Muziek sluit naadloos aan bij het acteerspel

Vervolg van de voorpagina.

Creatief
De combinatie tekst en bestaande liedjes is niet nieuw, maar de kunst hier creatief mee om te gaan verstaat het team onder leiding van muzikaal leider Peter Krabbenborg, en regisseurs Ben Donderwinkel en Aad Witteveen als geen ander. Zonder anderen te kort te doen wordt Jezus meesterlijk neergezet door Jop Geven en weten ook Maria (Dike van den Berg) en Maria Magdalena (Babette Zwetsloot) het publiek aan hun lippen. De liedjes die voor Passion Achterhoek uitgezocht werden sluiten naadloos aan op het gesproken woord, en andersom. Ontroerend mooi neergezet, zoals Ellie Mobs in 'Ken je mij' van Trijntje Oosterhuis en 'Kom maar bij mij' van Marco Borsato, door Ellis Schutten. Maar ook Rijk Voogel met 'Stap in het licht' van VanDikHout, Noor Bekken en Joske Fukkink met 'Mens' van Bløf, Manon Wolters met 'Het duister' van De Kast zijn pareltjes in de uitvoeringen van Passion Achterhoek. Niet in de laatste plaats door de begeleiding van de fantastische Marianumband, een begeleidingsband van bijzonder hoog niveau. En dat terwijl niet de gemakkelijkste nummers werden uitgekozen voor de productie. Het is genieten. Ook van details, als de blijspelachtige grappen van Jannie en Annie (Mariëtte Wesseling en Anne-Marie Wassink), als de vrolijke variant van de twee mokkende oude mannetjes op een bankje in The Muppetshow.

Ambiance
De ambiance in de Hamalandhal is Passion Achterhoek. Niets doet nog aan een sporthal denken, met dank aan decorbouwers, leerlingen van het Marianum, onder leiding van Sander Esselink. Het publiek krijgt in elke uithoek van de hal alles mee, mede door de twee grote schermen in de hal, met hierop een fraaie weergave van de live-beelden, verzorgd door ZSOM Groenlo. De afsluiting van de avond is vrolijk met het lied 'Durf, droom, doe en deel' van Marco Borsato. Een lied met een boodschap, door de gehele cast. Een waardige afsluiting, ook van het lied; 'Sluit je ogen maar vanavond, met een lach op je gezicht. Wees maar dankbaar voor het leven, zoals het hier nu voor je ligt,' met een treffend laatste woord: 'licht'. Dat gaf Passion Achterhoek. Voor de een stralende zomerhemel, voor de ander een sprankje. Het zal een heel karwei worden The Passion 2019 te overtreffen, maar zeiden we dat afgelopen jaar en het jaar daarvoor ook al niet?

'Opa, ik moest er een beetje van huilen'

'Ik moest een beetje huilen'
Regisseur Ben Donderwinkel is ook erg te spreken over de uitvoering. Desgevraagd meldt hij: "Aad en ik zijn heel erg content met hoe alles verlopen is. De stille tocht, de organisatie rondom het evenement in de Hamalandhal maar vooral ook de sfeer in de zaal. Direct vanaf het begin wist Laura van Kaam de toon te zetten en het historische verhaal naar het nu te halen. Wij als organisatie zijn er allemaal nog een beetje zweverig van. Vooraf waren onze verwachtingen heel hoog gespannen maar we zijn nergens in teleurgesteld. Natuurlijk gingen er op detail wel zaken anders dan we vooraf gepland hadden maar het was prachtig om te zien dat de acteurs helemaal in de flow zaten en met zo weinig tekst de karakters wisten neer te zetten, chapeau! Het orkest, de koren, het licht en geluid, alles klopte gewoon. We zijn helemaal tevreden."

Ook vanuit de zaal kwamen veel lovende reacties maar de mooiste kreeg Ben toch wel uit onverwachte hoek. Ben: "'Opa, zei mijn kleindochter, ik moest een beetje huilen want ik vond het zo lief dat Jezus Maria Magdalena ging helpen.' Kijk, dan heb je het goed begrepen."