Het oude deel van de Hamaland krijgt een nieuw plafond en een nieuwe vloer.
Het oude deel van de Hamaland krijgt een nieuw plafond en een nieuwe vloer. Foto: Kyra Broshuis

Plafond en vloer in oude deel
Hamalandhal worden vernieuwd

LICHTENVOORDE- De gemeente Oost Gelre investeert voor 515.000 euro in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Het oude gedeelte van de sporthal krijgt een nieuw plafond én een nieuwe vloer.

Door Kyra Broshuis

Mogelijke gezondheidsrisico’s
De afgelopen jaren waren er steeds meer klachten over het plafond in de hal. Sporters en andere gebruikers hadden last van vallend stof uit het plafond. Het bestaande plafond bestaat uit houten latjes waarop firetdoek en glaswoldekens zijn aangebracht. Door ouderdom is het firetdoek in de loop der tijd steeds meer verpulverd. Het gevolg hiervan is dat deeltjes firetdoek en glaswol geregeld naar beneden dwarrelen. Door de GGD is onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van dit stof. De conclusie is dat gezondheidsrisico’s niet geheel zijn uit te sluiten. De gemeente Oost Gelre wil het plafond vernieuwen en kiest voor oplossing waarbij het oude latjesplafond wordt vervangen door een spanplafond.

20.000 euro besparing
“Dit is de beste optie omdat we dan ook nieuwe verlichting kunnen aanbrengen”, legt wethouder Bart Porskamp uit. “Tijdens het vervangen van het plafond zal gelijktijdig de wand van de toestelberging vervangen moeten worden.

'Door nu ook gelijk de vloer te vervangen, kunnen we 20.000 euro besparen'

Zowel uit esthetisch oogpunt als uit oogpunt van technische noodzaak. De bergingsdeuren zijn namelijk door slijtage steeds lastiger te openen. Ook een belangrijke afweging om rekening mee te houden is de geplande vervanging van de sportvloer. De vervanging van de vloer staat in het meerjaren onderhoudsplan (MJOP) gepland voor 2020. Afschermen van de vloer vergt de nodige extra kosten. Door de vervanging van de sportvloer te combineren met het vervangen van het plafond kunnen kosten van circa 20.000 euro voor de afscherming vloer bespaard worden. Dit zal wel de nodige extra inspanning vergen qua planning. Het vervangen van de huidige verlichting stond, net als het vervangen van de vloer, gepland in 2020. Deze werkzaamheden zullen gelijktijdig met het vervangen van het plafond vervangen worden en zijn opgenomen in het overzicht van de architect van uit te voeren werkzaamheden.”

De gemeente stelt een budget van 400.000 euro beschikbaar voor het plafond inclusief verlichting en 115.000 euro voor de sportvloer. “Door nu ook de sportvloer te vervangen kan er de komende jaren weer gesport worden op een vloer die aan alle eisen voldoet.” De uitvoering staat gepland voor de zomervakantie van 2019 om overlast voor de gebruikers te minimaliseren. De helft van de Hamalandhal is dan gedurende acht weken niet bruikbaar.


Verwarde personen niet meer met de reguliere ambulance

OOST GELRE - Verwarde personen in de Achterhoek worden niet langer met een reguliere ambulance vervoerd. Dat vertelt burgemeester Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. De Achterhoeks heeft sinds kort een eigen ambulance voor mensen met verward gedrag.

Door Kyra Broshuis

Het project in Oost-Nederland, waar de Achterhoek onder valt, is een proef. De deelnemende partijen houden elkaar het komende jaar op de hoogte van de ontwikkelingen. Die deelnemende partijen zijn: Witte Kruis ambulancezorg, GGNet, Politie Oost-Nederland, Zorgbelang Inclusief, GGD en zestien gemeenten. De Crisisdienst van GGNet is nauw betrokken bij het project.

Niet meer door de politie
Tot nu toe werd vaak de politie ingeschakeld voor het vervoer van deze mensen, maar dat behoort in principe niet tot het takenpakket. "Vanaf 1 april wordt het vervoer geregeld via de meldkamer van de reguliere ambulancedienst in de Achterhoek. Er worden echter geen ambulances ingezet, maar speciale voertuigen en gespecialiseerd personeel. Hiervoor hebben de Achterhoekse gemeenten afspraken gemaakt met het Witte Kruis en de GGZ Vervoersdienst." Als iemand een strafbaar feit pleegt, wordt diegene wel door de politie vervoerd naar een politiecel.

Beoordelingskamer
Verwarde mensen werden tot nu toe met een reguliere ambulance vervoerd en dat is niet de beste manier, zo vindt men nu. Een reguliere ambulance is niet prikkelarm, de verwarde persoon kan niet volledig zittend vervoerd worden en de ambulance is herkenbaar als hulpverleningswagen, wat onnodig stigmatiserend kan werken.
De verwarde personen kwamen tot nu toe vaak in een politiecel terecht in plaats van in zogenaamde beoordelingskamer van GGNet.

Minimale herkenbaarheid
GGZ Vervoersdienst werkt met wagens met een minimaal herkenbare opdruk en getinte ramen. De wagen is er volledig op ingericht om de veiligheid van alle inzittenden, dus ook van de hulpverleners en de chauffeur, te waarborgen. De hulpverleners zijn ook niet in uniform, wat voor de verwarde personen en de omgeving wat neutraler overkomt.