Therrie

Therrie

Ik vind het eigenlijk wel leuk (nog wel) dat Forum voor Democratie heeft gewonnen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten afgelopen woensdag. Landelijk gezien en dus binnenkort in de Eerste Kamer is het de grootste partij geworden. Niet in de Tweede Kamer. Dat kan altijd nog, maar misschien is het zo wel even genoeg. Niet dat het Forum voor Democratie nu zo groot is geworden. Ik geloof ongeveer 15% van de stemmen, maar toch goed voor 13 van de 75 zetels in de Senaat (ander woord voor Eerste Kamer). Weliswaar is dat ruim 17% van de zetels, maar dat verschil in percentage komt door afronding en doordat er restantjes overblijven van partijen die de kiesdeler niet halen (ik heb een soort research gedaan). Dus zelfs op de grootste partij van Nederland stemt maar ongeveer 1 op de 6 mensen. In Oost Gelre werd FvD de derde partij overigens. Wel een stuk groter dan Jezus Leeft. En trouwens, als je in alle gemeentes derde wordt, kun je provinciaal best tweede worden. En als je in alle provincies tweede wordt, kun je landelijk gezien best eerste worden. Net zoals je zonder een etappeoverwinning de Tour kunt winnen. De rest van de cijfermatige analyses en IQ-traininkjes laat ik aan Maurice de Hond over.
Ik vind het dus wel leuk dat Thierry enzo hebben gewonnen. Niet dat ik op hem gestemd heb, ik kan niet eens stemmen want ik ben door een fout uitgeschreven bij de burgerlijke stand en ik besta momenteel een tijd niet echt. Ik heb geen stempas gehad. Als ik wel had kunnen stemmen, had ik niet op Thierry of een van zijn adjudanten gestemd. Ik vind hem te afzetterig (in de zin van ...), te gemakzuchtig, te arrogant, te quasi-diepzinnig maar eigenlijk nogal oppervlakkig. En nog een heleboel te's meer.
Ondanks dat alles vind ik het wel verfrissend dat hij het zo goed gedaan heeft en vermakelijk om te zien hoe erop wordt gereageerd. Tot vergelijkingen met de opkomst van de nazi's aan toe. Kom op, fuck off, hau ab! Ik vind Baudets geschimp op de media, de universiteiten, het onderwijs en andere zaken overtrokken (maar niet helemaal) en demagogisch. Maar het is niet Hitlerig, het is wel Trumpig. Ik vertrouw erop dat ons (met ons bedoel ik dit geval ons Nederlands, ik denk groot deze week) systeem sterk genoeg is, waardoor alles uiteindelijk weer goed komt. En met goed bedoel ik politiek een beetje middenin. De rest - te links of te rechts of een combinatie - is uiteindelijk alleen maar geschikt voor het podium, praatprogramma's en opiniestukken.
En echt regeren is misschien nog wel lastiger dan speeches houden, misschien zelfs lastiger dan stukjes schrijven. Maar misschien heb ik het mis en verschijn ik binnenkort niet meer, in verband met die gelijkschakeling undsoweiter.