurde handdoeken, jam, houten speelgoed, beschilderde eieren, schilderwerk, paas- en groendecoratie en diamond painting. Kaarten zijn er in diverse soorten, maten en technieken.
De hobbybeurs bij De Radstake is op 31 maart van 10.00 tot 16.30 uur. De entree kost twee euro; kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

www.hobbybeurs.com

Natuurlijk zijn er ook allerlei paasdecoraties te koop.  Foto: PR
Dekoor, met in het midden Lonneke van der Weerd. Foto: Yan Kei
Dekoor swingt als een trein. Foto: Nathan Reinds
Lonneke van der Weerd in Dekoor. Foto: Yan Kei
Dekoor met Lonneke van der Weerd solo. Foto: Bob Leistra