De gemeente Oost Gelre voldoet aan de eisen van een Hartveilige gemeente met voldoende AED's.
De gemeente Oost Gelre voldoet aan de eisen van een Hartveilige gemeente met voldoende AED's. Foto: Kyra Broshuis

AED netwerk uitgebreid in Lichtenvoorde

OOST GELRE- In Lichtenvoorde komen twee extra kasten met een AED, een Automatische Externe Defibrillator. Dat is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok. Dat resetten van het hart heet defibrilleren. Een AED bevat 2 elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplaatst moeten worden. Vervolgens analyseert de AED het hartritme en krijgt de hulpverlener precies te horen wat er moet gebeuren; doorgaan met reanimeren of de knop voor het toedienen van een schok indrukken. Iedereen mag in principe een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren, zo meldt de Hartstichting.

Door Kyra Broshuis

Hartveilige gemeente
Oost Gelre is een zogenaamde Hartveilige gemeente, vertelt wethouder Jos Hoenderboom. “Wij voldoen aan de norm van Stan (voorheen Hartveilig Wonen) en hebben een netwerk van goed geschoolde en geregistreerde burgerhulpverleners en voldoende beschikbare AED’s. In de kern Lichtenvoorde misten we echter nog twee plekken. Gelukkig hebben twee bewoners zich spontaan gemeld en komen er nu twee extra kasten. Als we dat gerealiseerd hebben, hebben we voldoende dekking in onze gemeente.” Wanneer er bij 112 een melding binnenkomt van een vermoeden van een circulatiestilstand, alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd krijgen burgerhulpverleners die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden een oproep. Ze krijgen de exacte locatie door van het slachtoffer én van de dichtstbijzijnde AED.

AED’s aanmelden
Overigens blijven burgerhulpverleners nodig. Iedereen die woont en/of werkt in Oost Gelre kan zich hiervoor opgeven. Ook is het belangrijk dat de AED’s die door organisaties, verenigingen, particulieren of instellingen beschikbaar kunnen worden gesteld, aangemeld worden. Deze AED’s kunnen dan bij een calamiteit ingezet worden. Aanmelden als burgerhulpverlener of AED-beheerder kan via www.ikbenstandby.nl.


CDA wil containers met reflectiebanden

OOST GELRE - Het CDA wil in de buitengebieden graag containers met een reflecterende band. Aldus CDA'er Niek Bragt tijdens de raadscommissievergadering.

Door Kyra Broshuis

Bragt refereert aan de algemene ledenvergadering van Vragenders Belang waarbij dit onderwerp ook aan de orde kwam: "Er ontstaat een onveilige situatie als men in de donkere dagen de containers voor papier, plastic, GFT en restafval aan de weg moet zetten in het buitengebied. En als de containers langs de weg staan zijn ze slecht zichtbaar door de donkere kleur. In Winterswijk hebben ze dit opgelost door op elke container een reflecterende band te plakken. Daarom onze vraag of dit in het buitengebied van Oost Gelre ook mogelijk zou zijn?"

Vóór de wintertijd
Wethouder Bart Porskamp zegt contact te hebben gehad met Rova en de gemeente Winterswijk. "Het effect van de reflecterende stickers is inderdaad positief ervaren. Wij vinden dit een goed idee en we gaan ermee aan de slag. Dat zou dan gelden voor het hele buitengebied van Oost Gelre. Mooi dat een dorpsbelangenorganisatie als Vragenders Belang hiermee gekomen is." Bragt is tevreden met de reactie van de wethouder en hoopt dat een en ander vóór de wintertijd in orde is gemaakt.


Programma WFevenementen

WINTERSWIJK - De Stichting Wandel- en Fietsevenementen Winterswijk (WFevenementen) heeft inmiddels het programma voor 2019 vastgesteld.

Als eerste staan op het programma de Naobertochten op zondag 19 mei. Zowel wandelaars wandelaars als fietsers kunnen die dag deelnemen. Start en finish zijn bij recreatiepark Het Winkel in de Brinkheurne. De wandelaars lopen een route van zo'n 15 kilometer door de Brinkheurne en Kotten, halverwege is er een rustpunt. De fietsers kunnen kiezen uit routes van 40 of 60 kilometer door het Nederlands-Duitse grensgebied.

Veruit het grootste evenement is ook dit jaar weer de Internationale Fiets4daagse, van dinsdag 25 juni tot en met vrijdag 28 juni. De vierdaagse telde afgelopen jaar maar liefst 2600 deelnemers, waarvan een groot deel fietstoeristen uit binnen- en buitenland. Vele hotels, campings en andere accommodaties hebben in deze periode speciale 4daagse-arrangementen; een groot deel is inmiddels al volgeboekt. De fietsers kunnen iedere dag kiezen uit fraaie routes van 25, 40 of 60 kilometer. Het evenement wordt iedere dag opgeluisterd door muziek- en zangroepen, ook zijn er folkloristische activiteiten. Start en finish zijn ook dit jaar bij sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg, de thuishaven van voetbalclub FC Trias.

Op zondag 8 september wordt het seizoen afgesloten met de Hamalandtochten, ditmaal weer voor wandelaars en fietsers. Start en finish zijn bij recreatiepark Sevinkmolen aan de Meddoseweg. De wandeltocht is 15 kilometer lang en gaat door Meddo, Huppel en Henxel. Fietsers kunnen weer kiezen uit routes van 40 en 60 kilometer. De routes gaan door het grensgebied ten noorden van Winterswijk. www.wfevenementen.nl