In de LOG's is wordt geen intensieve veehouderij meer toegestaan.
In de LOG's is wordt geen intensieve veehouderij meer toegestaan. Foto: Kyra Broshuis

Geen intensieve veehouderij in LOG's

OOST GELRE- De gemeente Oost Gelre heeft nog twee Landbouwontwikkelingsgebieden, de zogenaamde LOG’s; bij Ruurlose Broek en Mariënvelde. Het college wil nu het bestemmingsplan voor deze twee gebieden gelijktrekken met het overige buitengebied van de gemeente. “Het bestemmingsplan was heel erg gericht op de intensieve veehouderij; deze gebieden waren aangewezen voor nieuwvestiging en ontwikkeling van intensieve veehouderijen. Nieuwe functies die een belemmering vormen voor de ontwikkelingsmogelijkheden van intensieve veehouderij zijn om die reden nu nog niet mogelijk”, legt wethouder Marieke Frank uit.

Door Kyra Broshuis

Oorspronkelijke functie verloren
Veel, vooral agrarische gebouwen in het buitengebied van de Achterhoek hebben de afgelopen jaren hun oorspronkelijke functie verloren. De verwachting is dat deze ontwikkeling doorzet en dat nog meer agrarische bedrijven hun activiteiten gaan staken. “Dat heeft niet alleen gevolgen voor de agrariërs zelf, maar ook voor het karakteristieke landschap en de natuur in de Achterhoek. De agrariërs zijn immers de beheerders van het landschap. Ook de vitaliteit van het buitengebied komt hierdoor onder druk te staan want jongeren trekken in toenemende mate weg uit het landelijk gebied. Het vrijkomen van deze agrarische gebouwen biedt echter ook nieuwe kansen. Gebouwen kunnen voor een andere functie gebruikt worden. Of er kan een nieuwe woning worden gebouwd nadat de oude gebouwen zijn gesloopt.”

Lopende aanvragen
Door een goede manier van hergebruik kunnen de leefbaarheid, de vitaliteit en de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied juist een nieuwe impuls krijgen.” Er kunnen geen nieuwe intensieve veehouderijen toegelaten worden in de die gebieden. Dat komt onder andere door het provinciaal beleid. Dat biedt echter wel de mogelijkheden om anders om te gaan met deze gebieden. We willen als gemeente graag ruimte bieden aan nieuwe vervolg- en nevenfuncties bij (voormalig) agrarische bedrijven en woningen in het gebied. We hebben recent een aantal aanvragen ontvangen om in deze LOG’s agrarische bedrijfswoningen te mogen gebruik als plattelandswoning. We willen graag in het gehele buitengebied dezelfde voorwaarden stellen voor medewerking aan verschillende initiatieven.” Er ligt al een aantal verzoeken en die worden afgewikkeld op basis van de regels die voor het overige buitengebied gelden.