Zeven van de uit negen leden bestaande vrijwillige onderhoudsgroep van VV Mariënveld. Foto: Theo Huijskes
Zeven van de uit negen leden bestaande vrijwillige onderhoudsgroep van VV Mariënveld. Foto: Theo Huijskes

Vrijwillige onderhoudsgroep van VV Mariënveld

'Wij zijn de baas over de velden!'

Door Theo Huijskes

MARIËNVELDE - Het is 9.30 uur op maandagmorgen 15 april. In hun eigen schaftvertrek op het sportpark aan de Waalderweg zit de vrijwillige onderhoudsgroep van de voetbalvereniging Mariënveld gezellig aan de koffie wanneer ze worden overvallen ten behoeve van de rubriek 'Vrijwilliger van de maand'.

In eerste instantie verbaasd en derhalve ietwat onwennig kijken zeven aanwezige van de uit in totaal negen leden bestaande vrijwilligersgroep elkaar aan. Zonder iets te zeggen, is er maar één reactie duidelijk waar te nemen: 'Wat geet d'r noo in godsnaam gebeur'n?' Maar bij alle gespreksonderwerpen die volgen, is in grote mate zelfverzekerdheid en vooral interesse waar te nemen bij chef d'équipe Toon Wopereis, uithangbord Jan Oostendorp, Jozef Koldeweij, Harrie te Fruchte, Toon van de Wiel, Jan Wieggers en Aloys Wolterinck (Theo Vos en Frans Houben zijn deze morgen niet aanwezig).

Zorgen over de toekomst van het dorp
Jozef Koldeweij geeft aan dat hij ruim zestien jaar geleden samen met Joop Immink en wijlen Jan Bluiminck een start heeft gemaakt met de vrijwilligersgroep. "In feite doen wij alle voorkomende werkzaamheden en dat varieert van het onderhoud van de velden en groenvoorzieningen tot reparatieklusjes van technische voorzieningen", aldus Koldeweij, die evenals Aloys Wolterinck nooit een voetbalwedstrijd bezoekt. "Dat maakt ons niets uit", reageert Toon Wopereis. "Wij komen hier niet om voetballen te kijken, maar om te schoffelen en te harken, de velden te egaliseren,lijnen te trekken en ga zo maar door. Maar let wel, wij vormen een groep waarbij de sociale contacten en gezelligheid op de eerste plaats staan. Dit laatste is namelijk de belangrijkste basis voor het leveren van goed werk op het juiste moment en de juiste plaats."

'Boetenlander' Toon van de Wiel heeft zich helemaal ingeburgerd in het Mariënveldse. De in 1951 in Eindhoven geboren Van de Wiel is in 1973 in Mariënvelde komen wonen en wil er absoluut niet meer weg. Hij maakt zich wel zorgen over de toekomst van het dorp. "Zoals in de Achterhoek veel naar het westen vertrekt, verkast in deze gemeente alles naar Lichtenvoorde. Jongeren willen graag in de kleine kernen blijven wonen, maar daarvoor worden geen of onvoldoende mogelijkheden gecreëerd. Straks verdwijnen er na de kerk en later de basisschool ook het dorpscafé en de voetbalclub met alle gevolgen van dien."

Het natuurgras is de trots van Mariënvelde
Zoals Normaal de trots is van de Achterhoek, is het natuurgras op het voetbalcomplex de trots van Mariënvelde. "Daarom moeten wij hier totaal niets weten van kunstgras", zegt Jan Oostendorp. "Wij staan erom bekend dat er hier nog lange tijd gebruik werd gemaakt van de zogenoemde 'aletonne' oftewel 'strondkoare'. Het was nog tot een jaar of tien geleden dat de boeren hier stront brachten voor de velden. Dat leverde ons zelfs geld op, te weten zes euro per kuub. Heden ten dage is dat in verband met allerlei voorschriften en dergelijke niet meer mogelijk. Jammer, want zowel de velden als de club zelf konden er hun voordeel mee doen." Over de velden gesproken, vult Oostendorp aan dat men als vrijwilligersgroep de baas is over de beide speel- c.q. trainingsvelden. "Wanneer er een besluit moet worden genomen over iets dat van doen heeft met de velden, dan doen wij dat en niet het bestuur."

Wanneer de groep wordt gevraagd hoe men aankijkt tegen de op stapel staande fusie tussen VV Mariënveld en KSH Harreveld, betreurt men deze gang van zaken. "Het kan in deze tijd niet meer anders, maar een voetbalclub, hoe klein van omgang ook, brengt mensen samen, zorgt voor verbinding", reageert Toon Wopereis. "Toegegeven, de samenwerking, zoals de jeugdafdelingen van beide verenigingen die met elkaar hebben, functioneert bijzonder goed. Maar straks één vereniging onder de vlag en clubnaam van HMC '17 gaat ten koste van de bekendheid van Mariënvelde." Jan Oostendorp sluit zich bij deze reactie aan. Tijdens de desbetreffende algemene ledenvergadering heb ik alleen geroepen: "Ik ben tegen, maar ik stem voor!"


Geen inzameling kleding

LICHTENVOORDE - De maandelijkse kledingzameling, waarvan de opbrengst gaat naar het onderhoud voor de Johanneskerk, gaat in de maand april niet door, in verband met Koningsdag. Op de laatste zaterdag van mei is er wel weer een inzameling.