Leerinkbeek, Deventer Kunstweg. Foto: Jan Leferink
Leerinkbeek, Deventer Kunstweg. Foto: Jan Leferink Foto:

Lezing over gevolgen droge zomer voor beken en visstand

Lezing over gevolgen droge zomer voor beken en visstand

HEELWEG - Vliegvisvereniging Heelweg heeft Jeroen Beuseker uitgenodigd, hij bespreekt het waterbeheer van de beken in de Achterhoek tijdens en na de droge zomer van 2018. Beuseker zal onder andere ingaan op de extreme droogte, de gevolgen hiervan en wat het Waterschap kan doen, maar ook over wat er al gedaan is, het effect daarvan en wat er verbeterd kan worden. Iedereen is van harte welkom op woensdagavond 24 april om 20.00 uur op de deel van Visdorado de Kool, Molenweg 4 in Heelweg. De toegang is gratis.

De afgelopen zomer is droog en warm geweest waarbij diverse klimatologische records zijn gebroken. Dit heeft geleid tot problemen in het waterbeheer, waaronder droogval van beken in de Achterhoek. Met man en macht (samenwerking HSF, waterschap Rijn en IJssel en burgers) is geprobeerd zoveel mogelijk vissen te redden, maar dit is maar gedeeltelijk gelukt. De visstand in de Achterhoek heeft een enorme klap gehad.

Namens ingenieursbureau Arcadis heeft Jeroen Beuseker de droogte geëvalueerd voor diverse oostelijke waterschappen, waaronder Rijn en IJssel. Beoordeeld is hoe extreem de situatie was, wat er gedaan is om knelpunten te verhelpen, hoe dit is bevallen en wat er richting toekomst anders kan. Jeroen heeft daarnaast als projectleider meer dan 15 jaar ervaring met beekherstelprojecten, waaronder in de Achterhoek voor de Baakse Beek, Berkel, Veengoot, Groenlose Slinge en Boven Slinge. Vismigratievoorzieningen zijn daarbij een vast onderdeel. Hierdoor heeft hij een uitstekend beeld van de wijze waarop de watersystemen in de Achterhoek worden ontworpen en hoe zich dit tot de visstand verhoudt (overlevingskansen en her migratie), maar ook waar hiaten aan het licht zijn gekomen.


A.L. Snijders in de Koppelkerk met zeer korte verhalen

BREDEVOORT - Op vrijdagavond 26 april is schrijver A. L. Snijders te gast in het Literair Café van de Koppelkerk in boekenstad Bredevoort. Snijders is bekend van zijn zeer korte verhalen (zkv's); een genre dat hij zelf introduceerde in de literatuur.

In 2006 verscheen de eerste bundel zeer korte verhalen van de toen nog volslagen onbekende A.L. Snijders. Elf jaar later (2017) verscheen alweer de tiende bundeling: 'Het oog van de naald'. Snijders, tachtig jaar inmiddels, is uitgegroeid tot de gerenommeerdste kortverhalenschrijver van de Lage Landen. Onlangs kwam een Franse vertaling van zkv's uit, een Duitstalige editie is in voorbereiding en in Zuid-Amerika werkt men ook aan een Snijders-vertaling. Mede dankzij hem is het korte verhaal zich aan het emanciperen.

In 'Het oog van de naald' verschijnen de zkv's van 2015 en 2016 in druk. Ook de stukken die de auteur schreef voor de Vlaamse krant 'De Standaard' zijn in de bundel opgenomen. Het is opnieuw een fantastische bundel geworden met de vertrouwde mengeling van taoïsme, humoristische observaties over stad en land, mooie verhalen over literatuur en dieren en veel wijsheid. Het boek is, zoals altijd, prachtig vormgegeven door Martien Frijns.

A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Müller, werd in 1937 geboren in Amsterdam. Al vele jaren woont hij inmiddels op het platteland bij Klein Dochteren (Lochem). Snijders was jarenlang columnist voor onder andere dagblad Het Parool. In 2010 ontving hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. Op vrijdagavond 26 april vertelt A.L. Snijders over zijn schrijverschap, zijn liefde voor het Gelderse platteland, en draagt hij zijn zeer korte verhalen voor. In de pauze van het Literair Café zal de schrijver zijn boeken signeren. A.L. Snijders treedt op vrijdag 26 april op in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort. Het optreden begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree kost tien euro; reserveren via www.koppelkerk.nl

Boven Slinge, Kottenseweg. Foto: Jan Leferink
De Veengroot in de Veldhoek. Foto: Jan Leferink
Afbeelding