Meike Prollius (l) neemt het stokje over van Bernou Wagenaar. Foto: Kyra Broshuis
Meike Prollius (l) neemt het stokje over van Bernou Wagenaar. Foto: Kyra Broshuis

Meike Prollius nieuwe toeristisch coördinator Oost Gelre

OOST GELRE - Vanuit Stichting Achterhoek Toerisme is met ingang van 1 april Meike Prollius gedetacheerd als toeristisch coördinator bij de gemeente Oost Gelre. Prollius is daarmee de opvolgster van Bernou Wagenaar die deze functie sinds 2015 vervulde. Wagenaar wordt beleidsmedewerker vrijetijdseconomie internationaal en marketing bij dezelfde gemeente.

Door Kyra Broshuis

Meer dan 3 miljoen overnachtingen
Toerisme is een belangrijke peiler in de gemeente en het toerisme in de Achterhoek groeit nog steeds. “In 2017 lag het aantal overnachtingen voor het eerst boven de 3 miljoen. Uit de tweejaarlijkse ZKA Monitor die Achterhoek Toerisme laat uitvoeren, blijkt dat de meeste overnachtingen in de Achterhoek in de gemeenten Oost Gelre, Winterswijk en Lochem plaatsvinden. Dat merken we ook op de vakantiebeurs waar we jaarlijks staan; er is veel vraag naar de toeristische mogelijkheden in onze gemeente”, legt Prollius uit. Wagenaar voegt eraan toe dat de sector ook een heel grote werkgever is in dit gebied: “Er zijn ruim 11.000 mensen werkzaam in de toeristische sector en een veelvoud daarvan werkt indirect voor deze sector. Het is goed te zien dat steeds meer ondernemers het nut van samenwerking zien, dat werpt echt zijn vruchten af.” Wagenaar organiseerde onder andere toeristische inspiratiedagen voor ondernemers en ontwikkelde verschillende workshops in samenwerking met de Saxion Hogeschool. Daarnaast coördineerde ze de VVV’s en bedacht ze nieuwe producten, zoals de verschillende wandelroutes in de gemeente.

Gezamenlijk de Achterhoek promoten
Prollius (37) heeft vijf jaar gewerkt als toeristisch coördinator bij de gemeente Aalten en was bij Achterhoek Toerisme verantwoordelijk voor de campagnes Musea in de Achterhoek en Karakteristiek Achterhoek. Ze ziet Oost Gelre als een mooie nieuwe uitdaging. “Juist door de samenwerking met Stichting Achterhoek Toerisme kunnen we veel bereiken. Het is belangrijk dat we de Achterhoek gezamenlijk promoten en dat ondernemers nog meer gaan samenwerken. We hebben zoveel te bieden, zeker in Oost Gelre. Dit is een hele dynamische gemeente en doet de naam ‘evenementengemeente’ absoluut eer aan. Hier wordt veel en ook goed georganiseerd.” Ondernemers in de toeristische sector, bestaande én nieuwkomers, kunnen bij Prollius terecht met vragen maar ook voor advies. “Ik wil de verschillende ondernemers graag met elkaar in contact brengen. We willen graag dat de toeristen langer in onze gemeente blijven en door het aanbod goed op elkaar af te stemmen is er nog veel te winnen. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een brouwersroute. Ook staat er een uitbreiding van de Muntenroute in Groenlo op de planning. We zijn bezig met de ontwikkeling van de grensoverschrijdende Bier-, wijn- en geschiedenisroute en de Droebelroute. Als we samenwerken, hebben we de toerist nog veel meer te bieden. Ik vind ik het mooi dat ik een bijdrage kan leveren aan het groeiende toerisme in de Achterhoek.”

Ondernemers in de gemeente Oost Gelre kunnen contact opnemen met Meike Prollius via m.prollius@achterhoek.nl.