De ploeg decorbouwers van toneelvereniging Hervelo. Foto: PR
De ploeg decorbouwers van toneelvereniging Hervelo. Foto: PR Foto:

Decor op maat bij
openluchtspel Molen Hermien

'Aan de hand van maquettes zijn we begonnen met bouwen'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD- Na carnaval is elke zaterdag een groep van ongeveer tien mannen actief aan de slag gegaan met het bouwen van het decor voor openluchtspel 'Alleen de wind weet'. Dit openluchtspel wordt door toneelvereniging Hervelo op 10, 11 en 12 mei opgevoerd ter ere van het 200-jarig bestaan van Molen Hermien. Het decor wordt gebouwd aan de rand van het dorp bij boerderij Ooijman en wordt op Goede Vrijdag verplaatst naar de molen, waar de voorstelling zal plaatsvinden. Karel ten Have, die altijd te vinden is op de bouwplaats, vertelt:"Het werkt verslavend. Als je eenmaal geweest bent bij het bouwen, kom je terug. Het is hier altijd heel gezellig. We werken van 8.30 uur tot 17.00 uur en drinken om 10.00 uur en 15.00 uur met z'n allen altijd koffie bij Miranda Krabben die met haar man hiernaast woont. Sommigen werken ook nog doordeweeks aan het decor."

Toneelvereniging Hervelo heeft een aantal vaste decorbouwers: Gerard Krabben, Laurens Krabben, Jan Wopereis en Eddy IJzereef. Zij hebben voor het openluchtspel extra mensen benaderd voor hulp, want zo'n grote klus kunnen ze niet alleen. Mensen met handige handen zijn allemaal persoonlijk gevraagd en omdat iedereen elkaar wel kent in Harreveld was er binnen een mum van tijd een groep mensen samengesteld. Er is een groep die altijd aanwezig is. Daarnaast is er elke week een wisselend clubje mensen van de partij.

Maquette
"Schrijfster van het stuk Ine van Lith en regisseur Marja Fuchs hadden een bepaald idee van het decor. Daar hebben de bouwers op verder geborduurd met in hun achterhoofd dat wat er nodig is voor speelruimte. Voordat ze begonnen met bouwen hebben ze de hulp van Paul Wiegers, ontwerper van corsogroep Teeuws, ingeschakeld.

'Tijdens het biertje komt er altijd weer inspiratie om het decor nog mooier te maken'

Hij gaf de vaste decorbouwers het advies om een maquette te bouwen. Dat hebben de mannen ook gedaan. Eerst zagen ze er tegenop, maar uiteindelijk was het in een avond geklaard," vertelt Karel. Eddy IJzereef vult aan: "Aan de hand van de maquettes zijn we begonnen met bouwen. Dat is heel goed bevallen. Als je een maquette hebt, kan je hem zo namaken. De maquettes zijn 1 op 20."

De decorbouwers staan aan de basis van het openluchtspel en hebben veel ruimte nodig. Ze zijn dan ook erg blij dat Theo Krabben zijn boerderij ter beschikking heeft gesteld. Sommige stukken zijn namelijk hoger dan zes meter. Op Goede Vrijdag wordt het decor bij de molen geplaatst. Dat geeft de toneelspelers nog de mogelijkheid om in de open lucht te oefenen. De decorbouwers zullen dan op locatie de laatste hand aan het decor leggen. Ze blijven bezig tot de opvoering.

Saamhorigheid
De meeste materialen zijn gesponsord. Alle decorstukken worden eerst van hout gemaakt en later door een andere ploeg beschilderd. Eddy:"Dit bouwen past echt in mijn straatje. Ik ben net zoals de meeste bouwers timmerman. De saamhorigheid is groot. Het is erg gezellig. Aan het eind van de dag drinken we met z'n allen een biertje. Tijdens dit biertje komt er altijd weer inspiratie om het decor nog mooier te maken!"

Kaarten
Kaarten zijn voor 16 euro te bestellen op hervelo.harreveld.nl Meer foto's op www.elna.nl.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto: Barbara Pavinati